Equus Posted April 26, 2007 Posted April 26, 2007 Mam pytanie, może mi pomożecie... Otóż mój piesek od początku był karmiony suchą karmą i przy tym pozostałam. Karmię go Royal Canin Junior Mini. Według wytycznych producenta najniższa waga szczeniaka to 2kg i powinien wtedy jeść 50g. Mój szczeniak waży 1,5 kg. Problem polega na tym, że mam wrażenie, że jest ciągle głodny... Z czasów "sprzed suchej karmy" wiem, że szczeniak może jeść "do woli". Nie wiem czy to się tyczy także suchej karmy? Czy mogę mu dawać ile chce, czy powinnam się trzymać wytycznych producenta (czyli w przypadku mojego psa mniej niż 50g)? Pomóżcie proszę - macie doświadczenie w karmieniu pudlowych szczeniąt! Quote
PATIszon Posted April 27, 2007 Posted April 27, 2007 Equus napisał(a): Czy mogę mu dawać ile chce, czy powinnam się trzymać wytycznych producenta ! Dawaj mu ile chce i bacznie obserwuj! jesli zacznie sie za bardzo otluszczac, zmniejszysz mu dawkowanie. Ja nigdy nie trzymam sie wytycznych producenta, bo mialabym psy-tuczniki:razz: Moje jedza kolo polowy zalecanej dawki i o ile stara moglaby wiecej to mlodej wystarcza to w zupelnosci. Gdyby chciala wiecej, dawalabym wiecej, ale tylko mlodej, bo rosnie. Duza to moze jedynie urosnac wszerz, a tego nie chce. Ps. sprawdz dokladnie wytyczne z opakowania, bo cos mi sie wydaje, ze 50g dla psa, ktory wazy 2kg to przykrotko....:roll: Quote
moon_light Posted April 27, 2007 Posted April 27, 2007 Equus napisał(a):Mam pytanie, może mi pomożecie... Otóż mój piesek od początku był karmiony suchą karmą i przy tym pozostałam. Karmię go Royal Canin Junior Mini. Według wytycznych producenta najniższa waga szczeniaka to 2kg i powinien wtedy jeść 50g. Mój szczeniak waży 1,5 kg. Problem polega na tym, że mam wrażenie, że jest ciągle głodny... Z czasów "sprzed suchej karmy" wiem, że szczeniak może jeść "do woli". Nie wiem czy to się tyczy także suchej karmy? Czy mogę mu dawać ile chce, czy powinnam się trzymać wytycznych producenta (czyli w przypadku mojego psa mniej niż 50g)? Pomóżcie proszę - macie doświadczenie w karmieniu pudlowych szczeniąt! Piszesz że twój szczeniak waży teraz 1,5 kg, więc wnioskuję ze jego waga do czasu osiągnięcia dorosłości napewno znacznie się powiększy. Karme Junior dawkuje się wg przyblizonej wagi doroslego osobnika danej rasy. Czyli jezeli np jako dorosly pudel bedzie wazyl 5kg, to powinien jesc 95g karmy dziennie. Stosuj sie do tabeli. Przekarmienie szczeniaka moze sie w przyszlosci odbic na jego zdrowiu. Quote
PATIszon Posted April 27, 2007 Posted April 27, 2007 A gdzie u diabla moj post, ktory splodzialm dopiero co? :mad: Kurcze, Dogomania mnie wkurza coraz bardziej. Chodzi jak mucha w smole, wcina posty....:angryy: Ide prasowac, tam akcja jest duzo bardziej zwawa niz na forum....:shake: Quote
Equus Posted April 27, 2007 Author Posted April 27, 2007 Dzięki - kupowałam w zoologicznym na wagę więc nie mam opakowania tylko przy zakupie babka mi podała takie dawkowanie czytając z wielkiej torby. No to całe szczęście, ze mu dawałam ile chciał! Dzięki raz jeszcze! Quote
IraKa Posted April 28, 2007 Posted April 28, 2007 Ja swoje pudliszony karmiłam na oko;) Tylko w przybliżeniu patrzyłam na wytyczne producenta. Ilość karmy dopasowywałam do potrzeb psa tzn tak aby nie był głodny ale też aby go nie utuczyć. Każdy pies ma indywidualne potrzeby. Ruda jest niejadkiem więc jej jako szczeniakowi musiałam coś dodawać do chrupek aby łaskawie zjadła. Natomiast druga suka wciągnie każdą ilość karmy więc szybko chodziłaby okrąglutka jak balonik. Myślę że musisz obserwować swojego szczeniura i dopasować ilość karmy do jego potrzeb. Quote
Lila46 Posted May 6, 2007 Posted May 6, 2007 Witam, ja również mam szczeniaczka pudelka, ma 6 tygodni. co najlepiej podawać czym karmić. Wiele o tym piszą , jednak najlepiej chyba wiedzą posiadacze pudelków.podaję jej kaszkę manną,bo tak była karmiona w domu hodowcy...lepiej gotować czy podawać suchą karmę? w jakim okresie wprowadzać zmiany zywieniowe? pozdrawiam. Quote
Lila46 Posted May 6, 2007 Posted May 6, 2007 Witam, ja również mam szczeniaczka pudelka, ma 6 tygodni. co najlepiej podawać czym karmić. Wiele o tym piszą , jednak najlepiej chyba wiedzą posiadacze pudelków.podaję jej kaszkę manną,bo tak była karmiona w domu hodowcy...lepiej gotować czy podawać suchą karmę? w jakim okresie wprowadzać zmiany zywieniowe? pozdrawiam. Quote
IraKa Posted May 7, 2007 Posted May 7, 2007 Witaj Lila46 kaszka manna to niezbyt dobre jedzenie nawet dla takiego malucha a przynajmniej nie tylko. Piesek powinien już jeść albo gotową karmę dla szczeniaczków albo gotowane z wapnem i witaminami. Ilość tych ostatnich najlepiej ustalić z weterynarzem aby nie przedobrzyć. Czy lepiej gotowane czy karmę? Trudne pytanie. Ilu właścicieli tyle opinii. Ja wyznaję zasadę, że piesek powinien umieć (i chcieć) jeść jedno i drugie. Nie zawsze można coś dla psiaka ugotować. Moim zdaniem zmiany żywieniowe powinnaś wprowadzać już aczkolwiek stopniowo. Najpierw wprowadź jeden posiłek inny. Zobaczysz jak piesek reaguje. Jak nie dostanie biegunki w przeciągu 24h (na podstawie własnych obserwacji) możesz zastąpić kolejny itd. Później kaszka może być miłym urozmaiceniem, takim od czasu do czasu. Quote
Recommended Posts