Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

wielkimi kropkami zbliża się termin porodu naszej suki. Będzie to drugi nasz poród. Podczas ostatniego rozwiązania doszło w zimę, dlatego urządziliśmy suce i szczenikom legowisko w domu, w suterynach. Tym razem na dworze robi się ciepło, dlatego planujemy chować szczeniaki w budzie. Jest duża, ocieplona, dlatego myślę. że cała rodznika by się zmieściła :) mam jednak małe wątpilwości, ponieważ nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie. Podczas ostatniego porodu pilnowałem sukę cała noc żeby nie przygniotła szczeniaków a tym razem musałbym wejśc do budy z jakimś oświetleniem np:)) Mam zamiar pośielić budę słomą, na to folię i prześcieradło. Z tego co mi wiadomo to w słomie nie powinno być pcheł i innych robactw. Co o tym sądzicie?
Nie wiem czy jestem nadopiekuńczy czy po prostu chce zeby wszystko było w jak najlepszym porządku.
Psy mają swój naturalny instynkt, dlatego chyba nie będzie to postępowanie w sposób niehumanitarny.

Proszę o Wasze opinie.
Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
Posted

Nadopiekuńczy? :crazyeye:Boże widzisz i nie grzmisz....
Szczeniaki w budzie? To, że robi się ciepło nie oznacza, że suka ze szczeniakami powinna siedzieć w budzie...kosZmar! Hodowcy mają sukę i szczeniaki w domach i koczują przy nich prawie 24h i szczeniaki są dodatkowo dogrzewane lampami! A Ty chcesz je dać do budy? Jak mi jest strasznie żal tych psów...katastrofa...:shake:

Posted

razed_in_black napisał(a):
ciekawe czy to hodowca czy "hodowca"...:mad:

gdzieś wyczytałam, że suka DON-a z papierami....to przykre, że w takim razie pod znakiem ZKwP szczeniaki żyją w budach...

Posted

mogę Was wszystkich uspokoić, bo szczeniaki mają legowisko w domu. Doszliśmy do wniosku, że w budzie nie będzie możliwa odpowiednia socjalizacja szczeniąt i nadzór nad nimi. Dlatego prawie 24h na dobę ktoś przy nich jest.
Zamiast się ta ekscytować jako świetni hodowcy bierzcie smycze w dłonie i z psem na rower bądź dłuuugi spacer ;)