Plutowa Posted May 30, 2013 Posted May 30, 2013 Witam, opiszę objawy jakie zauważyłam po spacerze na łące, może ktoś spotkał się z czymś takim i będzie w stanie coś więcej powiedzieć. Otóż jak w tytule, zauważyłam czerwono-ciemne mocno odznaczone plamy, bylo ich 3-4 o średnicy ok 5mm na podbrzuszu krótkowłosego psa, u drugiego długowłosego była jedna. W ciągu kilku godzin zaczęły blednąć i ich kontury zaczęły się rozmywać. Stało się to na łące więc myślę ze przyczyną mogłabyć jakaś roślina... po spacerze w lesie takich objawów nigdy nie było. Czy ktoś spotkał się z takimi objawami? Quote
gryf80 Posted May 30, 2013 Posted May 30, 2013 mój pit po spacerze po polu (pszenica)pryskanym miał podbrzusze usiane w czerwone małe "placki"trochę swedzące po 2 dniach znikały Quote
Majkowska Posted September 10, 2013 Posted September 10, 2013 Mój pointer po spacerze w polach też ma brzuch w koszmarnym stanie. Całe podwozie czerwone, wypryszczone, podrapane. Wydaje mi się że to nie jest alergia, a poprostu podraznienie. Galopując naraża brzuch na wszelkie możliwe uszkodzenia. Ostre trawy, gałązki, osty, jeżyny - potem wyskakują różne świństwa , swędzą i czasem nawet ropieją. Niestety krótkowłose psy mają przez to przechlapane. Jak brzuch jest mocno podrażniony to smaruję penatenem i po jakimś czasie znika. Szczerze to się tym nie martwię, bo zauważam takie coś u większości intensywnie biegających psów krótkowłosych ;) Quote
Recommended Posts