Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, chciałabym się dowiedzieć jaki duży urośnie mój szczeniaczek.

Jakie pytanie (mądre), takaż odpowiedź: o - taki! [tu odpowiedni gest ręką]. Niemazaco.
  • Replies 882
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Myślimy, że w zasadzie może z niego wyrosnąć wszystko, skoro to pies o nieznanym pochodzeniu ;)

No nie do końca - biały albo rudy napewno nie wyrosnie...

Matką była JRT... to też zastanawiające gdy się spojrzy na dziecko tej matki...

Posted

Witam wszystkich na forum. Jestem tu swieży i chciałbym się zapytać czy szczeniak którego przygarnołem wyrośnie na dużego psa w przyszłości?

Obecie ma około dwóch miesięcy ale jak na swój wiek jest dosyć dobrze zbudowanym psem. Chciałbym też zapytać o identyfikacje rasy chociaż nie uważam że szczeniak jest przedstawicielem konkretnej rasy. Z góry przepraszam za jakość zdjęć są troszke rozciągnięte przez zmiane formatu.

[attachment=7018:5.jpg]

[attachment=7019:6.jpg]

[attachment=7020:7.jpg]

[attachment=7021:8.jpg]

[attachment=7022:41.jpg]

Posted

Widać, że jest taki masywny, więc pewnie spory wyrośnie. Ale w tej sytuacji możemy się tylko domyślać, bo nie wiemy jakiej wielkości byli jego rodzice. Rasy też nie ma się co dopatrywać konkretnej, bo rodowodu nie ma, więc nie jest rasowy. Ale przypomina mi trochę labrdora, amstafa (?), ale najbardziej to taki typowy kundelek, pozdrawiam

Posted

stawiam na jakieś 10kg jako dorosły. Mam swoje chihuahua i jak w wieku 3msc ważą powiedzmy 1,4kg to dorosłe około 2,5-3 tak więc można powiedzieć że podwajają swoją wagę.

Posted

[attachment=7222:IMG_20141209_140829.jpg]

[attachment=7223:IMG_20141209_140954.jpg]

[attachment=7224:IMG_20141210_113101.jpg]

Niestety, nie wiem, ile waży, ale wydaje mi się, że coś w granicach 5-7 kg może więcej.

Posted

Ma w sobie sporo z goldena  no i duża domieszka amstafa jak na moje oko, ogólnie ładna bestia. Zobaczymy jak trochę podrośnie, teraz to taki rozczulający szczenior.

Posted

Wiecie, co... zauważyłam, że często u psiaków ludzie orzekają, że "ma w sobie coś z amstaffa", a po prostu wiele mieszańców tak się miksuje, że za szczeniaka zwłaszcza mogą sprawiać takie mylne wrażenie- a wcale nie mieć w sobie nic z TTB...

Widziałam gdzieś na forach o TTB nawet taką tabelkę zrobioną bodajże przez Amerykanów, w której pokazane było kilka zdjęć różnych miksiaków, które na pierwszy rzut oka były bardzo podobne do TTB (znacznie bardziej niż psiak autora tematu), a zaledwie trzy z nich rzeczywiście miały w sobie cokolwiek z tych ras...

Posted

Chciałabym tylko dodać, że po dochodzeniu w sprawie pochodzenia mojej suni, znalazłam jej braciszka. Podpisany jako mieszanka ONka z Labradorem. Lilo ma 20 kilo, z labkiem wspólny ma tylko kolor ;)

Jak ją wzięłam, widziałam w niej "rasowego goldena" ... wiele fotek przedstawiało niemal identyczne szczeniory ;]

Biorąc kundelka, trzeba się liczyć z niespodzianką ... nie nastawiaj się na jakikolwiek efekt jak dorośnie, bo może z tego malucha wyjść prawie wszystko.

Posted

Ma w sobie sporo z goldena  no i duża domieszka amstafa jak na moje oko, ogólnie ładna bestia. Zobaczymy jak trochę podrośnie, teraz to taki rozczulający szczenior.

Sorry ale z goldena to on akurat nie ma nic. Z laba zresztą tez nie... asta w nim takze nie widzę

• 3 weeks later...
Posted

Witam,

Kilka dni temu zaadoptowałam ze schroniska 6 tygodniowego szczeniaka (trafił do schroniska w wieku 3 tyg, znaleziony z matką i rodzeństwem na ogrodach działkowych, wiadomo, wychłodzone pieski). Wiem, że pytanie jak duży urośnie w przypadku kundelka to trochę wróżenie z fusów ale może tak mniej więcej ktoś potrafi to ocenić. Obecnie ma ok 7 tyg (raczej niecałe), 22 cm w kłębie, 2,600 kg wagi. Z ciekawostek mogę dodać, że ma też dodatkowe paluchy przy tylnych łapkach ;) Mam zdjęcia świeżo po złapaniu piesków, z matką oraz zdjęcie samego pieska. Sukę widywano podobno z owczarkowatymi psami, jednak nic nie wiadomo. 

Przepraszam, że zdjęcia takie rozmazane, ale ciężko mi go uchwycić w bezruchu. Fotki nie oddają też jego urody, z mordki wypisz wymaluj malutki ON.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi !

Posted

Powiem tak - maluch Corgi w wieku 8 tyg ważył 3.5kg  a waga docelowa to ok 14-16kg. Twój psiaczek będzie ważył mniej, ale napewno będzie wyższy. Raczej długonogi szczuplaczek. Nic masywnego.

Posted

hm... docelowo, czy będzie ważył mniej niż 14-16 kg to nie wiem, łapki ma dosyć grube, weterynarz oceniał, że na jego oko będzie troszkę mniejszy niż owczarek niemiecki, że małe to to nie będzie. Czas pokaże :D

Posted

Dziś mierzyłam go ponownie, przy ścianie tym razem. 26 w kłębie, waga z wczoraj to 2750, mam też aktualne zdjęcia, trochę mniej się wiercił ;) Obwód szyi ok. 25 cm, obwód przedniej łapki, tak w połowie mierzony 9,5 cm.

Posted

Powiem tak - maluch Corgi w wieku 8 tyg ważył 3.5kg  a waga docelowa to ok 14-16kg. Twój psiaczek będzie ważył mniej, ale napewno będzie wyższy. Raczej długonogi szczuplaczek. Nic masywnego.

Chyba nie ma co porównywać szczeniaczka, który zawsze był dobrze odżywiony do bidula z działek i schronu. Z resztą corgi to zupełnie inna budowa psa, więc też inaczej rośnie. 

Myślę, że może być rozmiarowo taki jak jego mama. Raczej mało prawdopodobne żeby suka dopuściła do siebie jakiegoś kurdupla :) 
Moja suka jest też taka onkowa jak mama Twojego, waży ok 22-23kg. Widziałam jej rodziców, oby dwoje są troszkę więksi niż ona.
Wiadomo, że ani na działkach ani w schronisku maluszki nie miały najlepszego żarcia. Pewnie też nikt nie pilnował czy każdy maluch dojada swoją porcje. Posiedzi u Ciebie to odbije ;)