ktoooooto Posted May 4, 2013 Posted May 4, 2013 [TABLE="width: 100%"] [TR] [TD="colspan: 2"]Jako, ze mam zamiar pierwszy raz wziąc udział w wystawie, a jestem kompletnie zielona w tym temacie, to mam parę pytań: 1. Czy w wieku 13 lat mogę wystawiac psa? 2. Rozumiem, że ringówka jest obowiązkowa na wystawie? 3. Jak wygląda pozycja wystawowa, jakie jest ułożenie łap, głowy, ogona (u moskala, lub bernardyna itp.) ? 4. Czy po za pozycją wystawową, równym kłusem i pokazaniem zębów(szczęki) pies musi umiec coś jeszcze? 5. Czy na wystawie mogę używac smakołyków? 6. Jakieś wskazówki rady? Inne rzeczy o których nie wspomniałam, a na wystawie są konieczne ? Z góry dzięki ;)[/TD] [/TR] [/TABLE] Quote
jamnicze Posted May 4, 2013 Posted May 4, 2013 Odpowiadając na Twoje pytania: 1. tak 2. nie, ale jest tak przyjęte. Są różne typy ringówek, mogą być z linki, łańcuszek, wyściełane skórką podgardle itp. czasami można spotkać specjalne typy ringówek jakie są modne w danej rasie. 3. to zależy os rasy. Na ogół przednie łapy proste, głowa uniesiona, tylne łapy z zaznaczonym kontowaniem. Ale tu najlepiej podpatrzyć jak się wystawia psy danej rasy. To samo dotyczy biegania, w niektórych rasach idziesz, a w niektórych się biega. 4. musi spokojnie dać się obmacać sędziemu ;) 5. Różnie z tym bywa, na ogół tak, ale spotkałam sędziego który tego bardzo nie lubił i ochrzaniał za takie zachowanie. Obowiązuje jednak kultura na ringu, tzn. smaczki jak dajesz to tak aby pies zjadł, a nie rzucasz i zostawiasz. 6. Najlepiej jest być na wystawie trochę wcześniej i poćwiczyć z psem :). Życzę powodzenia w wystawianiu :), to fajna przygoda, tylko nie daj się zwariować ;) Quote
ktoooooto Posted May 5, 2013 Author Posted May 5, 2013 Wielkie dzięki za rady ;) Na pewno się przydadzą :) Quote
WhiteWolves Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 Powinnaś jeszcze dodać,że nie mogą być psy maści nakrapianej ;) Takie jak dalmatyńczyki. Quote
Recommended Posts