Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

wczoraj wieczorem odebralam nowa karme dla Faldki z lecznicy.
Specyfic Food Allergy Management CDD - duńska karma.
W zwiazku z tym, ze na sniadanie dostala koncowke swojej karmy + troche karmy Karata to na kolacje dostala tylko nowa karme.
Bylam w szoku ! O maly wlos nie zjadla miski tak bardzo jej smakowalo :-)
Karma jest z jagniecina, ryzem i jajkami - kolor krokietów - kremowy :-)
Bardzo podoba mi sie opakowanie - ma specjalny suwaczek, zeby kazdorazowo otwierac worek a karma nie wysycha :-) super patent :-)

Tutaj dokladny opis:

Dieta lecznicza dla dorosłych psów, wysokostrawialna

Wskazania:
nadwrażliwość i nietolerancja pokarmowa
zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki
zaburzenia żołądkowo-jelitowe
kamica moczanowa (tylko karma sucha)

Właściwości:
zarówno sucha, jak i mokra karma mają bardzo ograniczoną ilość składników (karma sucha oparta jest na jajach i ryżu, karma mokra - na mięsie jagnięcym i ryżu). Są to składniki, które niezwykle rzadko bywają alergenami, są więc doskonałe jako podstawa diety dla zwierząt wrażliwych na przyjmowany pokarm.
bardzo wysoka jakość i strawność składników pokarmu sprawia, że dieta nadaje się dla pacjentów cierpiących na biegunki, czy zaburzenia wchłaniania
karma wpływa na utrzymywanie odpowiedniego pH moczu.

Skład: ryż, jaja, tłuszcz zwierzęcy, witaminy, łuska nasion psyllium, olej słonecznikowy.

Analiza (na 100g): białko surowe 15.0, tłuszcz sur. 12.0, węglowodany 58.2, włókno surowe 0.8, wapń 0.74, fosfor 0.55, sód 0.50, kwasy omega-3 0.173, woda 9.0.

• Replies 670
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja zaplacilam 214 za worek - w lecznicy sprzedali mi po cenie hurtowej na prosbe pani dr :-)
w animalli cena 300 zl, w innym sklepie www chyba 280.
Jakby co, moge (mam nadzieje) zamowic wiecej workow i jak ktos z Krakowa bylby w Wawie to moglby odebrac.

Cena mnie troche przeraza, zwlaszcza jak patrzylam na stronki zachodnich sklepow zoologicznych - ok 100 euro za worek...

Posted

kupilam dzisiaj Faldce nowe szelki, bo te w ktorych chodzila sa samochodowe i powoli zaczely ja obcierac, do tego jeszcze kilka zabaweczek, liny, adresowke no i oczywiscie miske na stelazu, ktorej panicznie sie boi :-(

Posted

widze, ze nikt juz nie odwiedza Fałdki :-(

szkoda :-(

jutro dziewczyna jedzie na sterylke, w przyszly czwartek jedzie do neurologa, bo w ten nie chce jej ciagnac, za slaba bedzie dwa dni po zabiegu...

Napady niepoznawania nas zdarzaja sie srednio raz - dwa razy dziennie, zaczynam sie zalamywac :-(
jeszcze Rudemu spuchła gicka, tzn paluchy pod gipsem i noga jest cala goraca, czekam az maz wroci z pracy, zostanie z chlopakami a ja pojade z nim do lecznicy... biedny chlopak, 3,5 miesiaca po operacji a noga jeszcze sie nie zrosla :-(

Posted

To niewesoło, jak stado choruje.
Ja od tygodnia co dzień jestem u wetki, jak nie z suką to ze szczurami.
I kiedy myślałam, że koniec, Rychowi zrobił się ropień w mosznie po kastracji.
I wszystko od nowa. Więc wiem, trzymam kciuki.
Za Fałdkę i za Rudego ;)

Posted

z liną:

Sigma pije:

tutaj gonitwa za Rudym:

u pańci na kolankach:

tutaj widać nowe szeleczki z płomieniami i żeberka, które powoli zaczynają sie chować:

Posted

http://www.vetserwis.pl/padaczka.html

te objawy utraty swiadomosci wskazuja na padaczke wtorna :-(

jutro jedzie na sterylke, poprosze o wykonanie maorfologii + albuminy, bialka calkowitego, glukozy, Alat, Aspat, AP, GGT, Bilrubina, mocznik, kreatynina i wapn, alby wykluczyc choroby watroby, nerek i cukrzyce.
Jezeli badania krwi wyjda dobrze to najprawdopodobniej to bedzie padaczka.
Nie ta forma z drgawkami i piana tylko ta inna, najpierw siada i miedoli pyskiem, jakby szukala much, kiwa glowa, potem idzie na poslanie i tam juz traci swiadomosc...

Posted

własnie mi przyszlo do glowy, ze może wlasciciel pozbyl sie jej przez te ataki ? moze nie wiedzial co to jest a weci nie potrafili tego zdiagnozowac ?
sama nie wiem...

Posted

Ewusek napisał(a):
własnie mi przyszlo do glowy, ze może wlasciciel pozbyl sie jej przez te ataki ? moze nie wiedzial co to jest a weci nie potrafili tego zdiagnozowac ?
sama nie wiem...

To jest prawdopodobne. Tutaj większość właścicieli właśnie tak sie przejmuje, a i weci nie zawsze potrafią postawić trafne diagnozy. Ale nie będę narzekać, są i gorsze przypadki.

Posted

sterylki nie bylo :-(
nie wiem jak to sie stalo ale nie dogadalam sie z dziewczyna z receocji i termin jest na za tydzien...
ale nie ma tego zlego coby na dobre nie wyszlo - w czwartek pojedziemy na Różana do neurologa....

mam jeszcze jeden problem, wczoraj pojechalam z Rudym na zdjecie gipsu, wet zdejmuje a tam smrod :-( Podgnilo mu troche nogi i ma dwie wielkie rany i czesciowa martwice :-(
Kuzwa ! ile ten kotek biedny sie wycierpial ! prawie 4 miechy po operacji drutowania a noga ledwo sie zrosla :-( i teraz jeszcze to...

Posted

o to wyniki morfologii Fałdki:

czyli leukocyty sa lekko podwyższone, MCHC lekko ponizej normy, przeraża mnie natomiast strasznie podwyższone białko i żelazo...
nie znam sie ale białko to chyba problemy z nerkami a co oznacza tak podwyższone żelazo ?

prosze o interpretacje wyników

Posted

Ewusku , tutaj znajdziesz interpretacje wyników badania krwi i moczu :
http://badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.html

Żelazo :
Wzrost stężenia bywa skutkiem: nadmiernej podaży dożylnych i domięśniowych preparatów żelaza, częstych transfuzji krwi, ostrych zatruć żelazem, hemachromatozy pierwotnej i wtórnej, niedokrwistości hemolitycznych, niedokrwistości hipoplastycznych i aplastycznych, zespołów mielodysplastycznych, niedokrwistości złośliwej, wirusowego zapalenia wątroby, ostrych uszkodzeń wątroby (wzrost stężenia żelaza jest proporcjonalny do stopnia martwicy wątroby), zapalenia nerek, stosowania doustnych środków antykoncepcyjnych.

Białko:
Wartości podwyższone mogą być spowodowane przez: wytwarzanie białek patologicznych (szpiczak mnogi, choroba Waldenstroma), wzmożone wytwarzanie białek fizjologicznych (marskość wątroby, kolagenozy, przewlekłe stany zapalne, skaza hiperglobulinowa), znaczne odwodnienie organizmu.

Wzrost średniej zawartości hemoglobiny w krwince czerwonej może wystąpić w niedokrwistościach makrocytowych.

Posted

Ale to jest interpretacja wynikow ludzkich a nie zwierzecych. Pewnie Ewusek juz cos wie od wetow...Sama wczoraj szukalam i nic sensownego nie znalazlam.

Białko całkowite - wskazuje na stopień nawodnienia organizmu oraz umożliwia ocenę wydolności wątroby, nerek czy jest wskaźnikiem infekcji. Podobnie jak albuminy wykorzystywana w diagnostyce przedoperacyjnej u starszych pacjentów.

Posted

no właśnie jestem w zawieszeniu i nic nie wiem :-(
dzisiaj dopiero jedziemy do neurologa...

moge skopiowac z molosow co sie dowiedzialam :

Frodo: "a wiec tak: wygląda na to , że Fałdka ma anemie, podwyzszone zelazo oznacza chorą śledziona czyli ostry stan zapalny organizmu albo nowotwór. Tyle mogę powiedzieć, Ewusek, ja mogę poprosic zaprzyjazniona wetke w Piasecznie o konsultacje i dalsze leczenie. (...), przykro mi......"

Ewka: "Z tego co mówisz to n 99% padaczka. U ludzi ustawia się to farmakologicznie i już. Nawet na niektórych lekach w ciąży mozna być. Wymaga to zwiekszonej uwagi i monitorowaniua. Może wywoływać zmiany charakterologiczne.
Wiem że psy też ustawia się farmakologicznie bo miałam kiedyś na tymczasowym basseta z padaczką.
Nieatety wielu właścicieli nie daje rady i pozbywaja się psa uciążliwego chorobą. POTWORY.
Mam nadzieję że uda się suke ustawić.
Wyniki morfologi na mój gust to poprostu anemia z efektami leczącego się wyniszczenia. Podwyższone żelazo może być ze zwiekszonego rozpadu krwinek czerwonych w związku z anemią, stanem zapalnym ale i oczywiście nowotworem. Swojemu pacjentowi radziłabym kolejną morfologię za 6 - 8tygodni. a w międzyczasie leczenia witaminami i dobra dietę. U Was sytuacja jest na tyle skomplikowana że wejdzie Wam prawdopodobnie leczenie przeciwpadaczkowe ale wyniki i tak trzeba powtórzyć. Co do leczenia przeciwpadaczkowego to na początku monitoruje się poziom leku - tak jest u ludzi. Czy u psów? Chodzi o to żeby wiedziec czy osiągnięte zostało odpowiednie wysycenie organizmu. Każdy na tę samą dawkę leku reaguje inaczej.
Trzymaj się."

no wiec staram sie trzymac... nie wiem czy to padaczka czy guz w mozgu - obstawialam wczesniej jedno z nich... z badan wynika, ze ma anemie, chora jest sledziona, nerki i watroba... ogolnie stan zapalny :-(

Myslalam, ze porownam wyniki z SGGW ale z biochemii zrobili tylko Alat, Aspat, kreatynine i mocznik - ot wsio, wiec stoje w punkcie wyjscia...
Gdyby na poczatku w SGGW zrobili jej bełną bichemie to juz dawno ustalone byloby lecznie i mysle, ze nie mialabym problemow takie jak mam teraz...

Posted

Ewusku , mój Bąbelek ma padaczkę . Pierwsze ataki u nas w domu miał zeszłego lata . Miał tzw duże ataki , które objawiały się utratą śwaidomości , drgawkami , sztywnieniem kończyn i tzw małe ataki , których obajwami było kłapanie pyskiem , wodzenie wzrokiem jakby za muchą krążącą w pobliżu , oczopląs.
Bąbelek zażywa Luminal , lek dla ludzi , ataków nie ma .Wystarczy raz dziennie podać mu lek , to żaden kłopot . Nie martw się !