Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Moja sunia została dziś wysterylizowana podczas gdy miałam podejrzenia, że jest w ciąży urojonej (powiększone cycuchy, wyciek z nich).

Czy istnieje jakieś ryzyko? Zaznaczam, iż sunia miała widocznie powiększone cycuchy i weterynarz powinien w razie jakiejś komplikacji odmówić zabiegu, bo na pewni dało się zauważyć.

Na sterylizację zawoziła ją siostra, która nie była świadoma tej ciąży i nie poinformowała o niej weterynarza.

Za dwa dni antybiotyki posterylkowe, kontrola, lecz chciałabym znać wasze zdanie i oczywiście dowiedzieć się wcześniej o tym.

Czy to jej "zniknie", czy potrzeba ingerencja weterynarza?

Posted

[quote name='gryf80']moja suka była sterylizowana w urojonej.nic się nie działo[/QUOTE]

Dziękuję za odpowiedź. A proszę mi powiedzieć, czy cycuchy same zeszły, czy były stosowane jakieś antybiotyki, etc.?

• 1 month later...
Posted

z tego co wiem to sterylka w czasie ciąży urojonej, albo innego okresu burzy hormonalnej może zwiększać prawdopodobieństwo nietrzymania moczu po zabiegu..

• 1 year later...
Posted

Temat stary, ale nie będę zakładała nowego.

Sadza od około 2 tygodni powinna zakończyć cieczkę, ale zamiast tego mamy powiększone sutki, zachowania przylepne nie do zniesienie i wylizywanie sromu i okolic. Byliśmy u weta- diagnoza to ciąża urojona-, mleka jeszcze nie ma, wet kazał sukę stresować ( zabierać miski, posłania, nie głaskać, zmniejszyć ilość żarcia, dużo z nią biegać i jak będzie trzeba to krzyczeć...:roll:)

Wszystko super, ale wczoraj wyczuliśmy u młodej guzek obok sutka, taki twardy po lewej stronie. TŻ był u weta, ten stwierdził, że to może przez ciążę...Nie przekonuje mnie to i zastanawiam się czy można u niej zrobić wcześniejszą sterylizację? Chcieliśmy poczekać na obkurczenie się wszystkiego po cieczce ze dwa miesiące (rada dr. weterynarii specjalizującego się w rozrodzie), ale się zaczynam bać, że będzie się to przeciągać.

Do ww. specjalisty iść nie możemy, bo ma teraz urlop jeszcze...Więc pytanie: można ją wysterylizować w tym stanie? W sensie już teraz?
Ma 11 miesięcy i podstawowe parametry krwi ma OK.

Edit: Nie ma możliwości żeby Sadza była szczenna - całą cieczkę przechodziła z nami przy nodze, a spuszczona pozostawała na podwórku w zasięgu wzroku.

Posted

Ufff, dzięki. Czuję się uspokojona. Będziemy obserwować to miejsce, co się powiększyło, a przy okazji umawiania się do weta na sterylizację pokażemy mu sucz, jak tylko wróci z urlopu.