Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Błyskotka napisał(a):
Ja nie jestem za tym aby na wystawę zabierać psów na nią nie zgłoszonych.

Ja również. Zdarzało nam sie kilka razy jechać na wystawę z dwoma psami..Jedna wystawiana, drugiej nie było z kim zostawić.
Niestety stwierdzam, że nie wystawiany piesek trochę jednak ogólnie przeszkadza :roll:. Obie są socjalizowane, wychowywane w takich samych warunkach, a jednak Vega nie wiedziała po co tam jest, co się wokół dzieje (wystawiana Blue rozumie doskonale jaka jest jej rola i zadanie na wystawie). To wszystko wiązało się dla Vegi z jakimś stresem..zupełnie niepotrzebna dla niej i innych sytuacja. Wyjątkiem była jedna z krajówek pod koniec sezonu (już nie pamiętam gdzie) - duży teren, ring seterów gdzieś na uboczu..zupełny luzik, ale przecież rzadko tak to wygląda.

Posted

A ja uważam, że wszystko wolno ale w stosownej ilości. Na przykład rozumiem sytuację, że hodowca nie ma z kim zostawić swojego psa, rozumiem przyzwyczajanie psa do wystaw (pomimo, że jest do tego klasa szczeniąt), rozumiem, że ktoś chce coś psu na wystawie kupić...

Ale niestety, uważam, że za dużo zwiedzająctch przychodzi ze swoimi psami tylko "od tak", nierzadko są to psy agresywne czy niezsocjalizowane, wystraszone itp.

Nie popadajmy w paranoję w żadną stronę...