Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Pewnie większość z was zmaga się z problemem kleszczy u swoich czworonogów, zwłaszcza teraz kiedy jest ich wysyp. Zastanawia mnie jak pozbywacie się tych wędrujących po ciele psa albo dopiero co usuniętych delikwentów? Ja zwykle wrzucam to robactwo zawinięte w papier do toalety i spłukuję. Może powinno się je wcześniej dodatkowo zgnieść czy lepiej sobie darować, bo i tak się utopi?

Edited by naciaa
Posted

Takie opite wyciągam palcami przez papier, a dopiero co wbite zwykłą metalową pęsetą. Mam też specjalną pęsetę do wyciągania kleszczy Karlie, ale nie polecam jej, bo jest plastikowa (do tego gruba) i trudno nią złapać kleszcza zwłaszcza jeśli jest mały. Może te przyrządy, którymi się wykręca byłyby bardziej wygodne i skuteczne.

Posted

Moja Kika w ogóle nie łapie kleszczy. Ale ja ją zakrapiam co miesiąc kropelkami przeciwko kleszczom. W ubiegłym roku miała jednego, tym roku jeszcze nic. Mam nadzieję, że utrzyma tę tendencję! :)

Posted

Krople i obroże to i u nas standard, ale mieszkam w takim miejscu, że kleszczy jest cała masa i nic tak naprawdę nie daje nam stuprocentowej ochrony. Ja ze swojej strony polecam krople Sabunol, są wyjątkowo dobre i niedrogie.

Guest wolfheart
Posted

usuwam to paskudztwo specjalną łapką,a jak łazi to pęsetą i spalam na palniku kuchenki,niech płonie cholera... :diabloti:

zakraplam Lunę Fiprex'em ,ale przerzucamy się na Advantix bo mimo Fiprexu kleszcze się czepiają...i pryskam Ixoder'em Sabunol(od tego czasu w ciągu tygodnia tylko jeden kleszcz po Lunie łaził)

Posted

marta.k9080 napisał(a):
spalam na palniku kuchenki,niech płonie cholera... :diabloti:

o tym nie pomyślałam, ale podoba mi się ten sposób, może mam w sobie coś z mordercy ;)

Guest wolfheart
Posted

naciaa napisał(a):
o tym nie pomyślałam, ale podoba mi się ten sposób, może mam w sobie coś z mordercy ;)

:diabloti: no tak jak ja,zero litości dla pasożytów