Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Powiedzcie mi taką rzecz:

Czy dobrze jest psa wychowywać stanowczo i konsekwentnie od szczeniaka ? Wiecie o co mi chodzi - pokazywanie mu gdzie jest jego miejsce w hierarchii, ogólnie mówiąc "ustawianie" psiaka od samego poczatku.

Gdzieś mi się obiło o uszy, że psu może się "poprzestawiać w głowie" jak się go będzie zbyt stanowczo traktować zbyt wczesnie. Prawdę mówiąc niezbyt się z tym zgadzam, ale jestem niedoświadczony. Mówiąc wychowanie nie mam bynajmniej na myśli bicia. Raczej to że pies musi ustępować człowiekowi, a prawie nigdy odwrotnie.

I czy taki pies, który od dzieciństwa był "układany" będzie miał mniejsze zapędy do przejmowania steru w swoim domu rodzinnym, czy to raczej nie ma wpływu ?

Posted

Psa trzeba od samego początku wychowywać, pokazywać co mu wolno a czego nie. Np. jeśli nie chcesz aby pies spał z tobą w łóżku to mu na to nigdy niepozwalaj. Trzeba postępować konsekwentnie i stanowczo. Nie ulegać psim kaprysom. Jeśli będziesz przestrzegać wszystkich reguł dotyczących przewodnika stada to nie będziesz miał z psem problemów. Pies od szczeniaka będzie wiedział na co może sobie pozwolić.

Nie należy jednak wszystkiego szczeniakowi zabraniać. Powinien mieć coś ze swojego dzieciństwa.

Posted

Ja mam suczkę teraz ma 8 miesięcy zawsze dostawała od nas dużo czułości , zabawa z dziećmi całymi dniami ale zawsze wiedziała gdzie jest miejsce w szeregu . Uważam , że można połączyć dobre wychowanie pieska z posłuszeństwem nie zabierając mu "dzieciństwa" , ważne żeby nie popadać w skrajności .

Posted
Nawet,gdy go pochwyce podstepem i kaze mu sie polozyc,pies wyczekuje tylko momentu,kiedy usne,zeby chylkiem sie wyniesc...przegrana sprawa....

.

Hehe, moja robi dokładnie odwrotnie. Niby nie jest chętna do włażenia do łóżka, układa się u siebie wieczorem, a potem ni stąd ni z owąd budzę się przytulona do psa- i to nie dlatego, że ja przechodzę w nocy na jej posłanie :lol:

Ale wygląda na to, że sprawa jest przegrana... jakoś mi to nie przeszkadza, mimo, że zawsze byłam przeciwna psom w łóżku... Robię się "miękka" na starość... :wink:

A co do stanowczości- oczywiście od początku trzeba być stanowczym. Jeśli szczeniakowi w czymś "odpuscisz" to kiedy dorośnie możesz zmienić zasady i wyegzekwować inne zachowanie, ale będzie o wiele trudniej, a psu robi się "wodę z mózgu".

Posted

Wtrace sie do dyskusji ,bo ciekawa.Ja mam sznucerke i psa bojowego.Kiedy moje psy byly male tez balam sie tzw dominacji.Potem , w toku zdobywania doswiadczen ,przekonalam sie ,ze najwazniejsza jest konsekwencja i jasne czytelne zasady dla psa.Jesli nie chcesz zeby pies np na Ciebie skakal przy powitaniu od pierwszych chwil ucz ,ze wita sie na "siad" i nagradzaj za to sowicie.Podkreslajac dobre zachowanie nagroda np powrot do pana,wykonanie komendy,oddanie zabawki zyskujesz wdziecznosc i zaufanie psa.Jesli pies bedzie Ci ufal,a bedzie ufal jak bedziesz konsekwentny i przewidywalny ,to bedziesz jego liderem i mozesz zapomniec o TD.Co to znaczy konsekwentny i przewidywalny.Powiedzmy nie pozwalasz wlazic na lozko,ktoregos dnia jednak lamiesz sie i pozwalasz"ten jeden raz",nastepnego dnia pies wskakuje na lozko z ubloconymi lapami a Ty dopadasz psa i dajesz mu bure,lanie czy co tam uwazasz.I tracisz w jego oczach ,bo w psim swiecie nie ma miejsca na takie rzeczy jak ublocone lapy i plamy na kanapie.Pies zaczyna sie bac niekonsekwentnego wlasciela,traci sie pozycje lidera(przeciez przywodca stada nie moze byc wariatem co raz pozwala lezec kolo siebie a raz gryzie za to) pies musi wiec sam zajac sie przewodzeniem itd.Opisalam to w skrocie i w wielkim uproszczeniu ale o to mniej wiecej chodzi z ta konsekwencja.

Lagodna stanowczosc,zimna krew ,umiejetnosc przewidywania konsekwencji i humor pozwalaja wychowac psa z ktorym nie ma klopotow

Posted

A mnie zawsze fascynowal fenomen dyskusji o psie w lozku.

Otoz przez pierwsze dwa tygodnie moja bullka sypiala ze mna w lozku i nie mialam problemow z przeniesieniem jej do poslania. Natomiast dzieki temu, ze spedzilam z nia blisko ten czas, kiedy mnie najbardziej potrzebowala jest ze mna bardzo zzyta i uniknelam wielu innych klopotow wychowawczych.

Przegladalam ostatnio strony o tematyce zwiazanej z psia psychologia i wychowaniem i jestem milo zaskoczona jak wielu doswiadczonych szkoleniowcow podkresla potrzebe fizycznego kontaktu czlowieka i szczeniaka. Jest nadzieja, ze po latach TD w wydaniu pana F. przestanie wreszcie straszyc.

Oba moje psy i AST i Bull wchodza na lozko, pod koldre, przychodza pospac ze mna, ale tylko kiedy im pozwole. Wejscie do lozka jest nagroda a nie codziennoscia i jesli nie mam ochoty to poprostu mowie "nie" i psy to rozumieja. Zeby wejsc na lozko trzeba sobie zapracowac.

Posted

[

Oba moje psy i AST i Bull wchodza na lozko, pod koldre, przychodza pospac ze mna, ale tylko kiedy im pozwole. Wejscie do lozka jest nagroda a nie codziennoscia i jesli nie mam ochoty to poprostu mowie "nie" i psy to rozumieja. Zeby wejsc na lozko trzeba sobie zapracowac.

Tak ,taki model tez sie sprawdza.Mi chodzilo tylko o to ,ze nie powinno sie raz psa zapraszac na lozko a raz karac go za to.Moim psom wystarczy powiedziec "idz na miejsce " i tyle ,ale sa ludzie i przed tym ostrzegalam ,ktorzy dostaja piany jak pies bez pozwlenia sie uwali na kanpie.

A tak wogole to kwestia wchodzenia i nie wchodzenia na lozko rzeczywiscie nie ma nic do rzeczy jesli chodzi o dobre wychowanie psa.Poprostu ten przyklad sie nasuwa ,bo czesto jest to sytuacja zapalna.