Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Słyszałam o nim od roku. Przez kilka miesięcy przemykał jak cień a jego strach przed człowiekiem był większy niż głód i pragnienie. Obciągnięty sierścią, poraniony szkielet. Psiolubni właściciele działek nie wiedzieli jak mu pomóc. Kolejny porzucony pies na działkach we wsi Rakówiec w ok. Mińska Maz.
Po czterech miesiącach zdecydował się podejść na tyle blisko, że można mu było nasypać do pojemnika suchej karmy i zostawić gdzieś pod krzakami ze świadomością, ze podejdzie i jeśli się czegoś nie przestraszy to zje. Rozpoczęło się żmudne oswajanie psa. Niestety pies zniknął a kiedy się znowu pojawił był w złym stanie. Podejrzewamy, że potrącił go samochód.Niestety na widok zbliżającego się człowieka cały czas uciekał. Na szczęście przez kilka jesiennych miesięcy na działce pozostawała jedna z osób do której Murzyn nabrał zaufania i tam zaczął szukać schronienia. Jesienią Murzyn otrzymał budę. Rozpoczęły się też intensywne działania w celu znalezienia mu domu, niestety bez rezultatu.

zdjęcie z ubiegłego roku. Mimo kilkumiesięcznego dokarmiania, widać jaki jest chudy.

Zimą Murzyn został sam. Znowu zaczął przemykać polami i baliśmy się, że go stracimy. Na szczęście kiedy pojawiła się na działce jego opiekunka Murzyn przypomniał sobie, że z nią jest bezpieczny. Niestety w sunku do obcych jest bardzo nieufny i przerazony ucieka. Boi się zwłaszcza mężczyzn.
Jego wspaniały charakter powoduje, ze ludzie ze wsi nie są w stosunku do niego agresywni a wiem, że jest różnie. Psy są tam traktowane w okrutny sposób. Drogą na której przebywa pędzą samochody. Zginęło na niej już wiele zwierząt, zresztą Murzyn też już raz został potrącony.
Murzyn to wspaniały pies: spokojny, zrównoważony nie wykazuje agresji w stosunku do ludzi i zwierząt. Nie reaguje na koty ani na zaczepki psich kolegów.
Nieznanych ludzi omija z daleka. Będąc na działce pilnuje posesji. Jednakże w stosunku do karmicieli to bardzo ciepły i oddany pies. Niezwykle posłuszny. W trakcie spacerów idzie tuz przy nodze wsuwając pyszczek w dłoń opiekuna. W trakcie zabawy zachowuje się jak mały szczeniak, wyzwalając w człowieku najcieplejsze uczucia.
Opiekunowie z działek są już maksymalnie zapsieni i zakoceni. Marzena u której pies najczęściej przebywa to kociara.Dokarmia, leczy, sterylizuje i szuka domów wszystkim potrzebującym kotom na wsi i w Warszawie. Koty mimo jego łagodności boją się Murzyna i rzadziej przychodzą na jedzonko.
Co z nim zrobić? W niedzielę pierwszy raz go zobaczyłam. Dotychczas był to dla mnie pies widmo. Od Krysi, która jest dobrym duchem psów z działek dostał obrożę przeciw kleszczom, bo łaziły po nim kilogramami. Jeśli coś złapie nawet nikt nie będzie o tym wiedział bo nikogo tam nie ma. Jedna z mieszkanek wsi daje mu puszki, zakupione i zostawione specjalnie dla niego ale jesli go nie będzie specjalnie się tym nie przejmie. Szkoda tego wrazliwego i łagodnego psa. Co z nim zrobić. Ma zrobione ogłoszenia ale odzewu zero.

droga na której siedzi, leży. Wbrew pozorom jest tam bardzo niebezpiecznie, opłakałam już ztamtąd kilka zwierzaków.
Od niedzieli 9.06.2013r Murzyn jest w hotelu. Prosimy o pomoc w utrzymaniu!

Deklaracje stałe
[SIZE=2]agusiazet 50zł

Krysia Maciek 100zł
Mazowszanak2 10zł
Rozliczenia
Wpływy - czerwiec
Mazowszanka- 10.06 na hotel10zł
agusiazet-16.06 na hotel 50zł
Maciek i Krysia z poza dogo -13.06 na hotel 100zł
Azalia-20.06 na hotel 50zł
agusiazet
- 25.06. bazarek, odrobaczenie, wścieklizna 80zł
auraa -50zł
razem-340złwpływy - lipiec
[TABLE="class: cms_table"]
[TR]
[TD="class: cms_table_leftalign cms_table_showdetails_4"]
[/TD]
[TD="class: cms_table_centeralign cms_table_showdetails_4"]
[/TD]
[TD="class: cms_table_nowrap cms_table_rightalign cms_table_paddingRight6"]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
MDK8 -1.07. na hotel 20zł
auraa-2.07. na hotel 53zł
agusiazet- 3.07. na hotel 50zł

agusiazet- 3.07 z bazarku 152 zł.
obraczus87 -2.07. na hotel 20zl

Maciek i Krysia z poza dogo - 12.07. na hotel 100zł
Mazowszanka2 - 18.07.na hotel 10zł
agusiazet-18.07. za wirusówki 40zł
Ania K. z poza dogo - 26.07. na hotel 25zł.
cisowianka 31.07.- na hotel 50zł

razem za lipiec - 520 zł

Wpływy - sierpień
Ewa R. z poza dogo 1. 08. na hotel - 25zł
agusiazet 2.08 na hotel - 50zł
agusiazet 2.08 z bazarku -33 zł
beataczl 5.08 z bazarku chojraka -92 zł

from_wonderland z bazarku cegiełkowego 9.08.-133zł
Groosia 9.08 zbazarku- 92zł
Mazowszanka2 27.08 na hotel-10zł
Maciek i Krysia 29.08 na hotel-100zł
auraa na hotel-50zł

razem za sierpień-585 zł

Wpływy - wrzesień
agusiazet 5.09 na hotel- 50zł

[TABLE]
[TR]
[TD="class: leftalign showdetails_7"]Zahra as-Sahra dla Kongusia 9.09-10zł
[/TD]
[TD="class: nowrap rightalign paddingRight6"]
[/TD]
[TD="class: option_column"]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
auraa z bazarku-86zł
Maciek i krysia.30.09-100zł
Mazowszanka230.09-10zł
auraa-100zł

razem za wrzesień432 zł

Wpływy październik
bankert dominika17.09 -50zł
[FONT=arial] aguziazet-[/FONT][FONT=&amp][FONT=arial]05.10 - 50zł
bakusiowa 14.10.- 30zł[/FONT][/FONT]
[FONT=&amp][FONT=arial][FONT=&amp] MDK8 [/FONT][/FONT][/FONT][FONT=&amp] 21.10[/FONT]
[FONT=&amp]. - 20zł[/FONT]
[FONT=&amp][FONT=&amp] BEATACZL [/FONT][/FONT]
[FONT=&amp][FONT=&amp][FONT=&amp]28-10 -100zł
Maciek i Krysia 30.10.-100zł
Jola M. spoza dogo - 100zł
auraa-50zł
Razem za październik-500zł

Wpływy za listopad[/FONT][/FONT]
agusiazet 09.11. -50zł
Mazowszanka2 20.11-10zł
zachary 26.11-100zł
auraa-50zł
Agnieszka Kl.-100zł
Maciek i Krysia 1.12 -100zł
P.Ewa - 61zł
za listopad -471zł +28zł z października

[SIZE=2]Razem-499zł

[SIZE=1]Wpływy za grudzień
[/FONT]Mazowszanka2 - 13.12-10zł
agusiazet -18.12 bazarek-230zł
cisowianka-18.12.-20zł
agusiazet-28.12- 50zł
Agnieszka kl.-100zł
Maciek i Krysia 100zł
auraa-50zł

[SIZE=2][SIZE=1]Razem za grudzień- 560zł

wpływy styczeń -luty

agusiazet-7.01-50zł
mazowszanka2-24.01.-10zł
maciek i krysia- 31.01-100zł
auraa-50zł
agnieszka kl.-100zł
auraa-za bazarek153zł
bakusiowa 07.02.-40zł

razem-503zł +25ze stycznia= 528zł

Wydatki- czerwiec
25.06 - karma 110zł
25.06 - odrobaczenie-50zł

wydatki - lipiec
2.07- 273 zł.za hotel
3.07- 20 zł za szczepienie
15.07- 40zł. szczepienie wirusówki
15,07-118zł. karma

Wydatki -sierpień
7.08- 393 zł za hotel

wydatki -wrzesień
6.09-403 zł za hotel
6.09.-108zł karma

[SIZE=2]wydatki - październik
13.10 -390 zł za hotel
karma-40zł

Wydatki -listopad
4.11 -403 zł za hotel
4.11 - 69zł zaległe za karmę
Wydatki - grudzień
[SIZE=2]9.12-390zł za hotel
9.12- 109zł za hotel

Wydatki -styczeń
[SIZE=2]Fiprex-23zł
hotel-403zł
karma-109zł
3.01-426zł

[SIZE=2]karma-23.01-109zł

wydatki luty

lekarz+flegamina-28zł[SIZE=2]
[SIZE=2]hotel styczeń-403 zł
hotel-luty -91zł
razem-522zł

528-522=6zł

stan konta Konga w dniu wyjazdu do domu wynosi 6zł

Edited by auraa
  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Murzyn jest taki łagodny i spokojny.

Kiedy opiekunka go głaszcze zawsze wystawia brzuch do głaskania. Koty go w ogóle nie interesują.
Bardzo mi go szkoda.

Posted

mimiś napisał(a):
ja zajrzałam już wczoraj,ale co tu pisać jak pomóc nie można? szkoda psiaka,zwłaszxza,ze ma wspaniały charakter,ale tak trudno o dom...

Myślę, że często nawet sama obecność jest bardzo ważna, bo w chwilach zwątpienia daje wsparcie.

Posted

Pies ma budę ale czy w niej śpi nie wiadomo. Działaka jest ogrodzona ale bez podmurówki, pies pod siatką wykopał dół i wychodzi. Najgorsze jest to, ze on bardzo boi się obcych, zwłaszcza mężczyzn. Jest w nim zero agresji tylko strach......
Tam się zmarnuje, jest bez szans:shake:

Posted

tylko to nie takie proste. Krysia płaciła sama za hotele dwóch psów: Lupusa i Trusi. Czy będzie tyle deklaracji, zeby po znalezieniu hotelu go utrzymać? Ciotki pomóżcie. To naprawdę wspaniały pies. Łagodny w stosunku do psów, kotów i dzieci.

Posted

Na tej z pozoru pustej drodze zginął mój rodzinny Cygan, wspaniały przyjacielski pies sąsiadów Misiek, ich drugi niespełna roczny psiak, którego imienia nie pamiętam. Malutkie kociątko, które w chwili nieuwagi wymknęło się przez uchylone drzwiz domu Marzeny u której ma schronienie Murzyn. W niedzielę robiłam mu zdjęcia do ogłoszeń, bawiłam się był taki rozkoszny a w poniedziałek juz nie zył. Płakalismy po nim wszyscy. Kierowcom wydaje się, że na pustej drodze są bezkarni a jeden kot lub pies mniej, jakie to ma znaczenie?