bonkers Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 Nasz piesek ( 3 mies ) zawsze leżał z nami w łóżku, jest to jednak nie do końca praktyczne rozwiązanie postanowiliśmy zatem kupić mu legowisko, za każdym razem kiedy wchodził na łóżko odnosiliśmy go do nowego legowiska w którym już po jakimś czasie sobie leżał a następnie spał. Problem jest bo piesek wydaje się być smutny w tym legowisku. Patrzy na nas i ma smutną minę. Jak postąpić w tym wypadku ?? ignorować to ?? przejdzie mu to z czasem ?? teraz nawet nie chce się bawić tylko się snuje po domu i mam wrażenie że czuje się odrzucony. Quote
Klaudia M. Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 Miałam to samo, tyle że moja sunia bała się leżeć w legowisku. Więc sama się w nim kładłam. Bawiłam się jej zabawkami i częstowałam smakołykami. Wysypałam kilka ciastek do legowiska, raz chyba w nim zasnęłam:D Włożyłam do niego zabawki i jej kocyk, żeby jej pachniało znajomo. Może warto włożyć tam też coś co będzie pachniec Tobą? Przedewszystkim pamiętaj żeby nie litować się nad psem tzn. nagradzać tylko dobre zachowanie/emocje. Ignorować złe emocje to co złe, karać tylko za rzeczy naprawde karygodne;) to dla mnie podstawa wychowania i myślę że dzięki temu mam trzy wspaniałe psiaki;) Quote
GAJOS Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 (edited) To nie jest smutek taki jak w przypadku ludzi, to jest raczej skupienie się na Was, i oczekiwanie na zaproszenie np. do łózka. Jeżeli nie chcecie aby pies spał z wami w łózku to mu na to nie pozwalajcie - nie róbcie psu wody z mózgu raz pozwalając włazić na łóżko raz zabraniając. Na takie zaproszenia przyjdzie czas po tym jak pies sam przestanie na nie wskakiwać. Czsami trwa to tydzień czasami miesiąc a czasami rok, zależy jakiego macie psa. Edited March 30, 2013 by GAJOS Quote
evel Posted March 30, 2013 Posted March 30, 2013 [quote name='bonkers']teraz nawet nie chce się bawić tylko się snuje po domu i mam wrażenie że czuje się odrzucony.[/QUOTE] Wydaje Ci się. Pies nie rozpacza, że czegoś mu zabroniliście. Im bardziej będziecie konsekwentni w stawianych granicach, tym normalniejszego psa będziecie mieć, tym fajniejsze relacje z psem, bo oparte na jasnych regułach - pies pewnie będzie sprawdzał co jakiś czas, czy dalej to czy tamto obowiązuje, ale tutaj Wasze zadanie, żeby mu pokazać co i jak. Powodzenia. Quote
Recommended Posts