Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, często chodzę z moim psem do lasu. Niedaleko mnie mieszka inny pies. Z tego co wiem to mój piesek i ten Azor dajmy na to się kolegują, bo kiedyś jak byłem w lesie na polanie, to puściłem mojego ze smyczy i razem z Azorem po lesie się bawili. Często Azor też przylatuje pod naszą posesje, a mój jak przeskoczy przez płot to leci do Azora. Mieszkamy od siebie ok 100m. Tydzień temu jak szedłem na spacer to azor gryzł mojego psa po ogonie, a dziś mój pies jak zobaczył Azora to tak mocno szarpnął, że zerwał smycz. Podbiegł do Azora i na początku szczekali przez płot, ale furtka była uchylona, Azor uciekł i zaczęli się gryźć kilka minut. Ale ani jeden ani drugi nie miał żadnych obrażeń. Czy to możliwe, że oni tak się bawią? Robią to dla zabawy. Dodam, że azor jest mniejszym psem od mojego, i jak mój pies był jeszcze bezdomny to oni razem po okolicy sobie latali, i się bawili.

Posted

Nie wiem jak to u Was wygląda, ale moje psy często "walczą" dla zabawy. Od razu rozróżniam czy to gryzienie na poważnie czy nie. Jak się bawią nie mają zjeżonej sierści i inaczej warczą. Ktoś obcy mógłby być przerażony.

Posted

To że się gryzą to nie znaczy że się nie lubią lub czują do siebie jakieś złe emocje. Pies to zwierzę stadne z natury i w ten sposób wyznaczają miedzy sobą hierarchię. Czasem to tylko lekkie powarkiwania i jeden z nich ustępuje drugiemu, a czasem to lekka szarpanina.

Posted

W zasadzie to ja nie rozumiem tekstu

a mój jak przeskoczy przez płot to leci do Azora.

Wiesz, złe zabezpieczenie terenu umozliwjające psu swobodne wychodzenie jest w zasadzie karalne, więc może zanim pies Ci wpadnie pod samochód, ktoś go odstrzeli, czy zakatuje, to zabezpiecz go jakoś - jesli nie masz jak, to chociaż nie wypuszczaj na teren bez nadzoru.