Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Oj mnie tez dawno psia kupa nie cieszyła ;)
Obieżyświat ja zbieram dary dla tej rodziny juz od ponad miesiąca i regularnie im zawoże . Oni sie bardzo ciesza i zawsze dziekują a mała Maja dostała juz masę zabawek i ksiażeczek . Mysle że skupmy sie teraz na Burym a ja musze doprowadzic do konca sprawę ogrodzenia mam nadzieje na dniach...
Staram sie połączyć transport ogrodzenia z meblami kuchennymi i ze zlewem dla tej rodziny , ktorych ktos sie pozbywa a oni chętnie wezma .

Cały czas pamietam że tam na łańcuchu jest jeszcze bardzo energiczny Rudy którego rozsadza na tej uwięzi ...

Posted

Widziałam warunki w jakich żyją te biedaki i szczerze powiem,ze nie bardzo widzę możliwość,żeby Bury po operacji wrócił do tego domu.Myślę,ze wycierpiał już swoje i jestem pewna,ze nie będzie miał odpowiedniej opieki.Co innego jakby po operacji miał bezpieczne miejsce i szanse na lepsze życie na jakie bez wątpienia zasłużył!

Myślę,ze trzeba dać mu parę dni po tym zabiegu,bo na pewno jest obolały.Mam nadzieje,ze wszystko się unormuje.

A może by tak ugotować mięso i zawekować.W lodowce przetrwałoby parę dni.

Posted

o rany , może jeszcze będzie dobrze....a na razie nie biega bo może jest obolały po tym czyszczeniu?

Jak już będziesz wiedziała czy może jeść puszki / dobrze by było aby wet. podpowiedział jakie najlepsze/ to daj znać.

Posted

nie wiem co napisac ale tez kupa mnie cieszy jak nigdy :)

czyszczenie plus ta dieta jakas czy puszki i olej to musi pomoc wierze w to .

niech wet go faktycznie za zcesto nie czysci bo moj pies tez sie napina i ma czyszczony odbyt ale to wlasnie raz na jakis czas,
a wet mi powiedziala ze powinien jesc jakies jedzenie z blonnikiem ,ktore pobudza prace jelit..tu podala ze Royala jakiegos z blonnikiem ale to chyba drogie jest...

Posted

Grzenka zaraz Ci wysyłam ...:) Dziękuje

Dziewczyny mam dobre wieści . Dzwoniła pani Burego że psiak zrobił już piatą kupke i zaczął nieśmiało brykać :) Odkąd Bury nie jest na łańcuchu to cały czas chodzi za pania i domaga sie głasków . Pani jest tym zdziwiona bo nie wiedziała że taki z niego pieszczoch (!!!???) Boże...ludzi trzeba wszystkiego uczyć ...czy nie uważacie że powinien być przedmiot w szkole żeby od małego uczyć jak sie powinno traktować zwierzynę ???!!! Biedak Bury przez 15 lat czekał az ktos go pogłaszcze ...DRAMAT . Ta interwencja straży miejskiej i Swiętokrzyskiego Towarzystwa opieki nad Zwierzętami kilka miesięcy temu była jakimś przeznaczeniem i ratunkiem dla tych zwierząt i może edukacją dla tych młodych ludzi na przyszłość . I choć w swoim życiu pewnie będą mieli jeszcze psiaki to mam nadzieje że interwencje nie będa juz potrzebne . Szkoda tylko że Bury czekał tak długo...

Poradziłam pani zmniejszyć dawke oleju ...wet mówił że to trzeba dopasować indywidualnie .

Acha ...i jeszcze jedno...o wekowaniu mięsa nie mam pojecia :( potrafię tylko jajecznicę zrobić i 3 zupy :(

Posted

dobrze, że robi- oczyści sobie jelita. I ruch też mu pomaga. Wygląda na to ,że strasznie dużo mu zalegało a wet wszystkiego nie wyczyścił. Mam nadzieję, że będzie już coraz lepiej i chociaż na starość psiak zazna trochę radości .

Posted

Pani mówi że go głaszcze i że nie zapina na łańcuch ... W środe zrobię dla Burego zakupy od Obieżyświat i zaskoczę ich bez zapowiedzi :) a jutro porozmawiam z wetem o szczegółach jego diety i w ogóle całościowo o Burasku :) Tak bym sie ucieszyła ...a tak sie boje ...

Posted

Rozmawiałam dziś z pania weterynarz która robiła juz nie raz takie zabiegi i poradziła mi że jeżeli kupka "idzie gładko" to na razie obserwować i pod koniec tyg mam do niej podjechac z Burym . Ona oceni jego stan i powie co z ewentualna operacją . Konieczna dieta , może być puszkowo ryżowa plus olej parafinowy . Puszki moga być nawet te niedrogie byleby było w nich mięsko " ciapkowate " lub bardzo miekkie . Nie przesadzać z ryżem i warzywami. Po trochu . Można Buremu podawać odrobine mleka bo to tez wpływa rozwalniająco . Dużo pić wody . Koszt ewentualnej operacji z badaniami plus leki to 500 - 600 zł . Czyszczenie dupki od 15 do 40 zł ( zaleznie czy trzeba by było podac leki).
Na razie nie mam wieści od Burego . Jak coś będe wiedziała to pprzekażę obieżyświat lub Mazowszance . Będę w domu dopiero póżnym wieczorem lub w nocy ... Pa :) Trzymajmy kciuki za tego miłego staruszka ;)

Posted

Jestem dopiero teraz :) Dziś do Państwa dotarły przęsła ogrodzenia i meble kuchenne ( używane) . Jutro podjadę do nich bo po pierwsze skończył sie dla Burego olej parafinowy a po drugie zaczynam dokumentacje fotograficzna powstawania ogrodzenia .
Olej parafinowy za 6 zł starcza Buremu na 2 i pół dnia :(
Sobotnia wizyta Burego - 49 zł
Za przęsła ogrodzeniowe wyszło 950 zł wiec pozostałe 50 zł przeznaczam na Burego

Posted

Mortes napisał(a):
Grzenka zaraz Ci wysyłam ...:) Dziękuje

Dziewczyny mam dobre wieści . Dzwoniła pani Burego że psiak zrobił już piatą kupke i zaczął nieśmiało brykać :) Odkąd Bury nie jest na łańcuchu to cały czas chodzi za pania i domaga sie głasków . Pani jest tym zdziwiona bo nie wiedziała że taki z niego pieszczoch (!!!???) Boże...ludzi trzeba wszystkiego uczyć ...czy nie uważacie że powinien być przedmiot w szkole żeby od małego uczyć jak sie powinno traktować zwierzynę ???!!! Biedak Bury przez 15 lat czekał az ktos go pogłaszcze ...DRAMAT . Ta interwencja straży miejskiej i Swiętokrzyskiego Towarzystwa opieki nad Zwierzętami kilka miesięcy temu była jakimś przeznaczeniem i ratunkiem dla tych zwierząt i może edukacją dla tych młodych ludzi na przyszłość . I choć w swoim życiu pewnie będą mieli jeszcze psiaki to mam nadzieje że interwencje nie będa juz potrzebne . Szkoda tylko że Bury czekał tak długo...

Poradziłam pani zmniejszyć dawke oleju ...wet mówił że to trzeba dopasować indywidualnie .

Acha ...i jeszcze jedno...o wekowaniu mięsa nie mam pojecia :( potrafię tylko jajecznicę zrobić i 3 zupy :(

Cudowny Burasek nareszcie poczuł się troszkę lepiej :loveu:.To psiak,ktory w zyciu tyle wycierpial i nikt przez tyle lat tego nie zauważał:(

Mortes!!!A sałatkę wegetariańska kto robi najpyszniejsza na całym świecie???:cool3: