Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

O ile się nie mylę to Ty ją masz skądś, nie od szczeniaka tak?
Może ma jakieś złe wspomnienie z wodą własnie :(

Co do podnoszenia to nie mówię tu o wnoszeniu do wody, a podtrzymywaniu jej jak już płynie żeby czuła się statecznie - ale pies musi ufać że jak go złapiesz to nie trzaśniesz nim wprost do wody, tylko podtrzymasz i będziesz podparciem gdyby miał zamiar się zacząć topić ;) Ja Waldka 22 kg trzymałam, w wodzie to jest piórko ;)

Posted

4Łapki napisał(a):
Ale mi zachęta, ledwie widać :(

Ja szukając fizjo trafiłam do Kakadu (nasz jeden zoolog na pewno ich nie ma, w drugim muszę jeszcze dopytać). Mają albo fizjo dla jorków :lol:, albo jakieś takie... I mówią, że jedynie to zostało, dzwonili już do centrali, bo jest u nas zainteresowanie innymi rozmiarami, ale centrala nic nie ma. W ciemno nie chcę kupować.

Ja zamówiłam w ipo-sklep chopo i wymieniałam bo niby był dobry na długość i szerokość, ale za niski i nie mógł ziewać ;)
I muszę bardzo pochwalić ipo sklep bo nie ma najmniejszego problemu z wymianą i odsyłają od razy po otrzymaniu paczki z prośbą o wymianę i kaską na przesyłkę :)
Teraz Dex ma wypas kagan,dalej trochę niezadowolony, że ma coś na nosie ale co tam... może ziajać, ziewać i w ogóle wygląda jak zabójca :D

Majkowska napisał(a):
Wg mnie przede wszystkim nie należy psa wrzucać - Amora dla dobra tej zasady zrzuciliśmy za szczeniecych czasów z wodospadu i już nigdy nie wszedł do wody:roll: Nawet jak byliśmy nad rzeką to uciekał ode mnie ,jak go spuszczałam ze smyczy to sam leciał pić i moczyć łapki, ale jak byłam ja to 5 metrów od brzegu i ode mnie.
Pies dość szybko panikuje i zacina się, niemal każdy znany mi pies który został choć raz wrzucony do wody trzyma się od niej teraz możliwe daleko i widzi w niej wroga. Ludzie często nie wiedzą,zachęcają, przyciągają , biorą na smycz i ciągną, albo gorzej - na ręce i wypuszczają psa nie umiejącego pływać na środku wody:roll:
Ja bym na psa nie naciskała, a raczej potraktowała wodę jako przyjemność, bo woda to naprawdę świetny sport i relaks dla psa. Jeżeli pies nie potrafi pływać można mu pomóc, ale musi nam ufać - Waldkowi np leciała dupa pod wodę i stawał pionowo i toczył tam pianę zanurzając się, ja długo chodziłam z nim po płyciznie i trzymałam pod brzuch albo za ogon :D i wtedy płynął. Jak już wyłapał sobie równowagę to zaczął zasuwać tak własnie jak na obrazku widać :P
No i zawsze wszystko w formie zabawy, chcesz-wejdź, nie-napij się i siedź na brzegu. Myśmy chodziły też większą ilością psów to zawsze te zabawy w wodzie były normą, no a jak stado wchodzi to czemu jedno ma stać na brzegu ;)

Ja poprzedniego psiaka, Baskiego, uczyłam pływać i wchodzić do wody po dobroci. Był czas, że nad życie kochał plaskikowe butelki a ja dużo żeglowałam, więc rzucałam mu a miejscu z łagodnym zejściem butelkę, najpierw bliziutko a potem coraz dalej i dalej i tak nauczył się pływać. Potem nawet z żaglówki chętnie wyskakiwał do jeziora bo o była jego alternatywa, żeby zwiać i po eksploatować teren na własną łapę :D
Także popieram Majkowską, wszystko po dobroci nic na siłę.
Kropa kiedyś przy zabawie z psiakiem wpadła do jeziora za szczeniaka i od tamtego momentu do wody zbliża się tylko bez obstawy ludzko psiej.
Chociaż, sama też potrafi wpaść do wody i ma potem z tego radochę :P

Majkowska, ale jak na ponad 600 zdjęć to BARDZO mało wrzuciłaś! :mad:

Posted

a Patryk się boi wody, tzn. nie kocha na tyle, żeby sam z siebie wlecieć jak torpeda, ale jeśli inny pies wchodzi, albo rzucę mu patyk/piłkę, to wskoczy i aportuje :)
sam jednak raczej nie eksploruje, raczej łapie aport i się kieruje do brzegu, choć umie pływać.

dziwne jest jednak to, że prosi żeby mu miotnąć do wody z powrotem, a później jojczy i wraca, otrzepuje się i ...znowu :cool3: taka tam sprzeczność wewnętrzna w piesku ;)

Posted

Tak, ze schronu we Wrocławiu. Wielu rzeczy mogę się domyślać, podobnie jak tego, że siedziała w nim dłużej, niż mi powiedzieli (po wpisach w książeczce) :-( Niestety, nikt nie zna jej historii sprzed wyłapania... Ale jak sobie przypomnę, że kiedyś bezpieczniej czuła się 5 metrów od brzegu jakiejkolwiek wody... myślę, że jest szansa. Nie chcę championa na zawodach pływackich ;)

Posted

Wola istnienia. napisał(a):
Gdyby mój Tata (myśliwy) obejrzał te zdjęcia to pewnie z chęcią by wymienił naszego dwu i pół miesięcznego Broka (wyżełek) na tego Twojego Waldka! :evil_lol:

Heheh a ja w to mocno wątpię że zechciałby wymienić :diabloti:
Waldek a i owszem ma popęd cholerny, ale przez to jest 2 razy więcej pracy żeby to wszystko opanować i żeby miało ręce i nogi,jest do tego mocno pobudliwy, co ćwiczy baaardzo wytrzymałość nerwową tego kto go prowadzi ;)
Zresztą,zawsze się śmieję że jest jakiś powód dla którego myśliwy wybierają jedną wnk a nie pointery - wydają się być bardziej wszestronne, łatwiejsze w szkoleniu i twardsze ogólnie psychicznie.

Pani Profesor napisał(a):
dawaj ciocia zdjęcia :diabloti:

ja mam jakieś zdjęcia??:lol:

Relacja wieczorna :
Wow, wow wow!!
Coś dziwnego się stało, Waldek dostał mózgu.
To chyba dla przeplotu - jeden dzień diabelski , drugi anielski, niestety na to wygląda że jutro będzie ta gorsza odsłona :evil_lol:
W każdym razie... :piesio dzisiaj wpatrzony w pańcię, szedł między mną a tż rozmerdany, poskakując na łapkach i patrząc w oczy. Wszystko fajnie, szybko, na kontakcie, na przystanku milion rozproszeń a on wpatrzony we mnie, komendy raz dwa trzy , spojrzenie-klik-smak-merdanie ogonka. Coś dziwnego mi się z pieskiem stało ale się cieszę, no cholernie się cieszę! jakie ono jest mądre! Szłam i uśmiechałam się do niego,a on meeeerdał:loveu: No chciałabym nas z boku zobaczyć. Cudownie, cudownie!

Posted

potwierdzam, nawet ciocia profesorka nie latała po chodnikach prowadząc waldzinkę :loveu:

tylko zepsułam królewicza trochę dając mu smaka znienacka za nic, ALE TO W ZEMŚCIE za rozpuszczanie mojej ropuchy :diabloti:
z resztą ciociom wolno :evil_lol:

Posted

Bo chodników nie było :diabloti:
i była specjalna siła szkoleniowa (ale już z nią koniec, bo już szyja brzydko wygląda :placz:)

A komentując nasz wspólny spacer to był chyba dla psów najdziwniejszy - spotkanie się : Waldek wyciąga patyk z bajora , ciotka gasi ekscytację Pata,
potem - zawijanie łapy : dwie ciotki przygwożdzają Patona do ziemi, Waldek dostaje opierdziel żeby siedział w miejscu i czekał. Zawinęłam Pata chyba po mistrzowsku- mam nadzieję że nie zgubił bandaża po drodze :oops:
Potem - psy przy nodze idą na łąkę i co się dzieje?? Nie zostają puszczone ze smyczy - jakaś kobieta komentują że biedne psiny, tak się palą do biegania, niechże panie je puszczą, na co PP odpowiada że jeden jest chory na łapę, a drugi ucieknie :evil_lol:.
Ciotki wałęsają się smętnie narzekając i komentując złą psią naturę, a następnie idą pod skały ( AAAAA ZAPOMNIAŁAM!!! MAM ZDJĘCIE WALDKA NA STOKU URWISKA!!!!:diabloti:) i też nie puszczają psów :crazyeye:
Potem jedna odprowadza drugą i koniec spaceru.
Wyczytałam z oczu W :" wy jesteście normalne?!":lol:
Ale miał nagródkę bo poszliśmy jeszcze na łąkę, tyle że jak zaczął tropić świeże ślady dzików i wyleżane kawałki trawy i coś się ruszało w krzakach to zawróciłam.

Psucie Warchla uznam za dobrą intencję - taka nauka pracy w trudnych warunkach ;)
A ja Pata nie popsułam a uhonorowałam go garścią smaków z racji urodzin. I nie dałam mu za nic, tylko za kontakt wzrokowy:eviltong:

A w śr ok 12 spotykamy się na sąd ostateczny, zobaczymy jak mocny ochrzan dostaniemy:look3:

Posted

dawaj to zdjęcie Waldka na urwisku, niech rozpoczną się igrzyska :diabloti:

a babeczka dobrze, że nie usłyszała mojego drugiego komentarza, tego pod wąsem :oops: ("męczy się to pani skóra na solarium" :oops:) :grin:

Posted

A będziesz mnie ciocia bronić przed hejtem i organizacjami prozwierzęcymi ??:diabloti:

Spotkałam ją jak wracałam, akurat Wald patrzył tęskno w wodę,a ja wymuszałam na nim posłuszeństwo. Ahh jak ona na niego czule spojrzała, współczuła mu wyraźnie...
Swoją drogą zabija mnie ta przewrotność,w tej samej sekundzie ktoś wrzeszczy żeby psa nie męczyć i go puścić , a ledwo odepnę smycz wrzeszczą żeby go nie puszczać, bo coś komuś zrobi...

Posted

To może nie dam...:roll:
No zastanowię się. Zobaczę najpierw jak wyszły bom nie doszła jeszcze do zgrania :D

i tak przez burze mam problemy z łącznością,więc moj czas na dogo jest policzony...