Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT=verdana]Witam. Jestem posiadaczką 14-sto tygodniowej labradorki. Mam problem z załatwianiem jej potrzeb na dworze. Wychodzi na spacery od 3 tygodni a dalej nie załapała. Co gorsza, zaczyna sikać do łóżka, mojego jak i swojego, w którym normalnie układa się do spania. Sika na dywanik pod miskami z jedzeniem i nic nie robi sobie z nurania pyska w sikach. Zauważyłam, że na początku jej wychodzenia lała tylko w przedpokoju, a z czasem urosło to do całego mieszkania. Nie potrafi wstrzymać moczu na dłużej niż średnio 1 godzinę. Wychodzimy z nią na spacery co 2-2,5 godziny. Potrafi załatwić się na dworze, za co jest chwalona smakołykami i głaskaniem, ale po przyjściu do domu leje i dostaje reprymendy. Nie wiem co robić. To jest już większe szczenię i sika niemało… [/FONT]

Posted

wizyta u weta nie zaszkodzi, może mała ma coś nie tak z pęcherzem.

Ale poza tym, wychodźcie z nią po zaraz po spaniu/zabawie/jedzeniu chwalcie bardzo, bardzo entuzjastycznie każde siku na dworze. Reprymendy po fakcie są bezsensowne, musielibyście trafić w moment w którym "przygotowuje" się do sikania. Wtedy takie skarcenie ma sens, w innym wypadku jest już za późno.

Niestety ze szczeniakami jest tak, że jedne łapią w mig, inne potrzebują trochę więcej czasu. Warto tez zaopatrzyć się w podkłady (można dostać w aptece) i rozlokujcie w miejscach gdzie najczesciej jej się zdarza wpadka. Dodatkowo koniecznie musicie zdezyfenkować i umyć wszystkie podłogi, wyprać jej legowisko. Zapach moczu dodatkowo zachęca do załatwienia się w tym, wcześniej osikanym, miejscu. Polecam wodę z octem.
No i cierpliwości sporo :roll:

Posted

[quote name='agnieszka.anna'][FONT=verdana]Potrafi załatwić się na dworze, za co jest chwalona smakołykami i głaskaniem, ale po przyjściu do domu leje i dostaje reprymendy. Nie wiem co robić. To jest już większe szczenię i sika niemało… [/FONT]
Reprymendy są całkowicie zbędne. Mogą spowodować, że pies przestanie załatwiać się przy Was i wtedy to dopiero będzie kłopot... (na spacerze nie da rady, w domu będzie szukać miejsc niewidocznych dla człowieka - sprzątnięcie świeżej kałuzy to pikuś w porównaniu z zaschniętym moczem za szafą).

Nagradzamy za sikanie na zewnątrz i niedopuszczamy do wpadek - czyli spacer po każdej drzemce, posiłku, zabawie i w odstępach co 2-3 godziny (w tym co najmniej jedna pobudka w środku nocy). Jak się poprawnie prowadzi trening czystości po miesiącu wpadki zdarzają się sporadycznie albo wcale.