Jump to content
Dogomania

Pierwsze treningi - kiedy zaczac?

Recommended Posts

Posted

Ostatnio na naszej liscie dyskusyjnej bylo spore zamieszanie na temat "maly szczeniak - agility", a konkretniej kiedy zaczac trenowac. Wiele kompetentnych osob twierdzi, ze 6-miesieczny maluch powinien sprawnie pokonywac caly tor, na najnizej ustawionych hopkach. Oznacza to, ze pies powinien zaczac trenowac juz od okolo 4 miesiaca zycia. Jednak, czy to nie jest pewne ryzyko? Mozna przeciez trenowac na "golych" przeszkodach, a psiak uczy sie przede wszystkim wspolpracy z wlascicielem. Mozna probowac slalom, jednak faktem jest, ze cialo psa (mlodego psa) rowniez ulozone jest w "nienormalnej" pozycji.

Reasumujac - opiszcie swoje doswiadczenia. Moj pierwszy pies zaczal skakac dopiero w 9 miesiacu zycia. Byly to jednak przeszkody czysto prowizoryczne i nie mozna mowic o systematycznosci takich treningow Mysle, ze z Raisa bedzie bardzo podobnie. Coraz wiecej bc choruje na dysplazje, dlatego mysle, ze nie warto ryzykowac. Jestem ciekawa jakie jest Wasze zdanie.

Pozdrawiam

• Replies 168
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mami... Z czystej ciekawości.. O jakiej liście jest mowa (i ewentualnie gdzie i jak się zapisać :)? Bo ja ten tego nowa w tym temacie jestem :roll:

Swoją drogą... Ja właśnie o to samo pytałam na belgach :D Ciekawe co powiedzą inni...

Pozdrawiam

Goddy

Posted

Co ja sadze i jak ja trenuje ze swoimi psami jest na belgach o ile sie nie myle w temacie aport.

Natomiast jesli chodzi o dysplazje, to nie mozna jej dostac od trenowania agility w jakimkolwiek wieku (to jest opinia lekarzy weterynarii - nie tylko z Polski wyrazona na zjezdzie w Estonii). Dysplazja jest wrodzona a nie nabyta.

Natomiast jesli chodzi o skakanie na najnizszych tyczkach, to to jest wysilek, ktory pies robie rowniez np. biegajac po parku z psami, czy skaczac do pilki. To nie jest wiekszy wysilek niz ten szczeniak ma na codzien, tyle tylko, ze jest go wiecej.

Natomiast uczenie szczeniaka przebiegania pomiedzy plotkami bez tyczki moze zaowocowac w przyszlosci tym, ze pies zupelnie nie bedzie respektowal tyczki i nie bedzie wyskakiwal.

Pozdrawiam,

Zielsko

Posted

Mami masz rację, że dysplazja u bc jest teraz dośc częsta, ale nie ma to związku z dużą ilością psów tej rasy biegających w agility. Według lekarzy zdrowy pies nie może dostac dysplazji od ćwiczeń na torze. Problem jest wtedy, gdy pies ma wadę genetyczną i z takim psem zaczniemy trenować. Później (gdy pies ma 1,5 roku) właściciel robi prześwietlenie, po którym okazuje się, że pies ma dysplazję i wtedy zwala się winę na agility. Hodowca w takiej sytuacji (w innych zresztą też :( ) nie przyzna się, że sprzedał chorego szczeniaka!

Załóżmy, że mamy młodego psa z tym defektem i ćwiczymy z nim intensywnie, to oczywiście możemu psu zrobić krzywdę, bo poprzez dodatkowe obciążenia stawów dysplazja może się powiększyć. Ale jeszcze raz podkreślę - psy nie mogą nabawić się tego od sportu.

Dlatego bardzo trudno komuś doradzać w kwestii momentu rozpoczęcia treningów agility. Powiem natomiast jak było w naszym przypadku. mamy 2 belgi i z pierwszym (pies) zaczeliśmy treningi, gdy miał rok. Nie dla tego, ze baliśmy się wcześniej, ale dlatego, że zwyczanie nie wiedzieliśmy wcześniej, iże takie coś istnieje :o . Gdy kupiliśmy suczkę rozpoczeliśmy z nią treningi bezpośrednio po kwarantannie. Oczywiście zajęcia te nie polegały na skakaniu, a na zapoznawaniu się z otoczeniem, z przeszkodami (na początku tylko tunele, slalom i płaskie strefowe), innymi psami i z całą resztą dziwnych zjawisk. Skakanie dopiero zaczęła po skończeniu roku i to od razu pełne wysokości.

Spotkałem się nie dawno z opinią, że z psem powinno się skakać od szczeniaka, a jak się okaże, że ma dysplazję, to trudno :o . Ale jak okaże się, że pies jest zdrowy, to fakt, iż trenował intensywnie od pierwszych dni zwiększa jego szanse na zawodach.

Ja tekiego poglądu nie podzielam i ciekaw jestem co robią wtedy, gdy się okazuje, że pies ma ciężką dysplazję? Pomijam tu kwestię bulu, jaki sprawia choremu psu skakanie na torze.

Mami, uważam, że powinnaś prześwietlic raisę i jak będzie OK, to zacząć trenować, ale i tak zrobisz to co uznasz za najlepsze dla psa.

P.S.

Piszac ten post nie widziałem jeszcze postu Zielska :D

Posted

Moi Drodzy.

A dlaczego duze psy nie moga biegac przy rowerze? Dlaczego nie moga skakac? Aby nie nadwyrezac stawow. U bc jest bardzo podobnie, zreszta nie tylko u tej rasy.

Mami, uważam, że powinnaś prześwietlic raisę i jak będzie OK, to zacząć trenować, ale i tak zrobisz to co uznasz za najlepsze dla psa.

No pewnie.

Ale przeswietlic mozna okolo 6 miesiaca zycia pieska. Czyli rowniez zmuszona bede czekac. Mysle, ze trenowac zaczniemy dopiero w wakacje. Raisa bedzie miec 8 miesiecy, i bedzie miala mozliwosc ksztalcic sie pod okiem polskich trenerow.

Pozdrawiam

P.S Goldi, to jest lista border collie

Posted
Moi Drodzy.

A dlaczego duze psy nie moga biegac przy rowerze? Dlaczego nie moga skakac? Aby nie nadwyrezac stawow. U bc jest bardzo podobnie, zreszta nie tylko u tej rasy.

Właśnie dlatego, że u tych psów i bez żadnych treningów jest traszny problem z dysplazją i innymi dziedzicznymi chorobami kończyn. Jak jeszcze dołożymy do tego nadwagę, to już koniec. Tylko ktoś totalnie nieopowiedzialny decyduje się z takim psem na uprawianie agility. Głosze to wszem i wobec, ale co jakis czas ktoś stara się udowodnić mi, że nie mam racji, bo gdzieś tam skacze taki wieeeelki pies i jest OK.

Moim zdaniem na każdych zawodach agility powinien być lekarz weterynarii, któryby ważył psy i jeśliby uznał, że dany pies ma nadwagę, to nie powinien go dopuścić do startów. Nie byłoby to ograniczeniem dla psów molosowatych, tylko dla zapasionych.

Posted

Wiecie, wszystko oczywiscie zalezy od rasy. U molosow po prostu kosci i stawy nie wytrzymuja takiego obciazenia, choc mysle, ze to nie jest prawda, ze nie powinny miec duzo ruchu, ale ten ruch powinien byc inny niz w przypadku malych i lekkich psow.

Natomiast jesli chodzi o dysplazje, to pamietajcie, ze pies ktory ma dysplazje najczesciej bedzie okazywal, ze go to boli, a przewodnik, ktory obserwuje swojego psa powinien to zauwazyc.

Poza tym, zwazajac na to, ze w wieku 6 miesiecy mozna psa przeswietlic, to trenujac ze szczeniakiem przez 2 miesiace nic sie nie stanie, nawet jesli piesek skacze najnizsze tyczki bo przeciez szczeniakowi nie mozna aplikowac dlugiego i intensywnego treningu chocby dlatego, ze maly piesek nie jest w stanie sie na tak dlugo skoncentrowac, a jego maly organizm nie jest na tyle rozwiniety, zeby robic intensywny trening.

Pozdrawiam,

Zielsko

Posted
to trenujac ze szczeniakiem przez 2 miesiace nic sie nie stanie

a skad wiesz?

Podobnie jest z treningiem psa zaprzegowego, bieganiem przy rowerze, chodzeniem po schodach (ja Raise nadal nosze na rekach).

Poza tym uwazam, ze nie ma roznicy, jezeli treningi zacznie sie troszke pozniej. 8 miesieczny pies jest tak samo pojetny jak mlodszy piesek. A przykladow jest naprawde duzo, chocby Robull i Wampir :lol:

Posted

Wiem z tad, ze widzialam mnostwo psow, ktore skakaly na niskich tyczkach w mlodym wieku, i zaden nie mial potem z tego powodu klopotow.

A najlepszym dowodem na to jest fakt, ze wszedzie w Czechach, Belgii, czy Francji osoby, ktore chca osiagnac cos z psem zaczynaja trening natychmiast po zakonczeniu kwarantanny.

Poza tym zauwaz, ze zrobienie 4 czy pieciu hopek na tyczkach o wysokosci 10 cm to jest nieporownywalnie maly wysilek w stosunku do biegania przy rowerze, czy treningiem w zaprzegu.

Pozdrawiam,

Zielsko

Posted
A najlepszym dowodem na to jest fakt, ze wszedzie w Czechach, Belgii, czy Francji osoby, ktore chca osiagnac cos z psem zaczynaja trening natychmiast po zakonczeniu kwarantanny.

Natomiast w Stanach, zaleca sie trening dopiero od 7 miesiaca. Rozmawialam ostatnio z trenerka, ktora sama stwierdzila, ze na agility jest jeszcze troszke za wczesnie. Tak jak napisalam wczesniej, trenujac z 6 miesiecznym psem, mozna osiagnac tyle samo, co z psem 4 - miesiacznym. Przeciez na zawodach spotkaja sie razem, dopiero po ukonczeniu 15 miesiaca.

Posted
A przykladow jest naprawde duzo, chocby Robull i Wampir :lol:
Dziękuję :D choć uważam, że to nie jest najlepszy przykład i nie mówię tego przez skromnośc, tylko dlatego, że wiem jaki poziom prezentujemy. Bardzo dużo nam brakuje do najlepszych, a teraz juz to sie nie zmieni, bo jak pewnie wiesz z Wampirem biega juz praktycznie tylko Tomek. Nawet gdybym to ja z nim trenował, to i tak już bym wiele więcej nie osiąnął.
Posted

a ja z moim 5-miesiecznym bulldogiem amerykanskim zaczalem skakac przez najnizsze tyczki, trening w przedkoszulu a potem 10 minut skokow w ciagu godziny... nie to ze caly czas go mecze, tylko pies sie bawi czy stoi patrzy jak inni trenuja a potem kilka razy my :) a potem znowu patrzymy i podpat5rujemy starsze psiaki :) watpie czy bedzie z niego zawodowiec, ale zawsze komend sie nauczy :) A tak w ogole lubi przebiegac nad najnizszymi przeszkodami :)

Posted

w jaki sposób rosną bc nie mam pojęcia, ale z pewnością bym nie trenowała skoków w okresie najszybszego wzrostu kości. Przeciążyć młode kości łatwo, a to prowadzi do deformacji.

co do dysplazji i prześwietleń. Prześwietlenie w wieku 6 miesięcy w żaden sposób nie wskazuje/eliminuje dysplazji. Zdjęcie takie ma sens dopiero po ukończeniu fazy rozwoju kości (znowu nie wiem, co to znaczy dla bc, ale większość psów to 15-18 miesięcy). Prześwietlenie w młodszym wieku daje tylko nikły wskaźnik na temat późniejszego rozwoju i stwierdza, czy na chwilę obecną jest w miarę ok.

co do lekarza i nadwagi. nie sądzę, aby było to wykonalne. Robull, znasz mojego Bariego, czy ma według Ciebie nadwagę? Jak dla mnie nie, a waży więcej niż słoń. :wink:

Posted
co do lekarza i nadwagi. nie sądzę, aby było to wykonalne. Robull, znasz mojego Bariego, czy ma według Ciebie nadwagę? Jak dla mnie nie, a waży więcej niż słoń. :wink:
To jest wykonalne i to w badzo prosty sposób - zapraszasz lekarza na zawody i już. A poza tym źle mnie zrozumiałaś. Nie miałem absotutnie na myśli, że ustalimy maksymalną dopuszczalną wagę psa i jak ten ją przekroczy, to go wywalamy. Przecież możemy mieć zapazionego bc, labka, czy innego psa, który będzie ważył o wiele mniej niż Twój Bari, a któremu wet by nie zazwolił na starty.
Posted

Ja to mogę sobie wyobrazić jako bardziej usystematyzowaną sprawę. W karcie pracy/jakimś oficjalnym dokumencie psa-sportowca powinny się znaleźć dokładne infomracje o zdrowiu, i m.in. o wadze. Lekarz na początku psa treningów/po dorośnięciu ustala, czy waga psa jest ok, jak jest to jest traktowana jako odnośnik i pies nie może utyć ale i schudnąć zbytnio. i wtedy jestem jak najbardziej za.

Posted
a moja Funny zaczeła trenować jak miała ok. 4.5 mca i nic jej nie jest ale pewnie to dla tego że ona jest mała

Otoz to.

Sheltie rzadko maja problemy z bioderkami, stawami etc, gdyz sa niewielkie.

Posted

mami...przesadzasz :) ja Ci mowie przesadzasz :) mi sie takze wydaje ze maly ruch nie zaszkodzi, a dobry wlasciciel zobaczy ze pies cierpi. ja tez sie przychylam do tego, ze dysplazja to raczej choroba wrodzona niz nabyta. A 10 minut skokow nikomu jeszcze nie zaszkodzilo...a wiesz czemu tak sadze ze przesadzasz? schody... ile juz ma Raisa? 4 miesiace? to juz nie trzeba jej po schodach nosic... :)

Posted

Raisa ma prawie 4 miesiace, a po schodach zacznie chodzic dopiero po ukonczeniu 8 - miesiaca. Nie bede jej narazac. Dysplazja, owszem moze byc choroba genetyczna, ale u psow ras duzych (tudziez srednich) nie wskazane jest przeciazanie stawow.

Mysle, ze zapewniam jej wystarczajaca ilosc ruchu, tzn. biega za pileczka, cwiczy slalom, tunel etc. jednak na skoki jeszcze troszke poczekamy.

Dodam jeszcze, ze znam hodowle bc w Polsce, ktore zaznaczaja sobie w umowie, ze pies moze skakac i biegac przy rowerze dopiero od roku. Sa to ludzie zaufani i mysle, ze maja spore pojecie na temat tej rasy.

Posted

wyobrazasz sobie mnie chodzacego z AB na rekach do 8 miesiaca? hihi ni ebardzo moj kregoslup by to wytrzymal, i ja bym dostal dysplazji :) mysle ze ci ludzie sie zabezpieczaja tylko...z reszta jak widac kazdy czlowiek inaczej mowi, kazdy wet inaczej :) ile ludzi tyle pogladow :)

Posted
wyobrazasz sobie mnie chodzacego z AB na rekach do 8 miesiaca?

Ja sobie wyobrazam.

Ale AB to nie jest bc. A w Polsce chorych borderow jest coraz wiecej. Wlasnie dlatego, ze ludzie nie maja pojecia o takich problemach i nie potrafia odpowiednio zabezpieczyc.

Poza tym dysplazja rozwija sie juz u mlodego psa, i w stanie poczatkowym nikt nie jest w stanie stwierdzic czy zwierzaka cos boli, czy nie. Moj weterynarz, trener, hodowca zgadza sie z moimi pogladami. Poza tym zostalam uprzedzona, ze rodzice Raisy mieli badania OFA, matka ma excellent, a ojciec tylko good. Nie bede ryzykowac.

Posted

1.no tak, "good" to za malo :)

2. kazdy szuka ludzi ze swoimi pogladami i trzyma sie z nimi.

3.inaczej, jesli masz 3 pietra do pokonania to rozumiem ze nosisz psa,bo pies nie zwaza na to ze jest tyle i leci, ja mam prawie pietro, z 10 schodow(moze) ,wiec bez przesady, a jesli chodzi o przeszkody to 20 cm przeskok z 20 razy w ciagu 10 minut to moim zdaniem nie jest tragedia. i to 2 razy w tyg.nadal uwazam ze przesadzasz z tym ze nie moze skakac...tzn inaczej, ja bym zaczal z nia od 6 miesiaca, ale tak jak duke skacze, po prostu uczy sie raczej komend i skakania, a i tak przebiega czesto przez tyczke.

4. przesadzasz MAMIUSIU :) ( jak kazda mama )

Posted

Witam, Mami :) Ja Holkę nosiłam do 6-7 miesiąca. Potem po prostu nie miałam siły :( Skakać zaczęła ok. 9 -10 miesiąca. Z tym, że nie mam ambicji sprtowych i traktuję to tylko jako zabawę :) Tym bardziej, że jej się to podoba (przynajmniej tak było jesienią). Sądzę, że masz rację: lepiej na zimne dmuchać niż sobie potem wypominać. Grunt to zdrowie :) Pozdrowienia dla maleństwa :)