Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie, WYCIĄGNIJCIE POMOCNĄ DŁOŃ DLA BARFOWEGO LAIKA!

BARFujemy z moją sunią od jakiś 2-3 tygodni (dokładnie nie pamiętam), w każdym razie krótko. Sporo się naczytałam na temat tej dietki i po tak niewielkim okresie czasu muszę przyznać, że opinie pozytywne nie przekłamywały rzeczywistości :) i chociaż weterynarz był sceptyczny bo niezaznajomiony z tematem i obawiał się że mogę nie do końca dopasować dawkę witamin to suńka i tak czuje się rewelacyjnie (choć pozostanie pod kontrolą). Ma 3 razy więcej energii, a na słowo BARF leci w podskokach do kuchni jak sarenka. Zjada wszystko- wylizuje miskę co na suchym jej się nie zdarzało. Stąd moje pytania- jako laika w temacie BARF.

1. jakie dodatki podajecie? tzn, prócz kości, mięsa, żwaczy, warzyw i owoców? obecnie sunia szamię mielone mięcho, mięcho w całości głównie kurczaka, porcje rosołowe, skrzydełka itp. żwacze uwielbia! warzywa i owoce toleruje. dodatkowo podaje jej jogurt naturalny, czasem twarożek (chociaż rzadko bo po nim mała ma przelewanie się w brzuchu) i żółtko jajka surowe + czasem skorupki (białka z przekonań własnych unikam jak ognia), czasem dostanie wędzoną nogę świnki z zoologicznego i kości wapniowe... Osłonowo na żołądek również siemie lniane (od 3 miesiąca więc to nie nowość) moje pytanie brzmi- czym jeszcze mogę jej urozmaicić/ wzbogacić dietę?
a może dodawać do diety jakieś tabletki witaminowe? chociaż to mi się jakoś kłóci..

2. kwestia odrobaczania... te wszystkie surowe rzeczy + spacerowe węszenie = częstsze odrobaczanie? obecnie jest to co 2-3 miesiące (i tak często bo sunia miała pasożytniczą przeszłość i takie zalecenia)

3. głodówka? wyczytałam że czasem dobrze zrobić głodówkę jednodniową, stosować?

z góry dzięki za pomoc dla laika :) i jakieś dobre rady. założyłam osobny temat bo przebrnięcie przez temat jadłospisy w całości jest awykonalne!

• 2 weeks later...
Posted

1. Oprócz mięsa, mięsnych kości i podrobów, papek owocowo-warzywnych to mniej więcej tak: tran, oleje różne, całe jaja bez skorup (jak podajemy żółtko z białkiem to nic się nie dzieje złego), miód (różne rodzaje), biały ser, kefir, czasem jogurt naturalny niesłodzony, siemię lniane, preparat na stawy. Zamiast jogurtu lepiej podawać kefir - ponoć ma to jakieś znaczenie, jeśli chodzi o florę bakteryjną ;)

2. Nie, czemu? :)

3. Zależy od psa. Moja nie ma dnia postnego, bo haftuje ;)