Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Mam problem z popuszczaniem moczu u pieska. Sprawa wygląda następująco: gdy mąż wraca do domu i próbuje zabrać pieska na spacer to ten na jego widok zaczyna sikać pod siebie. Nie wiem z jakiego powodu on to robi, ale dzieje się tak za każym razem jak mąż chce go wyprowadzić (nawet jak przed chwilą był na dworzu i się załatwiał). Gdy ja wychodzę z pieskiem to wszystko jest w porządku i nigdy nie popuszcza. Dodam tylko, że mąż na niego nie krzyczy ani nie pobudza pieska do radości. Próbowaliśmy już różnych sposobów np ignorowania pieska po przyjściu do domu i wyprowadzanie go jak już emocje opadną i sie uspokoi ale to też nie załatwiło sprawy. Może ktoś miał podobne doświadczenia ze swoim pupilkiem. Dodam tylko, że piesek nie jest młody bo ma 9 lat i jest adoptowany ze schroniska, ale myślę że to nie ma wielkiego znaczenia gdyż piesek generalnie jest nauczony czystości. Proszę o radę w tym temacie.
heidy

Posted

Mam zapytanie :
jak dlugo go masz?
od kiedy na widok czy dotyk reki Twojego meza pdsiusiuje?
jak dlugo byl w schronisku?
czy pracownikami schroniska sa mezczyzni?

Posted

Posikiwanie tego typu nie ma nic wspólnego z czystością, to raczej oznaka podporządkowania "taki jestem mały jak szczeniaczek". Po prostu ignorujcie to zachowanie, jest szansa że z czasem pies przestanie tak mocno manifestować swoją uległość.....

Posted

z mojej obserwacji psy lekliwe,podporzadkowane , majace zle doswiadczenie z np.mezczyznami lub kobietami ,ze strachu podsusiuja np.na widok reki podczas zapiecia smyczy ,poglaskania,zmiany tonu glosu .stad zapinalam smycz ,w momencie ze pies nie widzial mojej reki,w pozycji siedzacej nie uzywajac slow.

Posted

Dokładnie, psiak pokazuje swoją uległość. Najwyraźniej jednak obawia się męża, jednocześnie ciesząc się na jego widok i taki mamy efekt. Nie insynuuję tutaj niczego, pies po prostu może mieć jakieś wspomnienia, skojarzenia.
Najlepiej, gdyby Twój mąż starał się nie prowokować takich zachowań, z czasem miną. Wiem, że to trudne, ale przede wszystkim nie okazujcie żadnych emocji, gdy psiak się zsiusia. Jeżeli się denerwujecie, to pies boi się następnym razem podobnej sytuacji, stresuje się i w ten sposób koło się zamyka, bo sytuacja się powtarza. Mąż powinien unikać kontaktu wzrokowego z psem w takich sytuacjach, nawet odwracać głowę. Niech nie nachyla się nad psem, lepiej gdyby ukucnął bokiem i poczekał spokojnie, aż pies podejdzie do wysuniętej w bok ręki. Wtedy spokojnie przypiąć smycz i na spacer. Powinno minąć z czasem, ważne, żebyście się nie denerwowali w takich sytuacjach. Możecie też nagradzać pewne siebie zachowania psiaka, np. gdy podejdzie do męża pewnie, zainicjuje kontakt nie "pokładając się", wyjdzie bez wpadki na spacer - nagrodzić smakołykiem, ale też bez wywierania presji, nachylania się, dotykania itp. Psiak się ośmieli z czasem.

Posted

[quote name='heidy']Witam
Mam problem z popuszczaniem moczu u pieska. Sprawa wygląda następująco: gdy mąż wraca do domu i próbuje zabrać pieska na spacer to ten na jego widok zaczyna sikać pod siebie. Nie wiem z jakiego powodu on to robi, ale dzieje się tak za każym razem jak mąż chce go wyprowadzić (nawet jak przed chwilą był na dworzu i się załatwiał). Gdy ja wychodzę z pieskiem to wszystko jest w porządku i nigdy nie popuszcza. Dodam tylko, że mąż na niego nie krzyczy ani nie pobudza pieska do radości. Próbowaliśmy już różnych sposobów np ignorowania pieska po przyjściu do domu i wyprowadzanie go jak już emocje opadną i sie uspokoi ale to też nie załatwiło sprawy. Może ktoś miał podobne doświadczenia ze swoim pupilkiem. Dodam tylko, że piesek nie jest młody bo ma 9 lat i jest adoptowany ze schroniska, ale myślę że to nie ma wielkiego znaczenia gdyż piesek generalnie jest nauczony czystości. Proszę o radę w tym temacie.
heidy[/QUOTE]

A ile go już macie? Jeśli krótko, to zachowanie powinno minąć z czasem, kiedy pies wam już zaufa :)
Jest jednak coś, co możecie zrobić: poprawić ogólnie jego pewność siebie. Zwierzę, które wie co ma robić, ma spełnione potrzeby i z pasją wykonuje jakieś zadania, jest bardziej pewne siebie :p Na waszym miejscu bawiłabym się z psem w tropienie - możecie chować ulubioną zabawkę psa i nakłaniać, żeby jej szukał. Jeśli jest bardziej chętny na jedzenie, to chowajcie np starą, pachnącą mężem (pies oswoi się z zapachem) rękawiczkę z psim ciastkiem czy kawałkiem kurczaka w środku. Jak pies załapie, że ma szukać rękawiczkę, to jedzenia nie wkładacie, tylko pies znajduje rzecz, a nagroda jest od was. Na spacerach - zabawa w chowanego. Jedno z was zajmuje psa, drugie się chowa. To pierwsze mówi: gdzie pan/pani? i nakłania psa do szukania schowanego. Jeśli pies nie jarzy o co chodzi, schowany woła z ukrycia :cool3: Oczywiście, za znalezienie jest nagroda - jedzenie, pieszczoty, zabawa :)

Inna rzecz, to też komendy. Czy psiak je zna? Jeśli nie, łagodnie i pozytywnie nauczcie psa kilku komend. Uważałabym na komendę "siad" czy "leżeć" - pies ma już za sobą jakąś przeszłość, a jeśli miał kiepskie życie, pewnie kojarzy te popularne psie komendy jak najgorzej. (Nawet agresywny po pijaku człowiek zwykle ryczy na psa "SIAAAD! SIAAAAD!"). Możecie wprowadzić komendę "usiądź" czy jakąś inną i nauczyć psa od początku, naprowadzając go smakołykiem. Pies, który wie co ma robić i oczekuje od człowieka zaleceń, jest bardziej pewny siebie - wie, za co jest nagradzany :) Wtedy zamiast sikać na widok pana, będzie czekał na komendę. Jak usłyszy "połóż się" i dostanie za to nagrodę, nie będzie musiał okazywać nachalnej uległości.

Domyślam się, że moje rady są "od czapy", tzn że wydaje się, że nie pomagają w konkretnym problemie. Jednak z doświadczenia wiem, że mało który problem z zachowaniem jest prosty ;) Większość ma podłoże głęboko w psiej psychice. Jeśli pies wam zaufa i będzie rozumiał, czego oczekujecie, wiele problemów zniknie.

Posted

Dziękuję za rady chyba faktycznie to psychika psiaka szwankuje. Piesek jest u nas od miesiąca. W schronisku był około 4 miesiące oddany przez rodzinę gdyż właściciel trafił do hospicjum. W schronisku faktycznie miał kontakt z pracownikami mężczyznami i co udało mi się zauważyć to bał się jak któryśz nich próbował wyciągnąć go z klatki. Natomiast na widok dziewczyny, która też tam pracowała to skakał z radości. Dziaiaj wzięliśmy pieska na wycieczkę najpierw w terenie i tam spotkaliśmy się z moim tatą, którego piesek już widział kilka razy ale nadal podchodzi do niego nieufnie a przy próbie głaskania kuli się tak jakby sie bał. Potem pojechaliśmy na spotkanie z moją mamą i piesek widział ją pierwszy raz a zachowywał sie inaczej, odrazu był radosny i pewny siebie. Chyba faktycznie on z jakiegoś powodu obawia się męższyzn. Dziwi mnie tylko to, że w stosunku do męża zachowuje sie poprawnie jeśli chodzi o zabawy, jedzenie, przynosi mu piszczącą świnkę i wymusza na mężu żeby się z nim bawił i w normalnym obyciu jest raczej pieskiem dominującym i pwenym siebie, nie wykazuje lękliwych zachowań. Jeśli chodzi o to wychodzenie na spacer to jest jeszcze problem tego typu, że mieszkamy w domku na pierwszym piętrze a piesio jest malutki ma małe krótkie nóżki i nie bardzo radzi sobie na wąskich i kretych schodach, więc jest konieczność znoszenia pieska z góry na parter. On siusia właśnie wtedy gdy mąż chce go wziąć na rece wnosząc bądź znosząc. Głównie z piesiem ja wychodzę i chyba bedę musiała dać mężowi wiecej okazji aby go znosił i wtedy może psiakowi to minie. Musimy chyba poćwiczyć :) i może wdrożę opcję ze smakołykami :)

Posted

Niech mąż nie pochyla się nad maluchem, chcąc go podnieść, tylko najpierw ukucnie bokiem do psa i podniesie z pozycji kucającej, nie stojąc nad nim.

Posted

Psy zazwyczaj nie lubią noszenia, a jeżeli ten piesek przedtem nigdy nie był noszony to się obawia i może stąd to posikiwanie... Większość psów bardziej obawia się mężczyzn niż kobiet, mają grubszy głos, są bardziej postawni, mniej "ciumkają" do psa, więc pies czuje respekt. Ale miesiąc dla psa to bardzo mało, więc spokojnie, będzie dobrze :) Nagradzajcie dobre zachowania smakołykami, zachowujcie spokój i będzie ok :)