Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hmm...rodowody niezłe z obu stron... Fotki rodziców może trochę niefortunne,ale myślę,że powinny być fajne maluchy...oczywiście,nikt 100% gwarancji nie da,że uraodza się same gwiazy ringów ;-)
No i optigen mają zrobiony,nie wiem jak z dysplazją.

Posted

Agnieszka i Ogiś napisał(a):
Czy spingery to inaczej spaniele bretońskie?

Nie - to zupełnie inne rasy,należące do różnych grup...
Spaniel bretoński ,czyli brittany (nazwa rasy trochę myląca)... to wyżeł - należy do VII gr FCI, sekcja 1.2 wyżły kontynentalne w typie spaniela.

Springery to spaniele,VIII gr FCI - springer spaniel walijski i springer spaniel angielski.

a_ga.isk napisał(a):
A ja się już prawie zdecydowałam na pieska z hodowli Music of the hounds ^^

:cool3: maluszki będą chyba ok 20 czerwca...?

Posted

cockermanka napisał(a):

:cool3: maluszki będą chyba ok 20 czerwca...?

Tak gdzieś koło tego...
Znasz tę hodowlę? Bo ja znowu zaczełam się wachać.
Jestem troszkę przewrażliwona na punkcie zdrowia psa, no a dzisiaj zapytałam o cenę i szczerze to z innymi hodowlami wydaje mi się tanio... no i mój pesymizm wział górę i zaczynam się zastanawiać gdzie jest haczyk...

Posted

[quote name='cockermanka']Nie, nie znam - tyle,co ze strony,którą podałaś - a tam jest dość mało informacji...ale jest Optigen,co piszą o FN nie do końca rozumiem w "ichniejszym" języku...
Ale to nie tak której stronę podawałam ;)
Strona tej to: http://music-of-the-hounds.nl/index.htm
Też informacji dużo nie ma ale jest za to blisko mnie więc się tam niedługo wybiorę i zobaczę ich pieski i przyszłą mamę... na co powinnam zwrócić uwagę przy takiej wizycie?

Posted

A ja za jakieś 2 lata planuje drugiego psa i zastanawiam się m.in nad cocker spanielem angielskim :cool3:
Przyznam, ze najbardziej mi się podobają biało - złote albo biało - czekoladowe psiaki, ale z tego co się orientowałam są chyba tylko z 2 hodowle w Polsce, które takie mają? :roll: Generalnie kolor jest najmniej istotny, ale jakby mi się trafił taki biało - czekoladowy to byłabym w niebie :loveu:
Poza tym, ja się jeszcze niezbyt orientuję w spanielach, ale to teraz dość popularna rasa i boję się, ze mogę trafić na nieodpowiednią hodowlę :roll:
Może zaznaczę od razu, że raczej na wystawy z psiakiem jeździć nie zamierzam, ale taki na kanapę on też całkiem nie może być ;) Planuję agility i szkolenia, więc zależy mi przede wszystkim na psie zdrowym, z odpowiednią socjalizacją i z zrównoważonym charakterem.
Wiem, ze 2 lata to duuużo czasu, ale chciałabym jak najwięcej informacji zebrać na temat hodowli, tego na co zwracać uwagę (spaniele mają chyba mieć prześwietlenie na dysplazję? :roll:), chcę pojeździć na wystawy i pogadać z odpowiednimi ludźmi :evil_lol: Więc jak ktoś może udzielić mi paru rad, to błagam, choćby na PW ;)

A i jak to jeszcze jest z pielęgnacją sierści u spanieli? Bo słyszałam sprzeczne opinie ;) Trzeba się bardzo namęczyć, żeby taki niewystawowy, latający zapewne codziennie po chaszczach spanielek wyglądał jak człowiek? :diabloti::lol:

• 3 weeks later...
Posted

WITAJCIE:cool1: potrzebuję od was pomocy... jestem z Litwy i mam kolezankę, ktora bardzo pragnie kupic American cocker spaniela z dobrej hodowli, bo chce uczestniczyc na wystawach:p ona juz zamawiala sunię na Litwię, ale zdarzylo się nieszczęsliwy przypadek i tych szczeniąt juz nie ma...:-( opytala wszystkie hodowle i niestety jeszcze nikt nie zamierza miec szczeniąt:-(
moglaby kupic z Polski, z waszych hodowli...

moze ktos z was bylby taki uprzejmy i dobry i pomoglby sąsiadom?:loveu: :p mnie samej jest trudno wyszukac wszystkie lepsze hodowle, nie znam opinii o nich...
a i jeszcze... byloby wspaniale gdzies trochę blizej do granicy z Litwą:p

z gory dziękuję za pomoc i proszę napisac mi do prywatu, jezeli znacie jakąs dobrą hodowlę, w ktorej prędko będą pieski:loveu:

Pozdrawiam, Vici