xxxx52 Posted April 24, 2013 Posted April 24, 2013 (edited) mat3usz napisał(a):To gdzie ma być w nocy? w łóżku u mnie? nie ze mną w porządk z psem nie sypiam. Przecież nie raz pisałem w tym wątku, że pies jak tylko nikt na niego nie patrzy to ucieka. w lozku ,co ty z tym lozkiem ?czy ja pisalam o lozku ,czy inne osoby majace kompleks lozkowy i inny?Zacytuj moje wypowiedzi (tam gdzie na twoim watku pisze o lozku) ,albo czytaj ze zrozumieniem ,lub omijaj osoby ktore hecuja i maca i szukaja dziury w calym.Czy dom sklada sie tylko z lozka do spania.HMMMM :roflt:Poza tym sa inne metody ,zeby psu zapewnic dobry zywot bez zakuwania np.przeczytaj moje posty np.linka stala 25 metry do ktorej przypiety jest pies ,nocowanie w piwnicy ,ale co potem,gdzie z tym psem?,postawienie plotu lub wybiegu tak 30metrow kwadratowych. pobyt w domu ,i spacery 3x dziennie lacznie z intensywna praca z psem (bieganie ,rower,szkolenie,psia szkola) Edited April 24, 2013 by xxxx52 Quote
Sybel Posted April 24, 2013 Posted April 24, 2013 Tak prawde mówiąc bardzo wielu właścicieli psów pomimo faktu, że mieszkają z psem, organizuje psu legowisko normalnie w domu jako członkowi rodziny, np. w sieni, czy gdzieś, żeby pies mógł normalnie uczestniczyć w życiu rodzinnym. Pies ma stawiane granice, np. jest uczony, że NIGDY nie wchodzi do kuchni (prosta zasada dla bezpieczeństwa, żeby nie wlzał pod nogi, jak się niesie na przykład gar z wrzątkiem), nie włazi na meble, nie żebrze przy stole. W ten sposób nawiązujesz z psem więź, wychodzisz na regularne spacery z psem na lince treningowej, wprowadzasz rytuały, np. szykowanie się na spacer, podawanie psu posiłku. Wprowadzasz zasadę "nic za darmo" - każda atrakcyjna rzecz, jak zabawka, jedzenie itp. pojawia się w zamian za coś, co zrobi pies, np. wykonanie komendy siad lub innej. Pies wychodzi o stałych porach na 3 spacery, w tym przynajmniej jeden intensywny, minimum godzinny. Jest tu dział z książkami o wychowaniu - poczytaj Turid Rugaas, czy Zofię Mrzewińską, tam znajdziesz sporo profesjonalnych rad, które mogą Ci pomóc. Quote
Recommended Posts