Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Blady :)

Duży i choć bardzo silny, ale za to przesympatyczny i przyjacielski pies. Niesłusznie posądzony o agresję w stosunku do innych psów, na których widok ze strachu aż blednie. Jego bojaźliwe zachowania ktoś pomylił z agresją i oddał psiaka do schroniska, z którego wcześniej go adoptował.
Blady trafił do nas ze schroniska w Sosnowcu, które nie przyjęło psa ponownie, ponieważ rodzina była z Katowic. Z naszego schroniska został adoptowany w okolicach 18 czerwca przez firmę ochroniarską. Trafił na łańcuch na plac rozbiórki :( Wrócił do schroniska 3 lipca. Teraz czeka na ten jedyny, wspaniały, wymarzony dom i ludzi, których Blady pokocha całym swoim sercem, które tyle już przeszło ... A to taki kochany i oddany pies!

[FONT=Verdana]Blady to duży, silny pies, który mierzy 60 cm w kłębie i waży 30 kg. Ma ok. 4 lata. Jest przesympatyczny, wesoły i żywiołowy. Względem ludzi bardzo przyjacielski. W kontaktach z psami zdystansowany, z niektórymi się bawi, niektóre traktuje z obojętnością, na inne szczeknie – nie jest to jednak agresja, lecz strach. Jest skupiony na opiekunie - zwraca uwagę na komendy i gesty. Zna smycz i potrafi na niej chodzić, potrafi też jednak solidnie pociągnąć. Spuszczony ze smyczy pilnuje się opiekuna i wraca na każde zawołanie. Zna komendy siad, łapa, waruj. Jest bardzo pojętny, więc pewnie niedługo nauczy się nowych. Czasem, gdy opiekun uniesie rękę lub smycz, psiak kuli się lub kładzie w bojaźliwym uniku, co świadczy niestety o tym, że posłuszeństwo było kiedyś od niego egzekwowane siłą. A to przecież bardzo miły, łagodny pies, który wymaga tylko dobrego traktowania, ciepła, miłości i wspólnie spędzanego z ludźmi i innymi psami czasu. Z uwagi na drzemiące w nim pokłady nieokiełznanej wprost energii, psiak powinien trafić do aktywnego domu, który zapewni mu odpowiednią dawkę ruchu. Blady jest z[FONT=Verdana][SIZE=3]aszczepiony, odrobaczony i wykastrowany.
[/FONT]

Kontakt do opiekuna: 790 420 278
Album ze zdjęciami na Picasa:
https://picasaweb.google.com/118380588009733343934/Blady456134Lata30kg60cm09052013RAgataPiatkowska#
[/FONT]

Edited by Romina_74
zmiana tytułu - ADOPCJA
  • Replies 139
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='madziakato']Witam.
Pamiętam moją radość, gdy (wtedy jeszcze)Blacky
pojechał do domu ze schroniska w Sosnowcu, a tu.... takie rozczarowanie...

Biedny pies...[/QUOTE]

:( to zawsze przykre niestety :( a długo "pomieszkał" w nowym domu?

Posted

A to wy tak puszczacie psiaki ze smyczy na spacerach? :crazyeye: Bo na tym drugim i trzecim zdjęciu bez smyczy biegnie? A to trzecie to na Borkach? zgadłam? bo jakieś znajome okolice sięwydają :)
Oddał to ładnie powiedziane, podobno go przywiązali do drzewa koło schroniska :mad:
Mam nadzieję, że teraz trafi mu się lepszy dom.

Posted

[quote name='gosia2313']A to wy tak puszczacie psiaki ze smyczy na spacerach? :crazyeye: Bo na tym drugim i trzecim zdjęciu bez smyczy biegnie? A to trzecie to na Borkach? zgadłam? bo jakieś znajome okolice sięwydają :)
Oddał to ładnie powiedziane, podobno go przywiązali do drzewa koło schroniska :mad:
Mam nadzieję, że teraz trafi mu się lepszy dom.[/QUOTE]

Teoretycznie nie puszczamy, jest zakaz, ale część osób stosuje zasadę: "czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal"...

Posted

[quote name='soboz4']Teoretycznie nie puszczamy, jest zakaz, ale część osób stosuje zasadę: "czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal"...[/QUOTE]

Tylko Bloody na spacerach podobno rzucał się do psów, żeby nie było potem kłopotu z odwołaniem go jakby mu coś nie spasowało.

Posted (edited)

[quote name='gosia2313']Tylko Bloody na spacerach podobno rzucał się do psów, żeby nie było potem kłopotu z odwołaniem go jakby mu coś nie spasowało.[/QUOTE]

No udało nam się go poobserwować dzisiaj dokładnie i faktycznie, czasem mu się "coś" nie podoba ale tylko i wyłącznie kiedy jest na smyczy, w momencie gdy nie jest, to on boi się innych psów i ucieka wystraszony, ale wystarczy tylko, że chwycę go za obrożę i już staje się pewniejszy, od razu zaczyna poszczekiwać i burczeć.
Miałam kiedyś na tymczasie sunie, która była beżową wersją Bladego (w moim awatarze) - kiedy była na smyczy, podobnie jak Blady ciągnęła niemiłosiernie, ciągnęła do wszystkich psów z ujadaniem i wydawało by się, że chce je pożreć. Spuszczona ze smyczy nie szczekała nigdy, do innych psów podbiegała jedynie się przywitać, a kiedy na nią szczeknęły lub warknęły (ze strachu, bo duża była) to odchodziła wystraszona - dokładnie tak samo zachowuje się Blady.
Miejsca i chwile, kiedy był bez smyczy (sobota) były oczywiście pilnie kontrolowane. Kiedy pojawiały się inne psy w zasięgu wzroku był od razu zapinany (pomimo tego, że wówczas zdecydowanie gorzej znosi ich obecność).

Edited by Romina_74
korekta treści
Posted

[quote name='gosia2313']Oddał to ładnie powiedziane, podobno go przywiązali do drzewa koło schroniska :mad:
Mam nadzieję, że teraz trafi mu się lepszy dom.[/QUOTE]

A możesz zdradzić od kiedy do kiedy u Was był, kiedy go adoptowali i po jakim czasie wrócił do tego drzewa? Będę wdzięczna.

Posted

Jasne, żadna tajemnica :)

Przyszedł 29.07.2012r. (znajda z ul. Dobrzańskiego). Adoptowany został bodajże 04.03.2013r. A porzucony w tym samym dniu, w którym trafił do Was

Posted

Jestem u przystojniaka.

Potwierdzam słowa Agaty, że Blady boi się psów. Było widać bo jego ciele. Pokazywał bardzo swoją niepewność. W jego wykonaniu zęby na pewno były kierowane strachem. Ale z Flawiczkiem i Omegą dogaduje się świetnie :).