cockermaister Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 Przepraszam jeżeli jest już taki temat,ale nie mogłam znaleźć :roll: Moja cocker spanielka jutro ma mieć robione RTG i mam ją jakoś do tego przygotować ? ma być na czczo? Quote
taks Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 piszesz w dziale "ortopedia" więc rozumiem że chodzi o rtg kosci/stawów ( lub płuc) w takim wypadku radzę na czczo ( kilka godzin bez jedzenia i bez picia) bo być może samo przytrzymanie psa nie wystarczy i trzeba mu będzie podać lekką narkozę. Przy pełnym żołądku mogą wystąpić wymioty , zachłyśniecie...nic miłego Jesli chodzi jednak o prześwietlenie jamy brzusznej to juz musisz skontaktować się z wetem który będzie robił to badanie - tu przygotowanie bywa bardziej skomplikowane Quote
cockermaister Posted April 1, 2013 Author Posted April 1, 2013 [quote name='taks']piszesz w dziale "ortopedia" więc rozumiem że chodzi o rtg kosci/stawów ( lub płuc) w takim wypadku radzę na czczo ( kilka godzin bez jedzenia i bez picia) bo być może samo przytrzymanie psa nie wystarczy i trzeba mu będzie podać lekką narkozę. Przy pełnym żołądku mogą wystąpić wymioty , zachłyśniecie...nic miłego Jesli chodzi jednak o prześwietlenie jamy brzusznej to juz musisz skontaktować się z wetem który będzie robił to badanie - tu przygotowanie bywa bardziej skomplikowane[/QUOTE] oj zapomniałam napisać:oops: tak chodzi o prześwietlenie kości(kęgosłup i tylne łapki) :) wetka mówiła,że Koki będzie miała podaną narkoze. Prześwietlenie mamy o 16.30 to jak dam jej posiłek rano o ok.9 to będzie dobrze ? Quote
taks Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 lepiej jakbyś nakarmiła wcześniej o ile dasz radę ( 7-8? ) daj jej coś lekkostrawnego i mniej niż zwykle. I picie odstaw juz w południe Quote
cockermaister Posted April 1, 2013 Author Posted April 1, 2013 [quote name='taks']lepiej jakbyś nakarmiła wcześniej o ile dasz radę ( 7-8? ) daj jej coś lekkostrawnego i mniej niż zwykle. I picie odstaw juz w południe[/QUOTE] dobrze to dam jej od razu po pierwszym spacerze o ok.8 :) a co będzie lepsze: puszka z suchą karmą czy ryż z mięskiem i warzywami ? Quote
taks Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 lepiej mięsko , warzywa i jak juz ryż to nie za duzo chodzi tez o to, że po narkozie jelita są trochę "ospałe" więc lepiej dać coś co ułatwi wypróżnienie Quote
cockermaister Posted April 1, 2013 Author Posted April 1, 2013 [quote name='taks']lepiej mięsko , warzywa i jak juz ryż to nie za duzo chodzi tez o to, że po narkozie jelita są trochę "ospałe" więc lepiej dać coś co ułatwi wypróżnienie[/QUOTE] dam jej samo mięsko :) już ugotowałam wołowine i kurczaka ;) bardzo dziękuję za odpowiedzi i rady :) Quote
JamniczaRodzina. Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 12 godzin przed narkozą żadne pożywienie nie powinno być podawane, pies może jedynie pić. Quote
pshemcod Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 [quote name='JamniczaRodzina.']12 godzin przed narkozą żadne pożywienie nie powinno być podawane, pies może jedynie pić.[/QUOTE] narkoza a predemedykacja to WIELKA RÓŻNICA . A na prześwietlenie daję się premedykację . Quote
JamniczaRodzina. Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 Wiem że jest to różnica w lekach, jednak autorka wątku pisze o narkozie. Co by to nie było, leki stosowane do premedykacji wywołują 'efekty' które wymagają głodówki. Quote
pshemcod Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 kłamiesz, leki do premedykacji nie wywołują takich efektów . Narkoza, czyli znieczulenie ogólne wywołuje efekty - propofol, ketamina, sedacośtam. Quote
JamniczaRodzina. Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 [quote name='pshemcod']kłamiesz, leki do premedykacji nie wywołują takich efektów . Narkoza, czyli znieczulenie ogólne wywołuje efekty - propofol, ketamina, sedacośtam.[/QUOTE] Hmm a słyszałeś może o ksylzynie którą to właśnie standardowo stosuje się do premedykacji? :) Ksylazyna u większości psów wywołuje po ok 5 minutach od podania wymioty, a że odruch połykania jest osłabiony może dojść do zarzucenia treści pokarmowej do tchawicy a tym samym zachłystowego zapalenia płuc które w 90% przypadków źle się kończy. Z tego oto powodu zalecana jest głodówka. Quote
cockermaister Posted April 1, 2013 Author Posted April 1, 2013 Spokojnie ;) nie kłóćcie się :) już miałam mętlik w głowie czy dawać jedzonko czy nie i zadzwoniłam do wetki :) Pani doktor powiedziała, że mogę jej dać jeść :) Quote
JamniczaRodzina. Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 I to jest najlepsze wyjście z sytuacji :) Teraz nie pozostaje nic innego jak trzymanie kciuków aby zdjęcie wyszło dobrze i sunia okazała się zdrowa :) Quote
pshemcod Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 [quote name='cockermaister']Spokojnie ;) nie kłóćcie się :) już miałam mętlik w głowie czy dawać jedzonko czy nie i zadzwoniłam do wetki :) Pani doktor powiedziała, że mogę jej dać jeść :)[/QUOTE] Widzisz, możesz jej dać, bo premedykacja wymiotów nie wywołuje . Jamniczkocośtam - widzisz, miałem rację . Quote
JamniczaRodzina. Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 Niech będzie masz rację pewnie jesteś weterynarzem Quote
pshemcod Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 :) Wybacz za te "Jamniczocośtam" , ale nie mam pamięci do nazw - ale w żadnym wypadku nie chciałem Cię obrazić . Quote
JamniczaRodzina. Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 Ja się nie obrażam :) lepiej pochwal się gdzie kończyłeś studia, widać znasz się na rzeczy. Quote
pshemcod Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 [quote name='JamniczaRodzina.']Ja się nie obrażam :) lepiej pochwal się gdzie kończyłeś studia, widać znasz się na rzeczy.[/QUOTE] Ja narazie studiów nie mam ;) Narazie mam technikum weterynarii ;) Myślę nad COAPE, lub dalej na Weterynarię . Quote
pshemcod Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 Myślę nad COAPE - Ja go już prawie skończyłem :D Quote
JamniczaRodzina. Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 Na pewno sobie poradzisz na studiach , skoro mi się udało to i każdy da radę. Przepraszam autorkę wątku za tą rozmowę, trzymam kciuki za sunię oby wyniki zdjecia były dobre. Quote
pshemcod Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 [quote name='JamniczaRodzina.']Na pewno sobie poradzisz na studiach , skoro mi się udało to i każdy da radę. Przepraszam autorkę wątku za tą rozmowę, trzymam kciuki za sunię oby wyniki zdjecia były dobre.[/QUOTE] Dokładnie, trzymamy kciuki za sunie. Mam Cavaliera z dysplazją - szczerze powiedziawszy nic miłego . JamniczaRodzinka, a studia masz związane z zwierzętami.? Zootechnika.? :) Ja będę chciał też Groomera sobie zrobić . Quote
cockermaister Posted April 1, 2013 Author Posted April 1, 2013 [quote name='pshemcod']Dokładnie, trzymamy kciuki za sunie. Mam Cavaliera z dysplazją - szczerze powiedziawszy nic miłego . JamniczaRodzinka, a studia masz związane z zwierzętami.? Zootechnika.? :) Ja będę chciał też Groomera sobie zrobić . Mam nadzieje,że bedzie dobrze bo od piątku Koki miała poważne problemy z kręgosłupem :( w piątek piszczała przy wchodzeniu po schodach i wychodzeniu spod szawki w nocy z piątku na sobote było strasznie :( od rana jeździłam po wetach i żaden nie wiedział co się dzieje, w końcu wetka "wyczaiła" gdzie Koki boli, dała zastrzyk i tabletki no i jutro jesteśmy umówieni na RTG :) Koki nie mogła chodzić, trząsła się i nie mogła się wysikać :( ale z dnia na dzień jest lepiej i już chodzi sobie moja królewna po domu bo w sobote nie wychodziła spod szawki(ona tam uwielbia leżeć) :) Jamniczarodzina nie przepraszaj :) ja sama interesuję się weterynarią :) Ja jestem teraz w pierwszej liceum na profilu Biol Chem i oczywiście chciałabym iść na weterynarie :) to jest moje marzenie od lat... Quote
pshemcod Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 Oby to nie była dyskopatia ani dysplazja . Ani jeszcze gorzej - zwyrodnienie . Quote
pshemcod Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 Życzę zdrowia dla suni. Bo że dostała przeciwbólowe i się poprawiło to nic nie znaczy, że się tam coś niedobrego dzieje . ;) Quote
Recommended Posts