Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Co będzie dalej z psem, który ma być uśpiony? Teraz nadal jest u swoich właścicieli? I w ciągu tygodnia musi znaleźć dom, choćby tymczasowy? Przecież to niedorzeczne, żeby usypiać go, zamiast poszukać innego domu. Co to za właściciele... Rozumiem ich troskę o dziecko, ale bądźmy ludźmi, nie usypia się psa "bo warczy"... I żaden weterynarz nie powinien się tego podejmować...

• Replies 3.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

sleepingbyday napisał(a):
za bardzo nie rozumiem? wet nie może uspic psa bez powodu. rozumiem, że tak się zdarza, w pseudoschronach między innymi, ale to nie tak, że ktos pójdzie ze zdrowym psem do weta i zażyczy sobie uśpienie skutecznie...

Arlene napisał(a):
Co będzie dalej z psem, który ma być uśpiony? Teraz nadal jest u swoich właścicieli? I w ciągu tygodnia musi znaleźć dom, choćby tymczasowy? Przecież to niedorzeczne, żeby usypiać go, zamiast poszukać innego domu. Co to za właściciele... Rozumiem ich troskę o dziecko, ale bądźmy ludźmi, nie usypia się psa "bo warczy"... I żaden weterynarz nie powinien się tego podejmować...

To weterynarze do mnie zadzownili, że jest taka sytuacjia. Nie chcą usypiać psa, w maju namówili właścicielkę by go wykastrowała, ale to nie przyniosło porządanych efektów (pewnie dlatego, że nie szła za tym zmiana w sposobie wychowywania psa).
Kobieta boi się o swoje dziecko więc pies ma być uśpiony z powodu agresji.
Jeżeli szybko nie pomożemy Brunowi to zostanie uśpiony.

Posted

nie zrozumiałyśmy się - wet NIE MA PRAWA zgodzić się na uśpienie zdrowgeo psa (ustawa). oni się zgodzą, mimo, że próbuja odwieść właścicielkę od tego zamiaru? wiecie, jeśli nie znajdzie się na czas DT czy DS, to piesa trzeba do schronu dać. zwłaszcza, jeśli alternatywą będzie uśpienie.

Posted

Mam też jedną złą wiadomość. Został uśpiony haski nr 2768, który w schronisku był od połowy czerwca. Powód uśpienia to: zaburzenia psychiczne, psychoza natręctw i agresja. Szkoda, to był piękny psiak, który gdyby nie choroba psychiczna to szybko by znalazł dom. Niestety z powodu agresywnego zachowania i nieprzewidywalności, piez musiał być uśpiony.:shake:

Posted

sleepingbyday napisał(a):
nie zrozumiałyśmy się - wet NIE MA PRAWA zgodzić się na uśpienie zdrowgeo psa (ustawa). oni się zgodzą, mimo, że próbuja odwieść właścicielkę od tego zamiaru? wiecie, jeśli nie znajdzie się na czas DT czy DS, to piesa trzeba do schronu dać. zwłaszcza, jeśli alternatywą będzie uśpienie.

Rozmawiałam o tym z właścicielką wstępnie nie chce go oddać do schroniska.

Posted

Troszkę lepsze wieści.
Pieski które mają dom:

Piesek nr 2836, trafił do schroniska 25.08.52008r.

Jedno miejsze, jedno większe oczko nie przeszkadzało nowym opiekunom, piesek ma dom!
nr ewid. 2737

Posted

Długo czekała i się doczekała, Żabcia ma dom! :multi:
Kto napisze na jej wątku???

imię:.................... ŻABCIA
wielkość: ............. średnia
data przyjęcia:..... 10.08.2005r.
przyczyna: .......... oddana z powodu wyjazdu za granicę
szczepienie: ........ tak
sterylizacja: ........ tak
chip:.................... tak
nr ewidencyjny: ... 1492

OPIS:

ŻABCIA kiedyś miała dom i rodzinę, ale wyjazd za granicę właścicieli wszystko zmienił.
Sunia mieszka teraz w schronisku.
Kiedy przychodzę robić zdjęcia chowa się za innymi psiakami, jest troszkę nieufna.
Natomiast pracownicy schroniska oceniają ją jako zrównoważoną i stanowczą sunię, która nie pozwala sobie podebrać jedzenia.

Posted

Kaja555 to powinno Cię ucieszyć, sprawdziłam, potwierdziłam psiak ma dom.
Pamiętasz go jeszcze, jak za nim goniłaś?

Nr ewid. 2747

A o tej suni pisałam, że ma dom?
Jeżeli nie to niejedna osoba się tu ucieszy.

imię:.................... ASTRA
wielkość: ............. średnia/duża
data przyjęcia: .... 03.11.2005r.

przyczyna: .......... znaleziona w Tychach przy sklepie TESKO
szczepienie: ........ tak
sterylizacja:......... tak

nr ewidencyjny: ... 1633

OPIS:
Astra była ofiarą ludzkiej brutalności. Została wrzucona do studzienki kanalizacyjnej i pozostawiona na pastwę losu. Naszczęście udało się pomóc suni. Została uratowana.
Niestety trafiła do schroniska, gdzie już od trzech lat czeka na dom...

Posted

grazyna9915 napisał(a):

Kto napisze na jej wątku???

Co za pytanie! :evil_lol::multi:

grazyna9915 napisał(a):
Mam też jedną złą wiadomość. Został uśpiony haski nr 2768, który w schronisku był od połowy czerwca.

Norbert...

:-(

Posted

Izunia już Ci odpisuję, nie ma chyba tańszych jeżeli chodzi o zakres działania Advocet.
Jeżeli by szukać środka przeciwko pchełkom to można kombinować, jeżeli mają do być środki antygrzybiczne to nie zabardzo, ale może ktoś ma inne informacje? A może ktoś ma dostęp do tańszych kropelek?

Posted

właśnie wróciłam od wetka...^^ pytałam sie o tańsze zamienniki, jednak weterynarz stwierdził ze o takim działaniu jak Advocate (tj. ze działa na na zewnętrzne i wewnętrzne pasożyty) nie ma...
a cenowo Advocate jest w granicach od 29 do 40 zł...
moze zna ktoś wetka gdzie są tańsze Advocate...?;>

Posted

ZNALEZIONO PSA!

Dziś (19.IX.08r.) ok. godziny 8.00 pod III Liceum Ogólnokształcące w Tychach przybłąkał się pies. Podobno wczoraj także tam był, a jedna dziewczyna widziała go przy Azecie.

Podchodząc pod szkołę zauważyłam psiaka, którego głaszcze pani woźna, więc zapytałam co to za pies. Powiedziała że się przybłąkał. Poradziłam zadzwonić na schronisko. Psiak cierpiał - miał zmiażdżoną / uszkodzoną lewą łapkę. Jest bardzo przyjazny, jednak pod szkołą podchodził do ludzi z dystansem. Uwielbia pieszczoty, drapanie za uszkiem, itp. Jest zadbany, ma błyszczącą, krótką sierść i troszkę brzuszka. :cool3: Jest cały czarny, średniej wielkości, ma puszysty ogonek, brązowe oczka i szpiczaste uszka. Wydaje się być młodym dosyć psiakiem /3 - 5 lat/. Za nic nie chciał wejść do przedsionka, tak jakby bał się drzwi. Może uraz łapki to przyczaśnięcie? Po chwili jednak dał się namówić. Pół godzinki czekałam na pracownika schroniska, który miał po niego przyjechać i pilnowałam, by nie wymknął się przez ciągle otwierane przez uczniów drzwi.
Psiak jest w schronisku tyskim, narazie na kwarantannie rzecz jasna. Spróbuję zrobić plakaciki i rozwiesić wokół ul. Elfów - gdzie się błąkał.
Albo się zgubił, albo ktoś go porzucił. Nie miał na sobie obroży.

Posted

Izunia0520 napisał(a):
Mada, a masz jakieś zdjęcia psiaka...?

Właśnie w tym problem, że nie, bo byłam przed lekcjami i żadnego aparatu nie miałam przy sobie, a ten telefonowy to złom nr. I! :shake:

Posted

Właśnie dostałam odpowiedź administratora i spieszę powiadomić, że...

Dzisiaj (19.09.) rozpocznie się "kampania reklamowa" strony www.adopcje.tychy.glt.pl na forum Dogomania, która potrwa rok. Nasz banner wyświetlany będzie zamiennie z innymi u góry strony.

Mam nadzieję, że przyciągnie to uwagę Dogomaniaków i zaobserwujemy stosunkowo szybki wrost zainteresowania stronką :cool3: Obecnie czekam niecierpliwie, aż zobaczę tutaj po raz piewszy naszą reklamę :evil_lol:

Posted

Arlene napisał(a):

Dzisiaj (19.09.) rozpocznie się "kampania reklamowa" strony www.adopcje.tychy.glt.pl na forum Dogomania, która potrwa rok. Nasz banner wyświetlany będzie zamiennie z innymi u góry strony.

Mam nadzieję, że przyciągnie to uwagę Dogomaniaków i zaobserwujemy stosunkowo szybki wrost zainteresowania stronką :cool3: Obecnie czekam niecierpliwie, aż zobaczę tutaj po raz piewszy naszą reklamę :evil_lol:

ŁAAAŁ! SUPER! :-o

Posted

Arlene napisał(a):

Świetnie!!!:multi:
BRAWO!!!:multi:

Jeszcze jeden piesek ma dom!
Nr ewid. 2734:loveu:

Posted

grazyna9915 napisał(a):
Mam też jedną złą wiadomość. Został uśpiony haski nr 2768, który w schronisku był od połowy czerwca. Powód uśpienia to: zaburzenia psychiczne, psychoza natręctw i agresja. Szkoda, to był piękny psiak, który gdyby nie choroba psychiczna to szybko by znalazł dom. Niestety z powodu agresywnego zachowania i nieprzewidywalności, piez musiał być uśpiony.:shake:

...znajomi dopytywali o haszczaka...z tego, co usłyszeli o poprzednim, hmmm "domu" psa, to raczej trudno, żeby się tej choroby nie nabawił:shake:

Posted

MagdaH napisał(a):
...znajomi dopytywali o haszczaka...z tego, co usłyszeli o poprzednim, hmmm "domu" psa, to raczej trudno, żeby się tej choroby nie nabawił:shake:

Niestety to racja, szkoda tylko, że za głupotę człowieka zapłaciło zwierzę.

Posted

Super, że rudzielec ma dom! :multi:

Haszczak musiał odejść z winy ludzi, którzy tak wpłynęli na jego psychikę... :shake: :-( Szkoda psa...

Znalazłam w internecie ogłoszenie:

''28.08.08 zaginął w Tychach w ok. Mąkołowca 10-letni pies. Waga ok.23 kg, biało-beżowa sierść, duże brązowe oczy, rasa nieokreslona. Jeśli ktoś widział, wie - proszę o kontakt: 501351609, 7398878''