Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 142
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Gamba : zbytnio sie na tym wszystkim nie znam ale wydaje mi się że przytuliska są prywatne to znaczy utrzymują się same bez pieniędzy od "miasta" i sami o wszystkim decydują , schroniska bardziej muszą uważać bo są jakby użytku publicznego. ale to takie gdybanie gdyż nie mam na ten temat potwierdzonych informacji.

Na innym wątku gdzie "walczą" z właścicielką przytuliska znalazłam takie info : "najgorsze jest to, że to jest prywatne przytulisko, utrzymuje się ze środków własnych, a nie gminy, a to oznacza - chce dać to da, chce wpuścić do środka to wpuści. To jest po prostu teren prywatny."

Posted

Dziuekuję ARKO, ze ty zajrzałaś :lol:

Znalazłam w necie taką informację (strona miasta Brzeg)

Brzeskie przytulisko dla bezdomnych psów powstało na przełomie 2004 i 2005 roku. Do jego powstania przyczyniły się w dużej mierze władze miejskie Brzegu a także brzeski oddział Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. Ideą przyświecającą powstaniu przytuliska było zapewnienie schronienia bezdomnym zwierzętom z Brzegu oraz w miarę możliwości pomoc w odnalezieniu ich właściciela bądź znalezienie nowego opiekuna.
Od początku swojego istnienia już ponad 120 psów, które przebywały w brzeskim przytulisku znalazło swojego opiekuna. Każdy pies trafiający do przytuliska ma zapewnione miejsce w budzie, pożywienie oraz fachową opiekę weterynaryjną.
W przyszłości planowane jest przekształcenie brzeskiego przytuliska w schronisko dla zwierząt. Obecnie prowadzone są prace remontowe mające na celu poprawę warunków bytowych zwierząt; powstaje nowy kojec wraz z budą do kwarantanny, planowana jest wymiana ogrodzenia, podział pomieszczeń, w których obecnie przebywają psy na wydzielone boksy oraz utworzenie oddzielnego stanowiska dla pracy weterynarza.
Liczne osoby zaangażowane są w pomoc bezdomnym zwierzętom, nie sposób tu wymienić wszystkich ale wszystkim za okazaną pomoc i dobre serce serdecznie dziękujemy i prosimy o dalsze wspieranie tej szczytnej idei.

Osoby chcące wspomóc brzeskie przytulisko lub osoby chętne do opieki nad osieroconymi pieskami mogą je zobaczyć w przytulisku przy ul. Kruszyńskiej (teren Zakładu Higieny Komunalnej) w Brzegu od poniedziałku do piątku w godz. Od 8 do 15 bądź skontaktować się telefonicznie pod numerami telefonów:
Biuro Urbanistyki i Ochrony Środowiska UM Brzeg: 416-05-19,
Zakład Higieny Komunalnej Sp.z o.o 416-26-77, 416-73-65.

Posted

Na poczatku chciałem was przeprosić,że ostatnio tak rzadko bywam na dogo ale mam tyle zajęć,obowiązków i do tego doszła jeszcze praca,że zwyczajnie brakuje mi czasu :angryy: .

Trzeba ustalic czy to schronisko miejskie, organizacji czy jakies prywatne zupelnie. Mozesz dowiedziec sie w urzedzie gminy.

Na to przytulisko był przetarg, a zamawiającym usługę był sam burmistrz Brzegu!
Przetarg wygrał Zakład Higieny Komunalnej w Brzegu i w tym zakładzie znajduje się to przytulisko!
Jakie jest to nie wiem ale obiecuje,że się dowiem!Tylko wtedy kiedy jest otwarty Urząd Gminy mnie nie ma w Brzegu!Trudno jakoś sobie poradzę :cool3:
Dzięki,ze zajrzałaś na wątek Idola!
Gamba : zbytnio sie na tym wszystkim nie znam ale wydaje mi się że przytuliska są prywatne to znaczy utrzymują się same bez pieniędzy od "miasta" i sami o wszystkim decydują , schroniska bardziej muszą uważać bo są jakby użytku publicznego. ale to takie gdybanie gdyż nie mam na ten temat potwierdzonych informacji.

Na innym wątku gdzie "walczą" z właścicielką przytuliska znalazłam takie info : "najgorsze jest to, że to jest prywatne przytulisko, utrzymuje się ze środków własnych, a nie gminy, a to oznacza - chce dać to da, chce wpuścić do środka to wpuści. To jest po prostu teren prywatny."

No i tego się obawiam najbardziej,że tak będzie i będę się lampił na psy przez płot!
Juz ostatnio gdy się tak gapilem i one mnie poznały to miałem ochotę je pozabierać z tego miejsca,ja już Żaneta wisząca na kratach boksu złamała mi normalnie serce! :-(
Najgorsze jest to,że pracownik mnie nie toleruje i z wzajemnością!Staram się bywać,a raczej zawsze wbywam wtedy kiedy on juz konczy pracę i go nie ma!I to właśnie na jego życzenie nie dostałem się poprzednim razem do środka :angryy:
Dziękuję serdecznie wszystkim którzy podnoszą Idola :multi:

Posted

Wiadomo tyle,że Idol dalej kibluje i ponownie obszczekał mnie przez płot!Tak było wczoraj pod wieczór!
Nie wpuszczają nas więc i wieści nie ma :angryy: