Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mamy szczeniaka rasy leonberger. Specjalnie został wzięty z hodowli, żeby ryzyko chorób genetycznych było wykluczone. Niestety, Leoś ma 10 miesięcy i przestał słyszeć. Kiedy przyszli do nas znajomi, pies spał, nie zareagował na ich przyjście. Natychmiast udaliśmy się do weterynarza. Uszy czyste, pies jest pogodny, normalnie je i pije. Po konsultacji z innymi weterynarzami, nadal nie było wiadomo co z nim jest. Lekarze polecili nam wizytę we Wrocławiu na badaniu BAERa i teście, do ilu decybeli nie słyszy. Pojechaliśmy. Okazało się, że Leon na pewno nie słyszy do 80 decybeli. Bad. BAERa wykazało, że ma płyn w uchu środkowym (dotyczy to obu uszu). Nie wiadomo skąd się tam wziął, wiemy tylko, że nie mógł się pojawiać z zewnątrz. Weterynarz zapisał antybiotyki i sterydy. Po 3 tygodniach widać niewielką różnicę, właściwie żadną. Nie wiemy co robić, szukamy ludzi, którzy wiedzą coś o psich uszach lub spotkali sie z takim przypadkiem, cokolwiek!!!

Co sądzicie klinice dr Niedzielskiego we Wroclawiu?
Warto zrobic wlasnie tam tomografie glowy psa?

Posted

jeśli leki działaja to nalezy uzbroić sie w cierpliwość,.natychmiast działa tylko kurrara;),więc spokojnie.może to efekt nie doleczonego kiedys zapalenia ucha zewn.lub wewn.?cierpliwości.
p.s.chyba powinnaś ptrzenieśc temat do działu weterynaria

Posted

@gryf80
Staramy się być cierpliwi... Jednak leczenie antybiotykami już się skończyło, a sterydami już się kończy (wszystko wg zaleceń weta). Myślę, że potrzebne się kolejne kroki. Bardzo dziękuję za zainteresowanie.

@Koszmaria
Dziękuję za odpowiedź. Z hodowcą utrzymujemy stały kontakt. On również stara się szukać, pytać, ale w jego hodowli nigdy coś takiego nie miało miejsca. Walczymy cały czas... z każdej strony.

Jeżeli ktokolwiek z Was ma jakąkolwiek informacje na temat głuchoty u psa- piszcie!

Pozdrawiam

Posted

nic innego poza słowami wsparcia nie przychodzi mi do głowy.
wytarmoś Leosia mocno ode mnie.
trzymajcie się cieplutko

wpadł mi tylko do głowy nieśmiały pomysł,by monitorować mu nerki i wątrobę,przy sterydach głównie nerki...ale to pewnie wiecie.

Posted

@Koszmaria
Dziękuje za słowa otuchy (Leoś również) :)
Oczywiście pomysł zostaje w pamięci, bardzo dziękujemy.

Jeżeli cokolwiek wpadnie Wam do głowy piszcie :)