Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam z góry przepraszam za nowy temat ale tematów jest wiele a ja nie mogę ich złożyć ich w całość
chodzi mi o moją sukę ma 1.5 roku ostatnią cieczkę miała ok 2-3 miesięcy temu (dokładnie nie wiem bo wtedy nie było mnie w domu) od 2 dni dziwnie się zachowuje
1) chowa się w zacienione miejsca pod drzewka do budy, którą zawsze omijała, trudno ją wyciągnąć
2) nie ma apetytu
3) jest strasznie drażliwa rzuciła się na mojego drugiego psa bez żadnego powodu, przeszedł tylko koło drzewa gdzie zrobiła sobie legowisko
4) ogólnie dziwnie się zachowuje, wygląda jakby się na coś czaiła, albo bała
Proszę o pomoc czy jechać z nią do weta? czy to może być urojona?

• 9 months later...
Posted

Moja suka miała dwa razy ciążę urojoną i miała takie objawy:
- była bardzo niespokojna,
- na swoim posłanie czy fotelu kręciła się w kółko i próbowała układać koc czy narzutę,
- zaczęła znosić zabawki na legowisko i leżała na nich,
- bez przerwy oczekiwała od nas pieszczot,i nadstawiała brzuch żeby ją głaskać,
- straciła apetyt,
- a przede wszystkim sutki jej opuchły i pojawiło się w nich mleko.
Nauczona doświadczeniem teraz wiem jak postępować w tej sytuacji:
- po pierwsze pochować zabawki,
- po drugie nie okazywać jej w tym okresie głaskaniem ( zwłaszcza po brzuchu),przytulaniem itp. swojej miłości,chociaż jest to czasami trudne,
- po trzecie nie pozwolić jej lizać się po brzuchu,bo to powoduje napływ pokarmu,
- po czwarte robić jej zimne okłady albo z rozpuszczonej sody oczyszczonej,albo z altacetu na brzuchu, to jest bardzo ważne,bo gdyby dostała zapalenia listwy mlekowej,mogłoby to się zakończyć poważną chorobą.
Właśnie teraz u mojej Luny po pięciu dniach takiej kuracji,zakończył się okres ciąży urojonej i już zachowuje się normalnie a w sutkach nie ma mleka.