DilKaRishta Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 Witam Mam dwa już starsze psy ale chodzi o 5-letnią Lucky (kundelek), która jest smutna a zarazem agresywna odkąd w domu pojawił się nowy pies (samiec podhalan). Jak tylko mały do niej podejdzie, ona warczy i chce go ugryźć ale nie o to chodzi. Lucky została tak jakby odrzucona przez swoją matkę (Kaukaz-6,5lat)------> gdy pojawił się ten mały.... i zachowuje się jakby miała depresję (nie chce jeść, chodzi wiecznie osowiała). Wiem, że jest to przez zazdrość, ale nie wiem co mam robić.. Zaznaczam, że nie podchodzę do małego żeby nie smucić Lucky jeszcze bardziej. Co mam robić , mieliście podobną sytuacje? Lucky mimo, że ma 5 lat zawsze chciała się bawić i zachowywała się jak małe dziecko a teraz nic. Pomóżcie proszę. Quote
xxxx52 Posted May 29, 2013 Posted May 29, 2013 [quote name='DilKaRishta']Witam Mam dwa już starsze psy ale chodzi o 5-letnią Lucky (kundelek), która jest smutna a zarazem agresywna odkąd w domu pojawił się nowy pies (samiec podhalan). Jak tylko mały do niej podejdzie, ona warczy i chce go ugryźć ale nie o to chodzi. Lucky została tak jakby odrzucona przez swoją matkę (Kaukaz-6,5lat)------> gdy pojawił się ten mały.... i zachowuje się jakby miała depresję (nie chce jeść, chodzi wiecznie osowiała). Wiem, że jest to przez zazdrość, ale nie wiem co mam robić.. Zaznaczam, że nie podchodzę do małego żeby nie smucić Lucky jeszcze bardziej. Co mam robić , mieliście podobną sytuacje? Lucky mimo, że ma 5 lat zawsze chciała się bawić i zachowywała się jak małe dziecko a teraz nic. Pomóżcie proszę.[/QUOTE] Male sprostowanie: 5-letni pies nie jest starszym psem Poza tym moze udaj sie do weterynarza ,moze jest chora.Zrob jej badanie krwi i niech ja weterynarz dobrze przebada.(czy jest kastrowana?) Zachowaj hierarchie pomiedzy tymi 2 psami tzn karm zawsze pierwsza suczke potem tego kawalera,podobnie czyn z pieszczotami.Moze wiecej nia sie zajmij. Quote
michal-doberman Posted May 29, 2013 Posted May 29, 2013 Ciężko cokolwiek doradzać w takiej sytuacji tylko po krótkim opisie sytuacji. Lepiej zaproś behawiorystę do siebie aby zobaczył to wszystko na własne oczy. Quote
GAJOS Posted June 4, 2013 Posted June 4, 2013 Po 1. Pies nie odczuwa takiego uczucia jak "zazdrość" - Zazdrość jest uczuciem tylko i wyłącznie ludzkim. Ja bym zrobił "przegląd" u weta. Quote
DilKaRishta Posted June 4, 2013 Author Posted June 4, 2013 Nie mogę się zgodzić .. Pies był u weta. A jeśli nie jest to zazdrość to co wtedy ? Quote
asiak_kasia Posted June 4, 2013 Posted June 4, 2013 dominacja? Brak socjalu odpowiedniego? Walka o zasoby (Twoja uwage, kanape, stara skarpetkę itd). Na początek wziąc się solidnie za naukę podstawowego posłuszenstwa, zajmować się szczeniakiem, bo się sam nie wychowa, tym bardziej, że rasa trudna, znaleźć psom zajęcie, zafundowac od czasu do czasu osobny spacer każdemu. Zabierac na spacer równoległy te dwa problematyczne egzemplarze. Rad mnóstwo. Za mało wiemy o tym jak te psy są wychowane, w jakich warunkach mieszkają, co z nimi robisz itd. Jak ona się zachowuje względem innych psów w relacji sama na sam i z drugą suka? Jak wygladają wasze spacery? I pies nie czuje zazdrości, tak samo jak wdzięczności, to jest typowo ludzkie nazywanie zachowań, które my tak odbieramy, dla psa nie ma czegoś takiego jak zazdrość. Działa instynktownie i na podstawie tego czego się nauczył. Zrób suce porzadne badania, morfologia, mocz, usg, możliwe ze jakieś choróbsko sie ukryło. A jeżeli nie jest to problem natury zdrowotnej, to zacznij psy wychowywać. :) Quote
Recommended Posts