Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 1 month later...
  • Replies 882
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam, miałam dziś nietypową przygodę, otóż znalazłam psa. Ot tak, po prostu ktoś zapakował szczeniaka w kartonowe pudło i wrzucił do kontenera na śmieci :mad: Pozostawię to bez komentarza, bo na myśl cisną się same niecenzuralne przemyślenia... Chodzi o to, że ja już mam psa i nie mogę mieć drugiego, ale oczywiście w żadnym wypadku nie mogłam zostawic tego tak po prostu, więc chwilowo jest u mnie. Spróbuję znaleźć mu dom. Tylko że to jest malutkie szczeniątko, suczka, raczej nie ma dwóch miesięcy bo ledwo stoi na nogach (nie jest wychudzony, tylko zmarznięty). Raz, że nie mam pojęcia, jak się takim właściwie zaopiekować, więc prosze o rady.

A dwa moje pytanie - czy potraficie ocenić, czy suczka będzie dużym psem? Mam wrażenie, że ma cos z pekińczyka, pyszczek jest bardzo krótki, prawie płaski, a sierść dosyc gęsta i długa. Wspomóżcie w tej nietypowej sytuacji.

[IMG]http://i50.tinypic.com/2096quu.jpg[/IMG]

Posted

Znaleziona na innym osiedlu, na którym znalazłam się zupełnie przypadkiem, więc nawet nie mam pojecia, czyj mógłby być to pies. Wrzucę wiecej fotek jak wróci ze spaceru, bo siostra wzięła ją na chwilę. Przypomina pekińczyka, ale ma długi ogonek...

Posted

Kilka innych zdjęć:

[IMG]http://i50.tinypic.com/345fouw.jpg[/IMG]

[IMG]http://i47.tinypic.com/280uzxv.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.tinypic.com/15y6w5.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.tinypic.com/30cuigw.jpg[/IMG]
tutaj porównanie wielkości mojego psa i małej kuleczki

Jak oceniacie wiek szczeniaka?

Posted

idź z małą do weta koniecznie
trzeba ją odrobaczyc, zbadać.
Wet powinien Ci powiedzieć co mniej więcej z tego szczyla wyrośnie
Ja przez fotki obstawiam,że ma max 6 tygodni i moim zdaniem na pewno duża nie będzie

Posted

jeśłi ma zęby mleczne to ma na pewno 6-8 tyg.zeby mleczne rozpoznasz na pewno.moim zdaniemjesli jest w takim własnie wieku,i jeśli waży 2-3 kg nie bedzie dużym psem ,moze srednim takim 15 sto kg

Posted

Zabiorę ją jutro do weterynarza.

Dobrze, gdyby chciała zostać mała, bo wtedy mogłaby znaleźc dom u mojej babci, nigdzie z dziadkiem nie wyjeżdząją, stale w domu, a kuleczka im się spodobała.

Ząbki ma, malutkie, ale strasznie ostre igiełki ;) potrafi pic wodę i szynkę tez zjadła, choć próbowała zjeść cały plaster bez gryzienia.

Posted

jeśli chcesz dawac domowe jedzenbie zamiast naszpikowanej wypelniaczami i chemia szynki,daj białego sera.mleka nie dawaj ewentualnie jogurt bez cukru naturalny lub kefir,gotowane jajko na miekko 1 x w tyg.
tak jak pisała atomówka trzeba odrobaczyc bo pewnie robali mam pełen brzuch.

Posted

Weterynarz na pewno będzie wiedział, co robić. :)

Mleka niestety trochę już dostała, ciepłego, bardzo jej smakowało ale to więcej nie będę dawać.
Chciałam ją zważyć, ale za lekka na moją wagę. zobaczymy jutro u weterynarza.

Posted

ok.jeśli chodzi o mleko-niektóre psy go nie trawia i maja po nim biegunke.niektóre go toleruja i przez cale zycie nic sie niepokojacego nie dzieje.ale na wszelki wypadek lepiej suni kupic kubek kefiru i wlac do miseczki

Posted

No i nie radze suni brac na spacer jest za mala i nie szczepiona aby mogla wychodzic na zewnatrz. Chyba ze masz swoj ogrodzony teren i obce psy i koty nie maja do niego wstepu. Niestety piesek moze zachorowac ...

Posted

[attachment=2365:9884.attach][attachment=2365:9884.attach]hej mam psa mieszańca Cane Corso ma niecałe 5 miesięcy i waży okoł17 kg. Zastanawiam się czy będzie dużym psem? Jej matka była Cane Corso a ojciec nie znany.

Posted

Chyba wygląda na średniaka. Malutka jest :). Moje psy dobrze trawią mleko.
Odrobaczanie koniecznie.
Kiedyś na wsi znaleźli pieska, a że był strasznie młodziutki (miał jeszcze niebieskie oczka) i leżał z bratem w rowie, to ze strachu, że za młody nie odrobaczony był, piesek miał już poważne dolegliwości od robaków i wet go uratował, także pamiętaj koniecznie odrobacz! Tamten miał w sobie kupę robaków :( . Szkoda, że obciąć ogonki miał kto ale odrobaczyć to już nie.

Posted

Suczka odrobaczona i raczej zdrowa. Weterynarz ocenił, że wyrośnie na ok. 20kg, więc będzie coś podobnego jak moja. I ma już potencjalny dom, więc jest szansa że wkrótce trafi do nowej właścicielki :)

Posted

[quote name='Puppy_Guardia']Dzieki dowi99 za twoja odpowiedz.

Wiesz, ciezko mi powiedziec, czy ma lapki grube w porownaniu do reszty ciala, poniewaz nie wiem jakie moga byc lapki niegrube i grube, tzn. nie znam sie na psach i nie mam porownania.

Tak to smutne, juz sie dzis poplakalam z tego, ale przeciez piesek tez nie moze sie meczyc w za malym mieszkaniu... Ja waze sama ok 50 kilo, jesli by pisek mial z 25 kilo, to jak ja go ogarne!..[/QUOTE]

Widać ze pojęcie o psach zerowe... :/ lepiej będzie znaleźć psu inny PEWNY dom...
Moja znajoma waży niecałe 50kg i wyprowadza psa w typie bull który waży ponad 25kg i daje radę, a psiak jest agresywny do innych zwierząt, wiec nie będę porównywać tego przykładu :)) bo to śmieszne :))

• 1 month later...
Posted

Witam serdecznie,

mój mały kundelek rośnie jak na drożdżach i zaczęłam się trochę obawiać, że przyjdzie dzień, w którym stanie się naprawdę dużym psem, co oczywiście nie sprawi, że oddam go do schroniska, ale trochę utrudni nam obu życie w niedużym, wynajmowanym mieszkaniu.

Zastanawiam się czy na podstawie obecnej wagi można oszacować jak duży mniej więcej psiak urośnie. Wiem, że to może nie być takie proste, bo w przypadku różnych ras jedne szczeniaki ważą mniej, a drugie więcej, choć wcale nie urosną wysokie, ale mają większą masę mięśniową, wiem też, że nawet w przypadku jednej rasy dwa szczeniaki w tym samym wieku mogą bardzo różnić się wagą, a tu nie dość, że mamy kundelka, to jeszcze nie wiem, kim był jego ojciec. Mama była pieską gdzieś tak do kolanka.

Szczenior jutro zacznie swój 13 tydzień życia, zjada około 220g suchej karmy dziennie, a obecnie waży 4,3kg - nie wygląda na przekarmionego, nawet jak ostatnio wylazł mokry z jeziora to zastanawiałam się czy nie jest trochę za chudy, ale to pewnie dlatego, że pod wpływem wody mój puchaty piesek zamienił się w wymoczka :P. Jeśli to ma znaczenie, kiedy kończył 7 tydzień życia ważył 1,8kg, więc tyje średnio 0,5kg na tydzień :)

Podobno przejawia podobieństwo do owczarka niemieckiego, ale to chyba tylko pod względem umaszczenia, wydaje mi się, że jest mniejszy niż owczarki w tym wieku, więc może jest nadzieja, że duży nie będzie. Ma dosyć duże łapy, chociaż nie wiem na ile reguła duże łapy - duży pies się sprawdza.

Posted

Jeśli jakoś ci to pomoże to moje psy ważyły mniej więcej : w wieku 7 tygodni prawie 8 kg i docelowo 35kg, a suka w wieku 7 tygodni 5 kg i docelowo 23 kg :) Więc twój psiak waży obecnie mniej niż moja 7 tygodniowa niewielka suczka ;) Wrzuć jakieś zdjęcia!
Czym go karmisz?

Posted

Mój szczeniak w 8 tyg ważył 3 kilo, w 10 tyg 3,8 kg, teraz w 11 tyg przekroczył już na pewno 4 kilo - docelowo będzie ważył około 10 kg.