Renata24 Posted April 18, 2013 Posted April 18, 2013 Witam, wielkimi kropkami zbliża się termin porodu naszej suki. Będzie to drugi nasz poród. Podczas ostatniego rozwiązania doszło w zimę, dlatego urządziliśmy suce i szczenikom legowisko w domu, w suterynach. Tym razem na dworze robi się ciepło, dlatego planujemy chować szczeniaki w budzie. Jest duża, ocieplona, dlatego myślę. że cała rodznika by się zmieściła :) mam jednak małe wątpilwości, ponieważ nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie. Podczas ostatniego porodu pilnowałem sukę cała noc żeby nie przygniotła szczeniaków a tym razem musałbym wejśc do budy z jakimś oświetleniem np:)) Mam zamiar pośielić budę słomą, na to folię i prześcieradło. Z tego co mi wiadomo to w słomie nie powinno być pcheł i innych robactw. Co o tym sądzicie? Nie wiem czy jestem nadopiekuńczy czy po prostu chce zeby wszystko było w jak najlepszym porządku. Psy mają swój naturalny instynkt, dlatego chyba nie będzie to postępowanie w sposób niehumanitarny. Proszę o Wasze opinie. Pozdrawiam. Quote
Błyskotka Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 Buda to nie jest dobre miejsce dla suki i szczeniąt. Szczenięta wraz z suką powinny być w domu pod ciągłym nadzorem. Ale chyba do rozwiązania już doszło .... Quote
Rinuś Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 Nadopiekuńczy? :crazyeye:Boże widzisz i nie grzmisz.... Szczeniaki w budzie? To, że robi się ciepło nie oznacza, że suka ze szczeniakami powinna siedzieć w budzie...kosZmar! Hodowcy mają sukę i szczeniaki w domach i koczują przy nich prawie 24h i szczeniaki są dodatkowo dogrzewane lampami! A Ty chcesz je dać do budy? Jak mi jest strasznie żal tych psów...katastrofa...:shake: Quote
razed_in_black Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 ciekawe czy to hodowca czy "hodowca"...:mad: Quote
Rinuś Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 razed_in_black napisał(a):ciekawe czy to hodowca czy "hodowca"...:mad: gdzieś wyczytałam, że suka DON-a z papierami....to przykre, że w takim razie pod znakiem ZKwP szczeniaki żyją w budach... Quote
Renata24 Posted April 27, 2013 Author Posted April 27, 2013 mogę Was wszystkich uspokoić, bo szczeniaki mają legowisko w domu. Doszliśmy do wniosku, że w budzie nie będzie możliwa odpowiednia socjalizacja szczeniąt i nadzór nad nimi. Dlatego prawie 24h na dobę ktoś przy nich jest. Zamiast się ta ekscytować jako świetni hodowcy bierzcie smycze w dłonie i z psem na rower bądź dłuuugi spacer ;) Quote
Rinuś Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 No ja nie mogę wyjść z psem bo jestem w pracy. Ale to dobrze, że szczeniaki są z matką w domu.:p Quote
Recommended Posts