Asia & Ginger Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 Też zwróciłam na to uwagę, ale cóż... niestety taka opinia krąży... a szkoda, bo jest krzywdząca. :shake: Rasa może i charakterna, ale nie odbiega jakoś szczególnie od innych. :roll: Yorki albo jamniki też nie są takie łatwe do wychowania. Ja bym wciągneła cocker spaniele na listę ras agresywnych. :diabloti: ;) Quote
Aga_Mazury Posted May 10, 2007 Posted May 10, 2007 cockermanka napisał(a):a jak to rozumieć ? czyż to nie jest pies myśliwski? a nie przytulanka kanapowa?...wymaga wiele ruchu i ma instynkty myśliwskie?... natomiast ja nie bardzo rozumiem pytania i następnego stwierdzenia, że coś jest krzywdzące?.. co jest krzywdzące, że pies spaniel...troszkę różni się od Yorka...pod względem wymagań?... Quote
cockermanka Posted May 10, 2007 Posted May 10, 2007 Aga_Mazury napisał(a):czyż to nie jest pies myśliwski? a nie przytulanka kanapowa?...wymaga wiele ruchu i ma instynkty myśliwskie?... Teoretycznie tak,choć teraz typowo użytkowe cockery są w mniejszości - na rzecz roli psa rodzinnego,który oczywiście także potrzebuje odpowiednią ilość ruchu. Z tymi instynktami też bym nie przesadzała ;) Quote
Asia & Ginger Posted May 10, 2007 Posted May 10, 2007 Aga_Mazury napisał(a):czyż to nie jest pies myśliwski? a nie przytulanka kanapowa?...wymaga wiele ruchu i ma instynkty myśliwskie?... natomiast ja nie bardzo rozumiem pytania i następnego stwierdzenia, że coś jest krzywdzące?.. co jest krzywdzące, że pies spaniel...troszkę różni się od Yorka...pod względem wymagań?... Aga, sorki, może źle zrozumiałam Twoje słowa. :oops: Już wiem co miałaś na myśli, pisząc, że to specyficzna rasa. Chociaż tak jak Cockermanka uważam, że spaniele doskonale sprawdzają się w roli piesków kanapowych, oczywiście jeśli zapewni im sie odpowiednią dawkę ruchu i zajęc. Natomiast mi chodziło mi o to, że wśród narodu krąży opinia, że spaniele są agresywne i ona jest krzywdząca, bo nie jest to prawdą, spaniele same z siebie agresywne nie są, to zależy od wychowania, a raczej jego braku. I tak samo źle wychowany York może byc agresywny, choc krzywdy takiej nie zrobi, to pokąsac dotkliwie też może. Quote
Aga_Mazury Posted May 10, 2007 Posted May 10, 2007 Nigdy nie uważałam, że spaniele są agresywne....aczkolwiek Prymus czasami ma "drobne zapędy do rządzenia" ...ja też mam colaka i nie mam stada owiec, żeby zaspokoić jego instynkty pasterskie...musi zaganiać sforę ludzko-psią ;)...więc jak najbardziej nie uwazam, że każdy kto chce spaniela ma chodzić strzelać do kaczek....(np) nie chcę aby Prymus trafił do kolejnego domu w którym stwierdzą po jakims czasie, że sobie rady nie dają bo to miał być śliczny kanapowy pies...a on ma jeszcze inne potrzeby... Quote
daisy Posted May 10, 2007 Posted May 10, 2007 cockermanka napisał(a):a jak to rozumieć ? Very special :loveu: wylacznie do kochania ;) Quote
Cerber Posted May 15, 2007 Posted May 15, 2007 Kochani ja mam w tej chwili na tymczasie miniaturke cocer spanielki, ale ona ma mieć domek i przyszli własciciele mieliby ją zabrać 1 zerwca... jeśli wtedy nie znajdziecie ani domku, ani DT to mogę w raie czego go zabrac... oczywiście będę musiała jeszcze to przemyśleć, ale myśleć mogę teraz kiedy mam jeszcze tą sunię... Quote
Asia & Ginger Posted May 15, 2007 Posted May 15, 2007 Luizo, jeszcze nie masz dosc spanielków? :crazyeye: :diabloti: ;) Quote
Cerber Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 asia_pie napisał(a):Luizo, jeszcze nie masz dosc spanielków? :crazyeye: :diabloti: ;) ehhh no wiesz wszystko jest do wypracowania co nie :) ale ich urokowi nie mogę się oprzeć... zobaczymy jeszcze jak to będzie... myślę, ze Prymus nie powinien mieć zbyt dużych problemów ze znalezieniem domku, bo jest rasowy i w ogóle... na oku oprócz niego mam jeszcze wyżłowo,labraorowo,gończakowatego Fidela, który jest pod skrzydłami Rybci... może jego spróbowałabym wziąć na tymczas... Quote
Aga_Mazury Posted May 19, 2007 Posted May 19, 2007 ...w związku z tym, że Prymus wiecznie ma kleszcze...dzis dostał na kredyt frontline nasz przepiękny, cudaśny....ukochany ... Quote
Asia & Ginger Posted May 19, 2007 Posted May 19, 2007 Aga_Mazury napisał(a):nasz przepiękny, cudaśny....ukochany ... O tak, jest przecudny. :loveu: Cud miód i orzeszki. :eviltong: :loveu: :loveu: :loveu: Jakbym widziała moją Ginger, tylko Prymus nosek ma czekoladowy. :p Gdzie twój domek słodziaku? :cool3: Quote
Matusz Posted May 26, 2007 Author Posted May 26, 2007 Prymus był dzisiaj ze mną na spacerze, niestety po ugryzieniu kleszcza:shake:, Prymusowi na głowie zrobiła się taka ranka, widział już to wet, jest to przemywane jodyną i smarowane maścią. Quote
Asia & Ginger Posted May 26, 2007 Posted May 26, 2007 Biedaczek z tego naszego Prymuska. :roll: Matusz, ale go wymęczyłeś na tym spacerku. Ale w końcu zmęczony pies to szczęśliwy pies. :cool3: Złotko szuka domku! :loveu: Quote
Matusz Posted May 26, 2007 Author Posted May 26, 2007 asia_pie napisał(a):Biedaczek z tego naszego Prymuska. :roll: Matusz, ale go wymęczyłeś na tym spacerku. Ale w końcu zmęczony pies to szczęśliwy pies. :cool3: Złotko szuka domku! :loveu: hehehe... ciekawe kto tu kogo wymęczył, Prymus to darmowa siłownia :evil_lol: a plus do tego 32 stopnie to siłownia z sauną:diabloti: Quote
Bura Posted May 26, 2007 Posted May 26, 2007 Na pokleszczowe rany polecam Rivanol - działa cuda :) Quote
Matusz Posted June 1, 2007 Author Posted June 1, 2007 [FONT=Palatino Linotype]Doby wieczór psinko !!! [/FONT] Quote
Aga_Mazury Posted June 1, 2007 Posted June 1, 2007 Rasowy, piękny....jak dla mnie kochany........a jednak tak długo bez domu... :-( ile jeszcze ma siedziec w schronisku.... :-( Quote
iwop Posted June 1, 2007 Posted June 1, 2007 ja myślałam, że on dawno w domku siedzi... Dawno go nie było na 1 stronie...:shake: Quote
Betbet Posted June 1, 2007 Posted June 1, 2007 o matko, to to dalej siedzi w schronie? nie mialam sil czytac calego watku, ale..ojś... Quote
Matusz Posted June 1, 2007 Author Posted June 1, 2007 tak, Prymus dalej w schronisku, aż dziwne....:shake::shake: Quote
Asia & Ginger Posted June 2, 2007 Posted June 2, 2007 Do góry przystojniaku po nowy domek! :multi: Quote
Matusz Posted June 2, 2007 Author Posted June 2, 2007 Prymusowi ładnie goi sie i wysusza ta ranka;) juz prawie śladu nie ma Quote
Recommended Posts