Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na początku mojej obecnosci na forum, serdecznie Was witam.
Mam od pewnego czasu nie lada problem a mianowicie jesteśmy zdecydowani na szczeniaka-buldoga francuskiego (nie na wystawy).
Jesteśmy 4 osobowa rodziną 2 dorosłych i 2 maluchów(7 lat i 2 latka).
Rasa ta przypadła nam wszystkim do gustu i uparcie dążymy do jego nabycia. I tu zaczynają sie schody.
Na początku poszukiwań nie porzypuszczałem że będę rozważał takie rzeczy jak rodowód, hodowlę, badania, socjalizacje itp.
Jesteśmy zdecydowani na buldożka w kolorze marengo z białą krawatką. Nie było by problemu jakby nie wszystkie te (dobre lub złe) zwiazki lub stowarzyszenia. Oczywiście na początku sygerowałem sie ceną oraz wygladem również ale cena przede wszystkim.

Po przestudiowaniu różnego rodzaju ogłoszeń, portali było od razu widać jakąś róznice ale.....
Różnice w cenie jest naprawde duża ale zdążyłem już poznac hasło ze jak nie dam zarobić hodowcy, to dam weterynarzowi.
I na tym etapie jestem trochę rozczarowany. Bo nie chce mi się wierzyć ze te niby jak to nazywacie pseudo hodowle sa takimi pseudohodowlami:crazyeye:.
Nie chce się sygerować ładną strona www hodowcy, przynależnością klubową czy rodowodem., bardziej kieruje sie zdrowym rozsądkiem, ale bez konkretnej wiedzy jestem trochę zdezorientowany.

Piesek nie będzie jeździł na wystawy, nie bedzie służył jako reproduktor. Jeśli może ktoś mnie uświadomić czy jest jakas sprawdzona hodowla i przekonać do niej to bedę bardzo wdzięczny.Oczywiscie okolice Śląska mile widziane( ale po konkretną sztuke pojade choćby na koniec świata!!!)

Pozdrawiam i z góry dzięki za info.

Posted

http://www.dogomania.pl/forum/threads/240926-Brak-słów-zobacz-zanim-kupisz-z-pseudo
popatrz,Karlik.
tak często żyją psy z pseudohodowli.ta pseudohodowla była zrzeszona w jednym z tych nowych stowarzyszeń!!
i niestety Cię rozczaruję- pseudohodowla może działać także w Związku Kynologicznym!
trzeba samemu być mądrym,umieć szukać i wiedzieć co chce się znaleźć.
Twoim celem jest zdrowy buldożek francuski,możliwe tanio.
po pierwsze-szczeniaki muszą być po przebadanych rodzicach.nie daje to gwarancji końskiego zdrowia,ale daje spore prawdopodobieństwo.
po drugie-możecie dzwonić i pytać hodowców o tak zwane PETy-są to szczeniaki,które z jakiegoś względu nie będą mogły brać udziału w wystawach i być rozmnażane.zwykle są tańsze.możecie też spróbować w hodowlach na Słowacji,w Czechach- u naszych południowych sąsiadów psy "s PP"[rodowodem:)] są zwykle tańsze kilka stówek.
po trzecie-jeśli hodowca na jakimś etapie rozmów będzie miał obiekcje byście go odwiedzili przed terminem odbioru,powinno to wzbudzić wasze wątpliwości.

Posted

karlik1-1 napisał(a):
Na początku mojej obecnosci na forum, serdecznie Was witam.
Mam od pewnego czasu nie lada problem a mianowicie jesteśmy zdecydowani na szczeniaka-buldoga francuskiego (nie na wystawy).
Jesteśmy 4 osobowa rodziną 2 dorosłych i 2 maluchów(7 lat i 2 latka).
Rasa ta przypadła nam wszystkim do gustu i uparcie dążymy do jego nabycia. I tu zaczynają sie schody.
Na początku poszukiwań nie porzypuszczałem że będę rozważał takie rzeczy jak rodowód, hodowlę, badania, socjalizacje itp.
Jesteśmy zdecydowani na buldożka w kolorze marengo z białą krawatką. Nie było by problemu jakby nie wszystkie te (dobre lub złe) zwiazki lub stowarzyszenia. Oczywiście na początku sygerowałem sie ceną oraz wygladem również ale cena przede wszystkim.

Po przestudiowaniu różnego rodzaju ogłoszeń, portali było od razu widać jakąś róznice ale.....
Różnice w cenie jest naprawde duża ale zdążyłem już poznac hasło ze jak nie dam zarobić hodowcy, to dam weterynarzowi.
I na tym etapie jestem trochę rozczarowany. Bo nie chce mi się wierzyć ze te niby jak to nazywacie pseudo hodowle sa takimi pseudohodowlami:crazyeye:.
Nie chce się sygerować ładną strona www hodowcy, przynależnością klubową czy rodowodem., bardziej kieruje sie zdrowym rozsądkiem, ale bez konkretnej wiedzy jestem trochę zdezorientowany.

Piesek nie będzie jeździł na wystawy, nie bedzie służył jako reproduktor. Jeśli może ktoś mnie uświadomić czy jest jakas sprawdzona hodowla i przekonać do niej to bedę bardzo wdzięczny.Oczywiscie okolice Śląska mile widziane( ale po konkretną sztuke pojade choćby na koniec świata!!!)

Pozdrawiam i z góry dzięki za info.

Nie jest tak, ze wszyscy pseudohodowcy (czyli w większości już zupełnie legalnie działający hodowcy ale w róznych klubach innych niż Związek Kynologiczny) trzymają zwierzęta w tragicznych warunkach. Sa osoby które o swoich podpiecznych dbają, są i tacy którzy zapewniają im lepszą opiekę niż niektórzy hodowcy zarejestrowani w Związku.

ALE- o wiele szybciej znajdziesz dobrą hodowlę właśnie w ZK. Dobrą czyli nie idącą na ilość ale stawiającą nacisk na jakość, zdrowie rodziców i przede wszystkim- socjalizację szczeniąt. Szczenięta u tych tzw pseudohodowców mogą być w pewnym sensie wybrakowane- i nie chodzi mi już akurat o zdrowie (na które trzeba zwrócic szczególną uwagę bo bulwy nie należą do najzdrowszych ras, szkoda już na wstępie zabulić na leczenie) ale zwłaszcza o charakter. Buldog francuski to wcale nie taka prosta rasa jakby się mogło wydawać, często zdarzają się w niej problemy typu agresja do innych psów, ludzi, lękliwość. Dlatego tak ważne jest odpowiednie wybranie hodowli, w której rozmnażane są zwierzęta stabilne psychicznie, szczeniaki otoczone są miłością i wyrastają przy odpowiedniej dalszej socjalizacji w nowym domu na zrównoważone pieski. W końcu jak już płacić to za psa który jest wart swojej ceny ;) a o wiele lepiej socjalizuje się i wychowuje szczenię, które od samego początku było dobrze prowadzone, socjalizowane niż szczenię lękliwe, po niepewnych siebie i agresywnych rodzicach.

Bardzo ważne jest więc zwrócenie uwagi na charakter rodziców, bo takie cechy jak lękliwość są dziedziczne. Kolejna istotna rzecz- zwrócenie uwagi na socjalizację szczeniąt, co właściwie hodowca takiego robi, czy pieski mają kontakt z ludźmi, dziećmi, innymi zwierzętami.

Co do informacji o dobrych hodowlach- zaczęłabym od przewertowania forum buldogów francuskich, zadzwoniłabym do Związku (oddział najbliżej Twojej miejscowości), popytała jakie są hodowle, spisała namiary i zaczęła obdzwanianie :) do tego regularne przeglądanie pojawiających się w internecie ogłoszeń.

Najważniejsze to nie decydować się na psa od razu, wiem że łatwo się to mówi ale lepiej dać sobie ten miesiąc, dwa na zapoznanie się z hodowlami, popatrzenie na typ psów który Wam się najbardziej podoba, na obserwowanie jakie mioty wyszły z hodowli, jak się rozwijają. Warto też w miarę możliwości spróbować nawiązać kontakt z włascicielami którzy kupowali pieski w danej hodowli.

Posted

No i stało się. Zostałem szczęśliwym właścicielem ślicznej 4,5 miesiecznej suczki z zarejestrowanej hodowli w ZKwP Pontifex Maximus.
Naprawde było warto odwiedzić hodowce a wystarczyła nawet poważna rozmowa telefoniczna abym sie przekonał co do słuszności zakupu takowego pieska u hodowcy znającego temat i z rodowodem( metryką). Mój piesek nie bedzie wystawowy jego przeznaczenie z mojej strony z góry było ustalone jako na kanapę i tak sobie teraz właśnie leżymy.:eviltong:
Martwi mnie tylko jej przepuklinka ale mam nadzieje że wszystko sie unormuje a po wizycie u weterynarza będe jeszcze trochę mądrzejszy.

Pozdrawiam wszystkich i lece na sikutki z małą( hmmmm dzisiaj 4-20 spacer-coś fajnego-zobaczymy co bedzie zimą)

Oczywiście jeśli ktoś ma jakieś wskazówki sugestie to chętnie wysłucham tzn poczytam.

Posted

karlik1-1 napisał(a):
No i stało się. Zostałem szczęśliwym właścicielem ślicznej 4,5 miesiecznej suczki z zarejestrowanej hodowli w ZKwP Pontifex Maximus.
Naprawde było warto odwiedzić hodowce a wystarczyła nawet poważna rozmowa telefoniczna abym sie przekonał co do słuszności zakupu takowego pieska u hodowcy znającego temat i z rodowodem( metryką). Mój piesek nie bedzie wystawowy jego przeznaczenie z mojej strony z góry było ustalone jako na kanapę i tak sobie teraz właśnie leżymy.:eviltong:
Martwi mnie tylko jej przepuklinka ale mam nadzieje że wszystko sie unormuje a po wizycie u weterynarza będe jeszcze trochę mądrzejszy.

Pozdrawiam wszystkich i lece na sikutki z małą( hmmmm dzisiaj 4-20 spacer-coś fajnego-zobaczymy co bedzie zimą)

Oczywiście jeśli ktoś ma jakieś wskazówki sugestie to chętnie wysłucham tzn poczytam.

Super, cieszę się że sie udało tak szybko znaleźć wymarzonego pieska :)

jak tylko będziesz miał zdjęcia malucha to wrzucaj śmiało, pozachwycamy się trochę :loveu:

Posted

masz teraz kilka ciepłych i jasnych miesięcy żeby się z przyjemnością wdrożyć pewne nawyki związane z psiakiem:)
dasz radę,uśmiechnięty ryjek psiny Ci wynagrodzi to wczesne wstawanie:)