Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam otóż zastanawiam się bardzo poważnie nad drugim psem w domu , pierwszym jest Labrador Biszkoptowy o imieniu Fado , kupiłem go od sprzedawcy z rodowodem i jest już u mnie miesiąc i ma się bardzo dobrze.

To znaczy jest dość posłuszny jeśli na przykład siedzę na komputerze to leży sobie w swoim legowisku i śpi , nie jest hałaśliwy , nauczyłem go już kilku komend.Pies gdy jest w domu siedzi tylko w moim pokoju a jeśli idę do szkoły albo pracy to zamykam go w garażu(wiem że to może spotkać się z krytyką ale wole żeby był w miejscu gdzie jest ciepło i może do woli szaleć) , nie zamykam go w pokoju bo nie chcę żeby mi z nudów pogryzł coś cennego albo zrobił coś równie szkodliwego.A po domu nie pozwalam mu chodzić dla tego że inni domownicy nie są zbyt mile do tego nastawieni.Wychodzę z nim prawie codziennie na spacery po polach i lasach (krótkie-max 30 minut), puszczam go bez smyczy i nie oddali się za bardzo ode mnie nigdy.

I teraz pytanie do was - pies ma już 7 miesięcy i czy jeśli będe chciał mieć drugiego psa to mam poczekać aż bardziej dojrzeje ten pierwszy czy mam go bardziej trenować by był opanowany a jeśli tak to jakie metody polecacie?Chodzi mi o to żeby pies nie zaczął być nieposłuszny lub psy się nie "zgadały" ze sobą i mnie olewały i były niegrzeczne.Najbardziej chciałbym mieć jakąś sukę , psa małego chyba że nie można to wtedy zrozumiem.Chciałbym żebyście mi doradzili w sprawie rasy jaką mam wybrać.Na drugiego psa decyduje się głównie dlatego iż szkoda mi Fado i tego że musi siedzieć w garażu sam bite kilka godzin a tak to zawsze by miał kompana a zająć nie ma się nim kto.

Zapomniałem dodać ze psu poświęcam bardzo dużo czasu.

Edited by tomekqaz
Posted

"Zapomniałem dodać ze psu poświęcam bardzo dużo czasu." - aha, te 30 minut spaceru (pojęcie względne, bo puszczenie psa , żeby sobie pobiegał, to nie spacer...), no i chyba z wyjątkiem tych wielu godzin dziennie, codziennie, kiedy zamykasz psa w ciemnym garażu...człowieku, to był błąd, że wziąłeś nawet jednego psa, bez podstawowej wiedzy o wychowaniu psów jak widać,a ty chcesz unieszczęśliwic drugiego.... :/
i jak wnioskuję, rodzice nie bardzo zadowoleni z posiadania psa, skoro nie może swobodnie po domu chodzić...masakra...

Posted

Człowieku nie wiesz jak wygląda moje życie to się nie odzywaj , psu poświęcam na zabawy i tresury dziennie po 3 godziny a spacery są wyczerpujące bo spacerowanie po lasach i górkach godzinę naprawde potrafi wymęczyć człowieka.
A co do strasznego i okrutnego ocieplanego ,wentylowanego garażu, oświetlonego z każdej możliwej strony o przestrzeni do maszyn rolniczych to tak naprawde nie chciał bym tam przebywać.
Zarejestrowałem się tu aby ktoś udzielił mi rady i pomógł ale oczywiście lepiej o*******ić kogoś za coś o czym nie ma się zielonego pojęcia... typowe.
Pozatym naprawdę sądzisz że problemu od czasu założenia tematu nie rozwiązałem?
Aktualnie poświęcam psu dużo czasu na rozwój i opanowanie a do drugiego psa poczekam rok.

Posted

LOL, coś ci się chyba pochrzaniło...temat założyłeś 3.04.2013 więc owszem, myślę, że jeszcze nie rozwiązałeś. Po drugie, piszesz, że Twoje spacery trwają 30 minut, a nie 3 godziny, po trzecie piszesz, że psa zamykasz w garażu - więc nie dziw się, że wszyscy cię biorą za idiotę, który nie powinien mieć psa.

Po czwarte, nie oczekuj pochwał ani rad w stylu "taaaak weź sobie drugiego psa, przyda ci się", bo z tego co napisałeś nie powinieneś mieć żadnego psa.

I trochę kultury, dziecko, bo przy takim podejściu nikt ci nie poświęci nawet czasu na przeczytanie do końca postu, a co dopiero pomoc.

...

Posted

Po pierwsze jeśli poświęcanie czasu psu to dla ciebie tylko spacery to pozdro i współczuje twojemu psu , po drugie naprawdę są gorsze miejsca w których ludzie zostawiają psy gdy idą do pracy/szkoły a ten "garaż" ma lepsze warunki niż niejeden dom , po trzecie jeśli nie umiesz odróżnić rady od pochwały to nie trzeba było się odzywać WCALE w tym temacie i wrócić do szkoły podstawowej bo propagowanie idiotyzmu nikomu nie służy.

Prosiłbym moderatora o zamknięcie tematu ponieważ problem pomogli mi rozwiązać na innych forach nie mieszając z błotem przy tym jak zrobił to pan na tym forum.

• 2 weeks later...
Posted

Tomku, to dobrze, ze nie podejmujesz pochopnie decyzji i starasz sie uzyskac
opinie od ínnych.
Przedstawie Ci jak sie miala sprawa z labradorem, ktorym sie opiekowalam i
moimi psami.
Jednak chcialabym Ci powiedziec, ze nie warto kupowac drugiego psa dla psa.
Dla siebie przede wszystkim - jak najbardziej, ale nie dla obecnego juz psa.
Poniewaz nic nie zastapi podstaw wychowania, czasu i uczucia wlasciciela. A dwa psy to jednak dwa razy wiecej uczucia i zaangazowania. Troche wiecej czasu i wychowania, poniewaz drugi pies (o ile ten pierwszy jest usluchany) wychowuje sie znacznie latwiej :)). Jesli pierwszy pies jest problematyczny, to nie rozwiazesz problemu drugim psem, a obowiazek ukladania drugiego, moze rodzic kolejne frustracje. I tak jak wspomnialam, to musi byc TWOJA potrzeba posiadania kolejnego psa.
Moze napisze tu cos o czym juz wiesz, a moze cos dodam doTwojej wiedzy.

Masz obecnie 7miesiecznego labradora tak wiec (jesli nie jest kastrowany)
przed Toba najciekawsze przyody! Labradory sa baardzo kochliwe i aktywne
seksualnie. To czego do tej pory nauczyles swojego psa, to w najblizszym czasie moze okazac sie, ze on z tego "nic nie pamieta." Bedzie weszyl, weszyl i
rozgladal sie za suczkami. Jesli nauczyles go wracac na zawolanie (co wedlug
mnie jest jedna z trzech najwazniejszych komend obk "zostan" i "nie wolno") to czasem prawdopodobnie nie uslucha. Gdybys teraz chcial kupic psa to czekaloby Cie sporo pracy - zmaganie sie z malolackim szalenstwem pelnego wigoru labradora i praca ze szczeniakiem. Podczas gdy najwiecej pracy z psem to pierwszy rok do dwoch lat.
Mlode labradory na ogol sa zaborcze, a ich orezem nie sa zeby i pazury, lecz
flirt i wylewnosc uczuc :)) Jesli nie ma sie nad nimi duzej kontroli sa trudne
do opanowania. Jesli Twoj pies to labrador z krwi i kosci, to nie ma w nim ani
cienia agresji (i strachu ;)), totez czy bedzie to pies czy suka, powinny sie
dogadac. Jednak spokoj miedzy nimi to jedno a wymagania labradora to drugie.
Kiedy przywiezlismy naszego szczeniaka do domu to zawsze zbzikowany na punkcie innych psow labek, zamiast chocby obwachac "nowego" przynosil nam zabawki i probowal zwrocic na siebie uwage. Pozniej przeszkadzal w kazdej zabawie z mlodym, najmniejsze skierowanie uwagi na szczenie - labrador tez jest juz w pogotowiu z machajacym nie tylko ogonem, ale i calym zadem i wpatrzonymi slodko slepiami. Labradory potrzebuja czlowieka. Twoj tez moze zauwazyc kazda zmiane w Twoim zainteresowaniu nim.Ech, rozpisalam sie. Musze ogarnac mysli, zanim cos dalej napisze. A moze masz jakies pytania?
Pozdrawiam
ps garaz dobrze przystosowany nie jest zlym miejscem dla psa, jesli nie
zostawiasz go tam na zbyt dlugo. Jesli siedzi tam osiem godzin w ciagu dnia to przydaloby sie pomyslec nad innym rozwiazaniem.

Posted

z twojego postu wyika ze jestes mlodym czlowiekiem mieszkajacym wciaz z rodzicami ktorzy patrza niechetnie na jakiegokolwiek psa
na twoim miejscu wybilbym sobie z glowy chec posiadania drugiego psa do momentu az pojdziesz na swoje i sie usamodzielnisz
a tera skoro juz masz jednego to maksimum czasu poswiec jemu

Posted

Piszesz że psu poświęcasz 3godziny na zabawy/tresurę/spacer i uważasz że to dużo. Gratuluję. Jak sobie wyobrażasz dwa psy których rodzina na dobrą sprawę nie chce? Masz młodego psa, zajmij się nim, a nie szukaj kolejnego. Moja sucz ma 9 miesięcy i też zastanawiam się nad drugim psem, ale za jakieś 3-4 lata jak nie więcej.

Posted

Dziecko już zrezygnowało, bo pewnie na innym "przyjaznym" forum mu doradzili drugiego psa... :/
"Są gorsze miejsca gdzie się zostawia psy" - owszem, są schroniska na przykład, lub sznurek przy drzewie w lesie...
3 godziny z psem....już to widzę, 30 minut spaceru i 2 godziny przy kompie, głaszcząc psa jedną ręką, a grając w grę drugą ręką...ech..
najlepiej sobie husky weź, i nie kastruj, i trzymaj w garażu z drugim psem, na pewno będzie lepiej .... :]

mam nadzieję, że rodzice mu zabronili tego drugiego psa jednak :(

Posted

masdamerka napisał(a):
Piszesz że psu poświęcasz 3godziny na zabawy/tresurę/spacer i uważasz że to dużo. Gratuluję. Jak sobie wyobrażasz dwa psy których rodzina na dobrą sprawę nie chce? Masz młodego psa, zajmij się nim, a nie szukaj kolejnego. Moja sucz ma 9 miesięcy i też zastanawiam się nad drugim psem, ale za jakieś 3-4 lata jak nie więcej.

Ja żałuję, że czekałam tak długo z decyzją przygarnięcia drugiego psa...