Sylwia95 Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 Mam problemy z moim kundelkiem (wiek > 10 lat) W sierpniu zaczęło się coś dziać z jego sierścią - weterynarz stwierdził, że to alergia pokarmowa. Dostał od weterynarza kilka tabletek, zjadł duży worek karmy dla alergików i żadnej poprawy. We wrześniu na grzbiecie wygryzł sobie sierść aż do krwi. Pojechałam do innego weterynarza, tamten stwierdził, że to grzybica, dał zastrzyk i przepisał antybiotyk. Przez jakiś czas było dobrze, ale w grudniu pies znowu zaczął się wygryzać. Powstały łyse placki na grzbiecie, łapach, ogonie, szyi. Sierść stała się słaba, matowa, z łupieżem. Odwiedziliśmy trzeciego weterynarza. Pobrał zeskrobiny i próbki włosów. Wyszły pojedyńcze ilości ziarniaków, pies dostał leki. Stwierdzono u niego APZS. Regularnie dostaje Certifect. Od tego czasu wytarł sobie pyszczek i doszło kilka dodatkowych wyłysień. Sierść nie chce odrastać. Dostawał już tran, cynk, algi z Beaphara oraz Biofaktor Dermatex. Może ktoś miał podobny przypadek? Przez ponad pół roku walczymy z chorobą i żadnych efektów. Ostatnio piesio trochę schudł. Wygląda okropnie. W najbliższym czasie zabiorę go na konsultację z jeszcze jednym weterynarzem, jeżeli on nam nie pomorze to nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Może ktoś mógłby polecić jakieś sprawdzone preparaty, dzięki którym sierść u mojego psiaka odrośnie? Myślałam nad zakupem oleju z łososia Brit Care. Jak myślicie, warto spróbować? Quote
gryf80 Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 możesz dawać mu wszystko,olej z łososia równiez,ale czy to samo apzs?moze inna choroba dodatkow?np tarczyca? Quote
Sylwia95 Posted April 28, 2013 Author Posted April 28, 2013 gryf80 napisał(a):możesz dawać mu wszystko,olej z łososia równiez,ale czy to samo apzs?moze inna choroba dodatkow?np tarczyca? Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem czy to samo APZS. Będę niedługo u innego weterynarza, zapytam go, może zrobi mu jeszcze jakieś dodatkowe badania. Quote
Sylwia95 Posted April 28, 2013 Author Posted April 28, 2013 gryf80 napisał(a):ale preparty oczywiście podawaj, Ok, dzięki :) Quote
Sylwia95 Posted May 7, 2013 Author Posted May 7, 2013 Byłam dzisiaj u weterynarza. W piątek mam przyjść po Hexodermę i będę w niej myła psiaka co 2 dni. Po za tym, we wtorek piesio będzie miał pobieraną krew i będziemy robili badania pod względem tarczycy :) Quote
Recommended Posts