Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pisałem już o problemach mojego pieska w dziale dotyczącym BARFA, ale proszę też o pomoc w wyleczeniu.

Mój piesek to owczarek niemiecki który ma około 10 lat. Na początku, najczęściej był karmiony gotowanym jedzeniem (kasza + mięso, skóry, korpusy), nieco później niestety tanią suchą karmą + resztki z obiadu. Już od dawna pojawiał się problem z „wygryzionym tyłkiem” i drapaniem, niestety mój miejscowy lekarz zamiast go leczyć/powiedzieć coś o karmieniu podawał mu leki sterydowe. Kilka miesięcy temu pojechałem z nim do innego weterynarza, który polecił mi suchą karmę Royal Canin Mature Lardge Dog + Efa Oil (odrobaczyliśmy go i zaszczepiliśmy), odrobaczył i zaszczepił pieska, kazał kąpać pieska w szamponie z chloreksydyną i do tego podawaliśmy jakieś leki na wszy i różne pasożyty (advokat). Na początku mu się poprawiło i to bardzo, zaczął mieć ładną lśniąca sierść ale przyszedł czas, że nie było mnie w domu przez jakieś 2-3 miesiące i nie mogłem go kąpać ani się nim zaopiekować (jestem studentem i nie mieszkam z rodzicami) i bardzo mu się pogorszyło. Weterynarz mówi, że piesek jest stary i to są już raczej choroby wątroby lub nerek i raczej już go nie wyleczymy. Zaobserwowałem tendencje do zmiany wagi - jak zmieniłem karmę na RC i dawałem mu dodatkowo resztki to szybko przybrał na wadze, a jak odstawiłem resztki to szybko schudł. Obecnie przerzuciłem go na BARF. Po świętach zrobię mu badania krwi.
Sierść i skóra wyglądają tak:
[attachment=2360:9850.attach]
1 i 2 - tyłek w miejscu gdzie miał wygryzioną ranę
3 - grzbiet
4 - szyja
5 - blisko szyi z boku, tam się teraz najczęściej drapie

Czy powinienem zrobić mu jeszcze jakieś inne badania albo coś? Może to być np. jakaś alergia?

Posted

W przeciągu miesiąca nie był. W sumie odpchlony był chyba jakoś we wrześniu i potem była poprawa, więc to może od tego. Jak będę mu robił badania krwi to poproszę o zrobienie zeskrobiny i odpchlenie. Bardzo zależy mi na jego wyleczeniu bo widzę, że trochę się z tym męczy i wygląda nieciekawie:(
A myślicie, że może to być wina jakiś poważnych chorób związanych z nerkami, tarczycą, wątrobą? Jeszcze widzę, że ma jakiś guz na brzuchu, który wygląda jak sutek i boję się, że to jakiś rak albo jakieś inne dziadostwo:(
Dzięki za zainteresowanie i pomoc.

Posted

No od tego właśnie zacząłem (jak zmieniłem lekarza - wrzesień), ale nie wiedziałem, że muszę zacząć jakby od nowa. To na brzuchu to od kilku miesięcy chyba, jest umiejscowione na środku brzucha (może troszeczkę bardziej po prawej stronie), jak się patrzy z boku to pomiędzy przednimi a tylnymi łapami - bliżej tylnych.

Posted

Z odpchleniem nie czekaj i pamiętaj, żeby robić to regularnie (odstępy zależą od tego, jakiego środka będziesz używał). Dobrze jest zastosować preparat działający też przeciwko kleszczom i innym pasożytom skórnym. To nie jest tak, że zaczynasz od nowa, psa trzeba zabezpieczać przed psaożytami przez całe jego życie regularnie (pamiętaj też o odrobaczaniu na pasożyty wewnętrzne, czyli tabletkach co najmniej co pół roku).
Ten guz to może pępek po prostu ;) A dokładniej przepuklina pępkowa, zobacz, czy to w tym miejscu i czy tak wygląda:
[URL]http://klub.weimaraner.pl/klub-forum/blog.php/?page_id=15[/URL]

Posted

Rozumiem. Niestety nie zdawałem sobie z tego sprawy z tym odpchleniem (czy VET-AGRO Fiprex spray będzie odpowiedni?). Umiejscowienie wydaje się podobne, ale wygląda trochę inaczej bo jest czarne. Mam nadzieje, że to coś niegroźnego ale chyba upewnię się dopiero jak będę robił badania.

Posted

Fiprex będzie ok, wypsikaj go porządnie omijając oczy, uszy i nos (w okolice głowy możesz wetrzeć płyn psikając go sobie wcześniej na rękawiczki gumowe jednorazowe lub po prostu dłoń w szczelnej foliówce...). Nie kąp psa dwa dni przed i dwa dni po zabiegu. Dawkowanie będziesz miał podane na opakowaniu.
Może uda Ci się zrobić zdjęcie zmiany na brzuchu? I gdyby się udało też fotkę pyska?
Takie wyłysienia mogą być np. na tle tarczycowym, ale najczęściej powodują je inwazje pasożytów, więc zacznij od tego, to podstawa zanim zaczniesz jakiekolwiek inne leczenie. Jak będziesz u weterynarza kup również tabletki na pasożyty wewnętrzne (glisty, tasiemce itd.), jeżeli psiak dawno nie był odrobaczony. To wszystko ma wpływ na wyniki badań i późniejsze leczenie, pies musi być wolny od pasożytów.
Zacznij od podstawowych badań krwi, od tego co pokażą zależy dalsza diagnostyka.
Czy wykluczono nużycę? Poproś koniecznie weta o pobranie zeskrobiny i zbadanie pod tym kątem (i innymi oczywiście też).
Karmę Royal sobie daruj, droga i niewarta swojej ceny. Obserwuj co będzie na BARF'ie, czy po niektórych rodzajach mięsa jest lepiej, a po innych gorzej.
Jeżeli pasożyty zostaną wykluczone, to żeby oszczędzić mu na razie kąpieli (to starszy pies, a obecna pogoda nie sprzyja kąpielom) możesz zastosować płyn w spray'u do dezynfekcji zmian na skórze. Jeżeli pomagały mu zauważalnie kąpiele w chlorheksydynie (bo pewnie ją miałeś na myśli), to może być Dermatisan zielony. A jeżeli te kąpiele niewiele dawały, a będziesz chciał przyspieszyć gojenie i zadziałać przeciwświądowo, żeby mniej się drapał to Dermatisan różowy. Poradź się weta który, generalnie je polecam. Oczywiście jeżeli psiak nie mieszka stale na zewnątrz, w takie temperatury nie pozwalaj, żeby starszy pies biegał mokry czy nawet wilgotny po podwórku.

Posted (edited)

Przez ostatni okres dostawał cały czas coś na pasożyty, ale już dość dawno nie był odrobaczany i odpchlony, więc tak jak radzicie zacznę od tego i zrobię bania krwi i poproszę o zeskrobinę. Cały czas mi się wydaje że to wina właśnie jakiś pasożytów. Szkoda że vet nie pouczył mnie np. o odpchleniu, że powinienem to robić znacznie częściej, ale może myślał że to oczywiste. Jutro postaram się wrzucić zdjęcie tej zmiany (mogłem to zrobić dzisiaj ale w sumie nie pomyślałem;/).
Piesek rzeczywiście śpi na dworze, ale jak go kąpie to zawsze wieczorem i całą noc śpi w domu. W sumie to śpi on w pomieszczeniu w piwnicy i tam też bym chciał czymś wypsikać - czy macie z tym jakieś doświadczenia? Czy "DR SEIDLA Sabunol - płyn na otoczenie zwalczający pchły i kleszcze" się nada?

Naprawdę dziękuje wam za pomoc:)

PS - Max - bo tak się wabi mój pies jest bardzo zadowolony ze zmiany diety. Jak patrze na niego to nie rozumiem jak inne psy mogą mieć problem jedzeniem. Mój dostaje powiększone porcje i ciągle wydaje się być głodny. Pół kilo żołądków to dla niego 30 s:)

Edited by Burton
Posted

Dobry pomysł z wypsikaniem otoczenia psa. Sabunol będzie ok, o ile nie masz kota i nie przebywa w tym samym pomieszczeniu - jest toksyczny dla kotów. Jeżeli nie masz, to psikaj śmiało ;)
Super, że dieta mu służy, w porównaniu z Royalem surowizna jest zdrowsza i pewnie taniej Ci wychodzi żywienie ;)