Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, jestem tutaj nowy i trafiam z pytaniem, jak oceniacie wielkość tej suczki? Czego można się po niej spodziewać? Ma prawie 8 tyg, 25cm w kłębie i niecałe 4kg wagi (2tyg temu miała 2,78kg).
Dodam tylko, że jej matka była bardzo BARDZO podobna, wielkością sięgała ledwie do kolana, natomiast jej ojciec nie był znany, jednak musiał być dosyć spory. Budowa mamuśki była raczej drobna.
Oto zdjęcia suni:

• Replies 882
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

MorenaMoore, trafiłam tutaj z wątku o złodzieju psów.
Bardzo niefajnie się tam zrobiło...
Mam nadzieję, że na Dogo zostaniesz - bo jest dla psów, a nie ludzi. ;-)

Powodzenia!

• 1 month later...
Posted

http://img33.imageshack.us/img33/3654/dsc01384cj.jpg
Witam to link do moje pieska Baksa ma pytanie czy on urośnie duży?. Jak go kupiłem to pojechałem z nim do weterynarza na szczepienia do nie miał i ważyliśmy go 3.5kg a urodził się 11.10.2011 to ma jakieś 5 tyg ja ważyłem go dziś ale po jedzeniu waży 4.5 kg. jak możecie to proszę o wasze opinie , a jeszcze jedno ile razy dziennie dawać mu jedzenie bo to jest studnia bez dna :crazyeye:
http://imageshack.us/photo/my-images/707/dsc01375z.jpg/ I jeszcze jedno matka to malamut a ojciec prawdopodobnie owczarek niemiecki ale tego nie wiem

Posted

Pies, który ma 5 tygodni powinien jeszcze długo być przy matce - chyba że chcecie problemów zdrowotnych, a w przyszłości z agresją wobec innych psów... Na szczepienie to też za wcześnie.

Duży będzie na pewno, skoro po matce malamuta i innym dużym psie.
Btw nie rozumiem ludzkiej naiwności - KUPOWAĆ kundelki? Zajrzyj na allegro, są setki do adopcji za złotówkę, szczeniąt też.

Posted

[quote name='Martens']Pies, który ma 5 tygodni powinien jeszcze długo być przy matce - chyba że chcecie problemów zdrowotnych, a w przyszłości z agresją wobec innych psów... Na szczepienie to też za wcześnie.

Duży będzie na pewno, skoro po matce malamuta i innym dużym psie.
Btw nie rozumiem ludzkiej naiwności - KUPOWAĆ kundelki? Zajrzyj na allegro, są setki do adopcji za złotówkę, szczeniąt też.

Tak więc rozumiem że to jest za wcześnie jeżeli chodzi o rozłączenie szczeniaka od mamy, ale kupiłem tego psa na rynku za symboliczną sumę ok młodych dziewczyn które też nie miały pojęcia o tym co robią i mówiły też ze matka nie chała się zajmować się zbytnio szczeniakami. A jak pojechałem do weterynarza to on powiedział ze nie ma problemu na szczepienie a teraz ten piesek wychowuję się z innym moim psem też kundelkiem tylko małym to sadze że z agresją nie będzie tak źle. I tak jak byłem na rynku i zobaczyłem te szczeniaki to żal mi się zrobił bo pomyślałem że mogą różnie trafić a sadze że u mnie nie będzie mu źle ponieważ mam dużą działkę jakieś 30 arów a te dziewczyny mieszkały w bloku.

Posted

No to dziewczyny się nauczyły, że na pieskach można zarobić, chociaż niewiele co się znają, to i pewnie sukę drugi raz dopuszczą i znów będą sprzedawać za wcześnie zabrane szczeniaki przypadkowym ludziom... Twój jeden ma dobrze, a reszta albo kolejne? Dobry uczynek robimy jak psa przygarniamy, a nie jak dajemy na nim utłuc kasy takim osobom...
I dobro psa nie zależy od metrażu, posiadania działki, arów i podobnych - tylko od naszego zaangażowania i czasu poświęcanego psu. Pies może mieć i 20 hektarów i być zaniedbany, jak nikt nie wychodzi z nim na spacery, tylko wystawia michę i już.

Posted

Wiesz no nie wiem czy dziewczyny chciały zarobić bo tak nie wyglądało i nawet przesłały mi zdjęcia matki szczeniaka i piszą jak tam Baks. A co do działki to jest duża a ja psiakiem się zajmuję nie taki jestem. Aa proszę napisz czy będzie duży no tak dla pewności bo nie wiadomo jaki ojciec

Posted

damian_1982_w napisał(a):
Aa proszę napisz czy będzie duży no tak dla pewności bo nie wiadomo jaki ojciec

Mały nie będzie... A co do centymetra/kilograma nikt Ci nie wyliczy, bo to mieszaniec - szczególnie że nie znasz na 100% obojga rodziców.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Posted

Witam, wczoraj dokonałem adopcji suczki ze schroniska na Paluchu :multi: sunia ma około 3 miesięcy i jest dość duża jak swój wiek aczkolwiek waga tego nie potwierdza - moja mówi że około 5kg ale dopiero u weta niebawem dowiem się dokładniej bo z tą moją różnie bywa. Według mnie i weterynarza z Palucha sądząc po łapach będzie sięgać spokojnie powyżej kolana - wet powiedział że do połowy uda ale to już dla mnie abstrakcja troche :-o :p, uszami i budową ciała trochę przypomina ogara albo posokowca z uwagi na lekko do góry zakręcony ogon, z pyszczka coś ala labrador ale z uszami bardziej ogara - wiem że to troche mydło i powidło... Mam problem bo nie wiem co z tego wyrośnie a co za tym idzie jaka będzie waga docelowa - nie wiem ile mam dawać jej jedzenia ... czy jak na 15kg psiaka czy też 30kg ? I ogólnie łatwiej będzie mi chować jak będę znał troche charakterystykę ;]
http://zapodaj.net/faa885847199.jpg.html
http://zapodaj.net/e9d8ee972a48.jpg.html
Jak oglądam te dwa zdjęcia to nie chce mi się wierzyć że to jeden pies :)
Może ktoś z was będzie w stanie coś podpowiedzieć.
I oczywiście jako nowy członek forum witamy wraz z "berrą" was wszystkich.
Pozdrawiam

Posted

[quote name='berra'] Mam problem bo nie wiem co z tego wyrośnie [/QUOTE]
Ja wiem! Piękny pies :)

Tak to już jest z kundelkami, że raczej nie przewidzisz. Moja Bajka miała być wielka jak stodoła a jest mniejsza od cocker spaniela ;) Wet powinien powiedzieć ile żarełka podawać.

Posted

[quote name='engelina_88']Ja wiem! Piękny pies :)

Tak to już jest z kundelkami, że raczej nie przewidzisz. Moja Bajka miała być wielka jak stodoła a jest mniejsza od cocker spaniela ;) Wet powinien powiedzieć ile żarełka podawać.[/QUOTE]

Wiem że będzie piękna bo pierwotne imię miała bella - taka śliczna mordka z klatki wystawała ;] ale jest berra - lepiej reaguje :) do weta ide dopiero 10.12 bo wtedy ma kolejne szczepienia a póki co żarełka nie będę żałował - po schronisku widziałem co zwymiotowała i nie było to godne polecenia - kwadraty z puszki mix z sianem ... nie bede przesadzał ale zna umiar bo zje tyle i potrzebuje i reszte zostawia sobie i po spacerze coś dziabnie

Posted

ktoś podrzucił mi do domu 3 pieski:

jednego bym sobie zostawił, ale muszę wiedzieć chociaż w przybliżeniu jak duży wyrośnie, co do reszty to mam nadzieje że jacyś znajomi się podejmą x.x

więcej zdjęć tutaj:

http://gragieldowa.pl/pies/

nie mam pojęcia ile tygodni ma, ani po kim, jak już pisałem - znalazłem pod drzwiami:(, do kompletu są dwa grafitowe/czarne)>.>

• 1 month later...
Posted

To trudno przewidzieć - szczeniaki ode mnie z DT wyrosły różnie, jeden 5 tygodniowy, niespełna kilogramowy waży obecnie ponad 20 kg, drugi 8tyg, też niespełna kilogramowy - 7kg ;)

Posted

aż taki chyba duży nie powinien być :)
z własnego doświadczenia wiem , że psy na które w schronisku mówią , że będą małe potem są wielkie i odwrotnie :)

Posted

Czy jest mozliwe zeby to byl mieszaniec z owczarkiemn niemieckim?? wiecie oco mi chodzi;)

Bylismy wczoraj na odrobaczaniu ale po niecalych 2h zwymiotowal paste:( pozniej w kupce nie bylo zadnych robakow a dzis rano zwymiotowal 4 dlugie biale robaki... teraz ma duzo wiekszy apetyt i biega skacze jak szalona az z chlopakiem balismy sie ze ma wscieklizne ;)

i mam wobec tego pytanie, ile takich glizd przecietnie ma zarobaczony pies? z 5? 15? czy wiecej nawet? moj poprzedni pies nie mial robakow dlatego sie martwie. prosze o odpowiedzi, pozdrawiam:)

Posted

Robaki były żywe, czy martwe? Jeśli pies wymiotuje robakami to oznacza, że jest po prostu zarobaczony. Czym była sunia odrobaczana? Skonsultuj się z wetem, bo trzeba powtórzyć odrobaczenie - w różnym okresie czasu, w zależności od podanego środka. Samych glist może być w organizmie kilka, ale glisty składają jaja, z których za tydzień-dwa wyklują się nowe robale - dlatego trzeba odrobaczenie powtarzać.

Posted

jak wyrzygal to byly tak jakby żywe tzn zwinely sie w rulonik i byly juz martwe wiec nie wiem czy zaliczyc je do martwych czy zywych??:(

a odrobaczana byla pasta vetminth

Posted

Luna18 napisał(a):
jak wyrzygal to byly tak jakby żywe tzn zwinely sie w rulonik i byly juz martwe wiec nie wiem czy zaliczyc je do martwych czy zywych??:(

Raczej żywe - tym bardziej skonsultowałabym się z wetem, nawet zadzwoniła, i zapytała, co w tej sytuacji robić: gdy pies nie ma pasożytów w odchodach, a nimi wymiotuje, a do tego zwymiotował część pasty odrobaczającej.