Jump to content
Dogomania

Pierwsze treningi - kiedy zaczac?

Recommended Posts

• Replies 168
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sajko,

Izzzy, izzzy ... Nie mierz innych swoja miara. Jedni trzymaja i kochaja psy tak jak Ty, dla samego istnienia w ich zyciu tych stworzen, a inni tylko dla zaspokojenia wlasnych pasji.

Jednak to jest dosc ciekawe:

rozwazalabym cos takiego tylko do 6 miesiaca zycia psa, zanim on by sie do mnie przyzwyczail a ja do niego.

Konia z rzedem temu, ktory mi powie czy pies ktorego mamy od 8 tygodnia do 6 miesiaca sie do nas przyzwyczai czy tez nie.

A czy my przyzwyczajamy sie w tym czasie, czy tez jest to dla nas kolejny pies na probe???

BTW Zielsko czy wlasnie takie prawdy wpajasz na swoich szkoleniach???

pozdrawiam,

Posted
BTW Zielsko czy wlasnie takie prawdy wpajasz na swoich szkoleniach???

Taaa... szanowalam Fort, jednak te ostatnie wiadomosci Zielska, naprawde spowodowaly, ze klub spadl w moich oczach...

Szkoda

BTW, ja swoja suczke traktuje jak dziecko. Jestem odpowiedzialna za to co zakupilam...

Posted

nikomu nic takigo nie wpajam i nigdy nie radzilam nikomu, zeby pozbyl sie psa, bo sie nie nadaje i jak zapewne zauwazylas nic takiego nie zrobilam, mimo, ze mam psa, ktory nie nadaje sie do szkolenia, jest to czyste rozwazanie, bo nie wiem co bym zrobila w takiej sytuacji...

A aluzji do nikogo nie czynie, to jest jedynie komentarz, nad ktorym warto moze sie zastanowic

I tez jestem odpowiedzialna, za to co kupilam, ale jednak psu daleko do dziecka.

A jesli chodzi o psy mlode sprzedawane - to co jak szczeniak w hodowli zostanie, bo nikt go nie bedzie chcial kupic, to potem jak pies bedzie mial 7 czy 8 miesiecy, to hodowca ma go nie sprzedac, bo szczeniak sie do niego przyzwyczail???? Czy moze ma sobie zostawic psa i co dalej?

Posted

Zielsko,

Twego stwierdzenia nie rozwazam z poziomu hodowcy tylko nabywcy, bo takie miejsce zajmujesz w tym lancuchu zaleznosci. I jako nabywca powinnas byc ostatnim ogniwem, ktore da psu bezpieczny i kochajacy dom, a nie tymczasowa rodzine zastepcza.

Poza tym, podobno nie jestes TYLKO posiadaczem psa/psow, ale rowniez milosnikiem tych zwierzat. Nie wiem tylko, jak czlowiek o takich przekonaniach, moze w wiarygodny sposob przekazywac innym szacunek i bezwarunkowa milosc do psiakow.

pozdrawiam,

Posted
Twego stwierdzenia nie rozwazam z poziomu hodowcy tylko nabywcy, bo takie miejsce zajmujesz w tym lancuchu zaleznosci. I jako nabywca powinnas byc ostatnim ogniwem, ktore da psu bezpieczny i kochajacy dom, a nie tymczasowa rodzine zastepcza.

A czym nabywca rozni sie od hodowcy, przepraszam, ma sie kierowac inna moralnoscia, czy co?

Szacunek, do psow posiadam duzy i mam swiadomosc, ze to jakie psy sa, i ze sa tak silnie uzaleznione od czlowieka, jest tylko wina czlowieka. I dlatego uwazam, ze nalezy im sie dozgonna wdziecznosc, przyjazn i dobre traktowanie, za przywiazanie i oddanie okazane czlowiekowi, ale mimo wszystko nie widze powodu, zeby praktowac psa jak dziecko, z uczuciami dziecka. To jest pies, zwierze, ktore nie jest dzieckiem. I dopoki czlowiek tego nie zrozumie, to nie bedzie dobrych relacji miedzy nimi. Poczytaj sobie madre ksiazki o tym jak to czlowiek przelewa matczyne uczucia na psa i jak terapeutyczne to jest dla czlowieka. - Kolejny sposob na wykorzystanie tego zwierzaka.

Posted

"Na szczescie jest to sytuacja hipotetyczna i nie musze niczego takiego robic bo nie wiem czy bylabym w stanie."

i moim zdaniem to wyjaśnia wszystko, skoro sytuacja jest hipotetyczna to rozważania a jako takie można je sobie darować.

I radzę pamiętać, że inaczej patrzy na sport handler który zaczyna a inaczej taki który ileś tam lat już w tym siedzi.

Posted
To jest pies, zwierze, ktore nie jest dzieckiem. I dopoki czlowiek tego nie zrozumie, to nie bedzie dobrych relacji miedzy nimi. Poczytaj sobie madre ksiazki o tym jak to czlowiek przelewa matczyne uczucia na psa i jak terapeutyczne to jest dla czlowieka. - Kolejny sposob na wykorzystanie tego zwierzaka.

To wtracenie chyba nie do mnie, bo nijak to sie ma do tego co napisalam :niewiem:

Posted

a ja czytam i sie smieje..bo juz nic nie rozumiem...

czy to znaczy ze czlowiek jednak przelewa matczyne (ojcowskie :P ) uczucia, ale nie mamy traktowac psa jak dziecko? :) to jak to jest? mam przelewac czy nie? :P 0X

Posted

a jakbym napisal starszego brata? :D albo jak hmm wujka ? :D

Mami to zawsze znajdzie wyjscie :P ktore pasuje jej mysli ...a moze nie ? :)

napisalem tak, bo mlodszemu bratu czasami bym przywalil tak jak dukowi mi sie zdarzy...a dziecku bym nie przywalil :evilbat:

Posted

A tak swoja droga skoro hodwce traktujecie inaczej, to mam jeszcze jedno pytanie, zastrzegam, ze nadal teoretyczne.

Co bedziecie sadzic, o czlowieku, ktory trenuje innych w agility, ale nie skacze z wlasnymi psami? Zauwazcie, ze jest to dynamicznie rozwijajacy sie sport i tak na prawde, to odkad zaczaj dzialac Fort, i odkad zaczelam sie uczyc i jezdzic w rozne miejsca to techniki szkolenia i techniki biegania znacznie sie zmienily. Czy chcielibyscie trenowac z teoretykiem?

Posted

a czy Tajner moze trenowac Malysza samemu nie skaczac? pytam czysto teoretycznie...a czy lekarz moze leczyc kogos jak sam nie jest chory...

wydaje mi sie ze mozna chodzic do takiej osoby, ale trzeba ja znac i jej ufac. Pewnie ciezko bedzie zaufac...

Posted

Wydaje mi sie, ze to jest troche inaczej, nie wiem na czym polegaja treningi Tajnera i Malysza, a lekarz i chory w ogole nie pasuja.

A jak Ci sie pracowalo z trenerem teoretykiem?

Posted

Poza tym pytanie jakimi metodami pracuje trener z czlowiekiem i czy w tym wypadku potrafi Ci wytlumaczyc i pokazac co masz zrobic? Zauwaz, ze pokazywanie nie jest tak wazne u ludzi zaawansowanych jak u takich, ktorzy zaczynaja i nie umieja sobie poradzic z wlasnym cialem, a co dopiero z wlasnym cialem i psem. I wtedy nalezy im pomoc i pokazac.

Posted

Owszem, ale pytanie, czy potrafi to cos, skoro sam nigdy tego nie zrobil? Wiadomo, ze jak ktos nie jest dobrym nauczycielem, to nie bedzie w stanie przekazac wiedzy, ktora posiada. Moim zdaniem pytanie polega na tym czy dobry nauczyciel moze przekazac wiedze, ktorej nie posiada?