Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Maja przyszła na świat wiosną 2006r. Trafiła w ręce osoby, która ofiarowała jej to co najcenniejsze dla psiej duszy - uwagę, miłość, ciepło dotyku. Wiodła szczęśliwe psie życie, ciesząc się każdym dniem, będąc oczkiem w głowie swojej opiekunki.

Dziś Maja ma 7 lat. Kilka tygodni temu jej Opiekunka zmarła. To już był cios dla suni - zwłaszcza, że od zawsze miały tylko siebie...
Tymczasem okazała się zbędna pozostałym członkom rodziny. Bez zastanowienia odwieźli Majkę do schroniska. Do mokrego, zimnego boksu dzielonego z kilkoma innymi psami. Tak dla Maji, po 7 latach życia u boku człowieka wyglądało Piekło.

Maję odnalazłyśmy zdezorientowaną, wciśniętą w kąt boksu, zupełnie nie rozumiejącą sytuacji, w której się znalazła. Gdzie jej pani? Gdzie jej dotychczasowe życie? Psie serduszko nie potrafiło pojąć, dlaczego nagle to wszystko zniknęło i przyniosło ból...

Bez zastanowienia wyciągnęłyśmy sunię ze schroniska. Od dnia dzisiejszego, dzięki wielkiemu serduchu Agulli, Maja przebywa u niej w bezpłatnym domu tymczasowym, jedynie za zwrot pieniążków za weterynarza oraz jedzenie.

Po wizycie u weterynarza stwierdzono, iż sunia ma stan podgorączkowy oraz szmery w płucach. Nie jest wysterylizowana, aktualnie zaczyna lub kończy jej się ciąża urojona, ponieważ ma wyciągnięcie sutki, w paru wyczuwane jest mleko.
Majka jest też otyła. Jej normalna waga to ok.10kg, natomiast na dzień dzisiejszy waży ponad 16 kilogramów.
I najważniejsze - z psychiką suni jest jednak zdecydowanie gorzej. Jest łagodna zarówno w stosunku do psów, jak i ludzi, natomiast jest kompletnie zdezorientowana. Całą drogę ze schroniska leżała wciśnięta w fotel i trzęsąca się ze strachu, co jeszcze ją czeka... :(

Maja na szczęście jest już bezpieczna.
Potrzebujemy jednak Waszej pomocy, aby pomóc jej powrócić do równowagi oraz odnaleźć wyjątkowy dom.
Pieniądze, które pozostały po adopcji jeden z naszych podopiecznych - suczki Lei, przeznaczamy właśnie dla Maji. Jednak spotkałyśmy się już z pierwszymi wydatkami na jedzenie oraz weterynarza, dlatego wsparcie finansowe wciąż jest bardzo potrzebne :(
No i obecność... Bo to pozwala nam działać, razem!

Nie pozwólmy, aby w tej cudownej psiej duszy zgasła nadzieja!

Bannerek:

Edited by pinczerka_i_Gizmo
  • Replies 325
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Rozliczenie:

Spadek po Lei 840 zł http://www.dogomania.pl/forum/threads/239869-Lea-szczęśliwa-w-swoim-domu!-Przeszłość-zostawiamy-za-sobą!!!-)

+840zł spadek po Lei
+91zł bazarek sonek666
+43zł Mattilu
+30 zł agniechaaa
+106 zł bazarek cegiełkowy Lili8522
-122zł wizyta u weterynarza
-67zł wizyta u weterynarza
-20zł wyróżniona tablica
-21zł antybiotyk
-9 zł antybiotyk
-140 zł badania u weterynarza
-100 zł transport do DS
-179 zł lek

= + 452 zł

Edited by Lili8522
Posted

Jestem u Majki.
PS. To nie ciąża urojona, ona miała szczeniaki, tylko osoba oddająca ją do schroniska sobie je zostawiła. Taką informację otrzymałam od "pani Reni".

Posted

[quote name='ewunian']Jestem u Majki.
PS. To nie ciąża urojona, ona miała szczeniaki, tylko osoba oddająca ją do schroniska sobie je zostawiła. Taką informację otrzymałam od "pani Reni".[/QUOTE]

Pewnie bo lepiej sobie zostawić szczeniaki niż psa w średnim wieku :angryy:

Posted

[quote name='aganiechaa']:multi:Dziewczyny jesteście wielkie!!! Obiecuję wspomóc zawsze jakimś grosikiem.[/QUOTE]

Majka zasługuje na lepsze życie :) oby szybko znalazła domek który nigdy jej nie opuści :)

Posted

[quote name='Lili8522']Pewnie bo lepiej sobie zostawić szczeniaki niż psa w średnim wieku :angryy:[/QUOTE]

No, ba, przecież srające wszędzie szczyle, które dopiero czeka nauka czystości itp, to najlepsze co można mieć :P A przecież "starego" psa się nie nauczy nowych rzeczy, według poglądów niektórych oświeconych...

Lili, zastanawiam się czy nie wstawić jej na "jamniki w potrzebie". przecież Maja ewidentnie miała gdzieś w "bliskim rodowodzie" jamnika - co widać na tym zdjęciu w pierwszym poście...

Posted

[quote name='ewunian']No, ba, przecież srające wszędzie szczyle, które dopiero czeka nauka czystości itp, to najlepsze co można mieć :P[/QUOTE]
Szczyle można sprzedać....
A po co komu starszy pies...

Posted

Ma bardzo jamniczy wygląd. Ludzie to krwiopijcze bestie, niech się udławią tymi pieniędzmi za sprzedane szczeniaki!

Jak można było psa doprowadzić do takiej nadwagi? :angryy::angryy::angryy:

Posted

To wstawiam na jamniczy wątek. Uzupełnijcie tylko tam, do kogo kontakt, bo nie wiem czy na Lili czy Pinczerkę :)
Jeśli ma mleko w sutkach jeszcze, może warto zastanowić się nad podaniem Galastopu (nie jestem pewna nazwy). Przynajmniej opuchlizna jej z cyców zejdzie...

Posted (edited)

Cioteczki, bardzo dziękuję za obecność!!! :) :) :)

[quote name='Mattilu']Zapisuje watek i jestem. Deklaruje stale 40 zl az do wyadoptowania suni. Wyglada b jamnikowato na tym zdjeciu.

Dziękuję Mattilu! kochana niezawodna cioteczka! Lili już prześle Ci numer konta ;)

[quote name='yunona']Maja jest już umieszczona na stronie Fundacji SOS dla Jamników. http://jamniki.eadopcje.org/psiak/1302
Bardzo proszę o podanie osoby do kontaktu, tel, e-mail. Czy sunia jest na dt czy......? Uzupełnię dane na stronie :)

Ona jest dość przerośniętym jamnikiem bo łapki ma długie... ale pyszczek iście jamniczy.
Zgodnie z pierwszym postem - sunia jest w domu tymczasowym. Oczywiście przed ewentualną adopcją zostanie wysterylizowana.

Dane kontaktowe:
tel. 508957072
mail: adopcje_pomagam@wp.pl

Dziękuję za dodanie ogłoszenia!

Jutro rano jesteśmy umówione z _bubu_ na sesję fotograficzną, także zaprezentujemy pannę w pełni ;)

Może ktoś pomógłby ściągnąć nam więcej osób na wątek?

Edited by pinczerka_i_Gizmo
Posted

Majka głównie śpi, spacerki są bee, siq i do domu. Nie odstępuje mnie na krok odkąd zorientowała się że żądze żarciem w tym domu;) Ładuje się do łóżka jakby nigdy nic, moje mają na tyle przyzwoitości że przynajmniej czekają aż ja się położę ale Majka nie, ona musi być pierwsza:)
Trudno powiedzieć to jednoznaczne po tak krótkim czasie ale chyba będzie dla niej najlepiej jak w nowym domu będzie jedynaczką, startuje z zębami nawet do Oresława.
Od razu zaczęłyśmy odchudzanie, 0 przekąsek tylko psie żarełko w ściśle określonych porcjach 3 razy dziennie, żeby w brzuszku nie burczało za bardzo. Jak widzi, że cos jem to chce mi wzrokiem rękę urwać;)
To bardzo fajna kontaktowa su, jest dość karna choć pierwsze chwile na to nie wskazywały, ona potrzebuje człowieka który będzie ja mądrze kochał ale nie rozczulał się nad nią(chodzi o otyłość i żebractwo)

Posted

[quote name='pinczerka_i_Gizmo']Cioteczki, bardzo dziękuję za obecność!!! :) :) :)

Dziękuję Mattilu! kochana niezawodna cioteczka! Lili już prześle Ci numer konta ;)

Może ktoś pomógłby ściągnąć nam więcej osób na wątek?[/QUOTE]

no to czekam na wiadomosc PW :)

moze zrobcie banerek? To zwykle pomaga sciagnac ludzi, bo ludziska klikaja i czytaja:)

Posted

[quote name='Mattilu']Agulla, super raport, wszystko widze jak bym byla z Wami :) Dzieki![/QUOTE]

Nie ma za co;). A bo ja nie lubie ciumkać, ochać i achac, tylko konkretnie i na temat, jak nie mam nic do powiedzenia to się nie odzywam:)

Posted

[quote name='Mattilu']moze zrobcie banerek? To zwykle pomaga sciagnac ludzi, bo ludziska klikaja i czytaja:)[/QUOTE]
Się jutro pomyśli... ;)
Albo chwilę na fotki jeszcze poczekam.
No i może tekścik poproszę, bo z weną to różnie bywa... :oops: