Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nutusia napisał(a):
Jak sądzicie - na ile to niszczenie może być wynikiem stresu? Wiadomo przecież, że psiaki rozładowują stres, gryząc i żując (ktoś kiedyś mówił, że Nobel należałby się bezapelacyjnie temu, kto by wymyślił gumę do żucia dla psów ;)). Może pokusić się o podanie stress-out'u?...

Dla nas, czy dla Miki?

Uważam, że czas poszukać domu gdzie będzie sama i nowi właściciele będą w stanie jej poświęcić więcej uwagi niż my. U nas jest dawno przekroczony zdrowy rozsądek jeśli chodzi o ilość psów. A bardzo możliwe że w nowym miejscu, sama, będzie funkcjonowała zupełnie inaczej.

Buty powoli sobie odkupimy, ale mebli już raczej się nie da.

TZmestudio

• Replies 109
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Rozmawiałam wczoraj z Doktorem. Obgryzanie drewna czy szatkowanie papieru może oznaczać niedobór błonnika. Ale też wyciszać stres. Ale też wyrażać nudę. Ale też... dziesięć innych rzeczy.
Można podawać błonnik, można wspomóc preparatem uspokajającym, można próbować podawać gryzaki, a nawet zastosować obrożę DAB, ale... no właśnie... patrz j.w. - dom, swój człowiek i jeden z lepszych specjalistów - doktor czas.

Posted

To ma ponoć takie samo działanie jak dla kotów feliway (czy jak to się tam pisze po zagranicznemu). Obroża wydziela zapach, który uspokaja i sprawia, że pies czuje się wyluzowany i zadowolony. Czego to ludzie nie wymyślą, co?... Jak mawiała moja koleżanka ponad 20 lat temu "to wszystko z głodu i z obszczanej przez koty tektury" :)

Posted

Nutusia napisał(a):
To ma ponoć takie samo działanie jak dla kotów feliway (czy jak to się tam pisze po zagranicznemu). Obroża wydziela zapach, który uspokaja i sprawia, że pies czuje się wyluzowany i zadowolony. Czego to ludzie nie wymyślą, co?... Jak mawiała moja koleżanka ponad 20 lat temu "to wszystko z głodu i z obszczanej przez koty tektury" :)

Dzięki za wyjaśnienie, aż poszukam jak to cudo wygląda...

A faliway na moją Zuźkę specjalnie nie działał;)

Posted

[quote name='mestudio']Ja tam chwalić małpy nie będę. Dziś wielkich strat nie ma, jedynie druga drewniana noga od komódki nadgryziona...[/QUOTE]

Współczuję.......

Posted

[quote name='mestudio']Ja tam chwalić małpy nie będę. Dziś wielkich strat nie ma, jedynie druga drewniana noga od komódki nadgryziona...[/QUOTE]

Komoda nie pasi ... szkoda, że tylko jej ....

Posted

[quote name='Nutusia']Musztardą nóżki wysmarować i pieprzem posypać ;)[/QUOTE]

Akurat! kiedy Ovo wpierniczała smycze Filip posmarował taką mieszanką ...
Ovo galantnie zlizała i zabrała się do gryzienia

Posted

[quote name='Mattilu']A jak zostawiacie jej gryzaki to nie pomaga?[/QUOTE]

Mamy 12 piesków. Miki nie ma dla siebie własnego pomieszczenia, jest z trzema innymi psami na werandzie lub z nami w domu + 3 inne psiaki. Zawsze jest możliwość, że inny pies jej zabierze kość, gryzaka, zabawkę - cokolwiek ma. A ma oczywiście sznury z jakimiś supłami, zabawki i gryzaki. Druga sprawa - koszt jednej fajnej kości prasowanej to 1,50 zł x 12 psów to 18 zł dziennie, a w miesiącu tych dni jest dużo.
Staramy się pilnować, sprawdzać co robi itd, no i oczywiście kosteczki dostają co jakiś czas, nie każdego dnia.

Taki Fuks np. czy nasza Lady musi mieć kość za 6 zł, a nie 1,5:-).

Posted

[quote name='Mattilu']Qrcze, zawsze tej kasy malo...postaram sie troche podeslac w polowie miesiaca, jak dostane pensje.
Wesolych Swiat![/QUOTE]
Mattilu, niezależnie ile tej kasy będzie to na coś jej zawsze zabraknie. Ideałem byłoby jakby 2-3 psiaki od nas znalazły domy. Wówczas moglibyśmy więcej czasu poświęcić na kulturę. Nasz obecny stan to 4 psy powyżej zdrowego rozsądku.
Chciałem nawet ustawić jeszcze jeden kojec aby można było poruszać się w domu swobodnie, ale to jest koszt 800zł i zdecydowanie przekracza nasze możliwości. W związku z tym intensywnie ogłaszamy i mamy nadzieję...

pozdrawiamy wszystkich świątecznie

(TZ)mestudio