Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich serdecznie
Jak w temacie.Mam 3 letniego owczarka niemieckiego,niestety nie od szczeniaka tylko niedawno go kupiłem.
Chcę,potrzebuję go wyszkolić na psa pasterskiego :lol: (zaganianie bydło itp.),lecz za cholerę nie daję rady.
Miałem już 2 owczarki niemieckie,niestety staruszki i się im zmarło.Nie było z nimi problemu.Po dwóch tygodniach nauki bez problemu reagowały na komendę "bierz" szczekając na bydło i odpowiednio nim kierując.
Nowy piesek a raczej bydlę (prawie 50kg) sprawia mi problemy
-uczę go trzymając go na smyczy.Wykorzystuje każdą chwilę nieuwagi by dorwać się do bydła i próbuje gryźć.Podejrzewam, że puszczony ostro by pokaleczył.
-oprócz tego nie szczeka na bydło, tylko właśnie gryzie
-bez przerwy ciągnie smycz w celu dostania się do bydła ;d
Ma ktoś może jakieś rady?

Posted

Ja mam pomysł - kupić psa pasterskiego :/ a jeśli już pracować z inną rasą to od szczeniaka.
Ostatnio też miałam przypadek że pewna Pani kupując Doga niemieckiego wierzyła że będzie sobie fajnie biegał z kozami i zaganiał (o naiwności!). Skończyło się śmiercią kozy...

Posted

Najlepszym sposobem byłoby gdybyś znalazła psa pracującego i wtedy twój mogłby sie od niego nauczyć.Tak jak wcześniej napisano pies musi być socjalizowany z innymi zwierzakami /w tym przypadku z bydłem/ w innym przypadku traktuje je jak obiekty do zabawy lub ataku a to nie wróży nic dobrego.
Mimo wszystko podstawą jest posłuszenstwo psa -bezwzględne "wdrukowanie komend" stoj ,siad,waruj,do mnie chodzenie przy nodze bez smyczy .