Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Ada-jeje napisał(a):
Rozumiem, ze nie w kazdej kwesti sie zgadzamy, nie musimy, ale nie rozumiem ze organizacje powoluja przed sady, osoby z innych organizacji, ciagle podejrzenia pomowienia niczym w naszym rzadzie. Nikt nie jest w stanie mnie obrazic na tyle zebym musiala kogos powolywac przed sad, szkoda by mi bylo czasu, na takie bzdury. Jest tyle do zrobienia w temacie bezdomniakow w Polsce, ze zycia nam zabraknie zeby powolywac przed sady tych ktorzy lamia prawo zwierzat, a jakos nie widac tych org. zeby probowaly donosic na tych z gory, na tych ktorzy sa odpowiedzialni za sytuacje jaka jest w naszym kraju.

Z tym sie zgodze ,ciagle jedna z droga organizacja robia wojny i sie wtracaja i radza (lektura dogomanijnych watku w ostatnich latach),
EMIR na inne wnosil oskarzenia tu i tam np.na TOZ Radlin ,intryguje i obraza HHP i inne niem organizacje.przydalo by sie ze HHP im dopiekla (te o ktorych znam,ale bylo napewno wiecej ),a teraz jemu sie dostalo i dobrze bo kto dolki podkopuje sam w nie wpada.

Edited by xxxx52
  • Replies 324
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

xxxx52 napisał(a):
Z tym sie zgodze ,ciagle jedna z droga organizacja robia wojny i sie wtracaja i radza (lektura dogomanijnych watku w ostatnich latach),
EMIR na inne wnosil oskarzenia tu i tam np.na TOZ Radlin ,intryguje i obraza HHP i inne niem organizacje.przydalo by sie ze HHP im dopiekla (te o ktorych znam,ale bylo napewno wiecej ),a teraz jemu sie dostalo i dobrze bo kto dolki podkopuje sam w nie wpada.

No prosze Ty, ktora na kazdym watku piszesz ze org. sie zra, dzis sie cieszysz ze dostalo sie Fundacji Emir, owszem dostalo sie za lamanie prawa, ale nie za ratowanie zwierzat, ktorych ma na swoim koncie setki a moze nawet tysiace. Chciala bys zeby jej dolozyla niemiecka org. HHP, a ja sie pytam za co? za to ze miala oczy otwarte i nie zgadzala sie na wywozki psow do Niemiec? Zlozyla doniesienie na TOZ Radlin, widocznie miala do tego powody, czytajac Twoje wpisy czesto dokopujesz TOZowi, zreszta jest za co. No coz w Niemczech org. ze soba wspolparcuja bo wszystkie zajmuja sie przywozem psow z innych krajow, na ktorych mozna zarobic, natomiast nie zajmuja sie prawem zwierzat na wlasnym terenie, bo sa tchorzami. W tak cywilizowanym kraju jak Niemcy jest przyzwolenie na zoofile. Chcac miec psa trzeba miec zezwolenie z wlasnej spoldzielni, obowiazkowy podatek od psa, obowiazkowe ubezpiecznie za psa w razie szkod jakie moglby wyrzadzic, psu nie wolno szczekac w mieszkaniu wiecej anizeli 0,5 godziny na dobe, jednorazowo nie dluzej niz 10 minut, pomiedzy 13 a 15 tez mu nie wolno szczekac ani od 22 do 6 rana. tak idiotycznych zapisow w Polsce nie ma, ale w/g Ciebie w Niemczech jest wszystko cacy, za to w Polsce wszystko jest beee.

Posted (edited)

Ada-jeje napisał(a):
No prosze Ty, ktora na kazdym watku piszesz ze org. sie zra, dzis sie cieszysz ze dostalo sie Fundacji Emir, owszem dostalo sie za lamanie prawa, ale nie za ratowanie zwierzat, ktorych ma na swoim koncie setki a moze nawet tysiace. Chciala bys zeby jej dolozyla niemiecka org. HHP, a ja sie pytam za co? za to ze miala oczy otwarte i nie zgadzala sie na wywozki psow do Niemiec? Zlozyla doniesienie na TOZ Radlin, widocznie miala do tego powody, czytajac Twoje wpisy czesto dokopujesz TOZowi, zreszta jest za co. No coz w Niemczech org. ze soba wspolparcuja bo wszystkie zajmuja sie przywozem psow z innych krajow, na ktorych mozna zarobic, natomiast nie zajmuja sie prawem zwierzat na wlasnym terenie, bo sa tchorzami. W tak cywilizowanym kraju jak Niemcy jest przyzwolenie na zoofile. Chcac miec psa trzeba miec zezwolenie z wlasnej spoldzielni, obowiazkowy podatek od psa, obowiazkowe ubezpiecznie za psa w razie szkod jakie moglby wyrzadzic, psu nie wolno szczekac w mieszkaniu wiecej anizeli 0,5 godziny na dobe, jednorazowo nie dluzej niz 10 minut, pomiedzy 13 a 15 tez mu nie wolno szczekac ani od 22 do 6 rana. tak idiotycznych zapisow w Polsce nie ma, ale w/g Ciebie w Niemczech jest wszystko cacy, za to w Polsce wszystko jest beee.

Duzo jest be za duzo w Polsce.Przepisy,kontrole ,haryzm w Niemczech mnie bardzo odpowiadaja,gdyz lubie zorganizowane ,obarczone przepisami co wolno co nie, zycie .Dlatego moglabym tylko mieszkac w Holandi ,Austr,Niemczech .Tam gdzie sa dobre przepisy i sie je przestrzega lepiej sie zyje i spokojniej nie ma zgrzytow .Nie znosze anarchi ,kazdy sobie rzepke skrobie.Podpisuje sie pod tymi przepisamii takowe tez przestrzegam.Nie tylko ja mam psy i nie wszyscy moga kochac psy!jak mozna tolerowac to ze sa przepisy a ich sie nie przestrzega ?
co do animali zboczen jest wszedzie,na calym swiecie szczegolnie tam gdzie jest anarchizm,kazdy moze psa zabic bo tak zeche (dogomanijna lekturka od osob prywatnych do org) zrobic smaloszek.A kary smiesznie niskie lub wcale W Niemczech nie ma przyzwolen do znecania sie nad zwierzetami ,poczytaj ustawe i sie podszkol.To co dobre.juz pies na uwiezi 20 metrowej jest lamaniem ustawy a co dopiero inne przestepstwaKatolicyzm czy chrzescianstwo spoleczenstwa nie jest gwarantem ,ze nie ma zboczen morderstw itd.Z tym szczekaniem jest prawda ,ale dotyczy tych zakazow takze prac w ogrodku,bo ludzie starsi i chorzy i dzieci odpoczywja i nie chca slyszec chlasow wiertarek szczekania claodziennego psow,bo psy ma prawie kazdy i to nie jednego.ja tez chce sobie na dworze wogrodku pospac i spokojnie wypic kawke.
Nie kazdy TOZ jest rowny tak jak kazdy czlowiek,nie kazdy jest bee.EMIR nie miala podstaw do wniesienia do sadu na TOZ Radlin,stad musial przeprosic ,cos widze czytasz to co ci wygodne .ach maslenie to twoja specjalnosc.
Nich sobieEMIR ratuje zwierzeta o ile moze i zbiera gory pieniedzy na te zwierzeta ...........ale niech innym nie przeszkadza tez ratowac tysiace zwierzat i............zbierac gore pienidzy na te zwierzata.To jest podstawa dobrze funkcjonowania organizacji.Rozliczanie dotyczy wszystkich
Popieram kazda org.co tylko ratuje zwierzeta ale nie te co chca sie wywyzszac i pogrzebywac inne , niszczyc ,bo predzej czy pozniej same beda pogrzebane.No i te karygodne przpisy nalezy skorygowac np.13 godzin pies na lancuchach,sprawa laboratoriow polskich ,sprawa doboru do pracy pracownikow schroniska,sprawa kadencji kierownictwa schronisk,smiesznie niskie kary za meczenie mordownie zwierzat w schroniskach takze(usmiercanie na cito bez przyczyny wiarygodnej) itdAmen samo zycie

Edited by xxxx52
Posted

xxxx52 napisał(a):
Duzo jest be za duzo w Polsce.Przepisy,kontrole ,haryzm w Niemczech mnie bardzo odpowiadaja,gdyz lubie zorganizowane ,obarczone przepisami co wolno co nie, zycie .Dlatego moglabym tylko mieszkac w Holandi ,Austr,Niemczech .Tam gdzie sa dobre przepisy i sie je przestrzega lepiej sie zyje i spokojniej nie ma zgrzytow.
A kary smiesznie niskie lub wcale W Niemczech nie ma przyzwolen do znecania sie nad zwierzetami To co dobre.juz pies na uwiezi 20 metrowej jest lamaniem ustawy a co dopiero inne przestepstwa Z tym szczekaniem jest prawda ,ale dotyczy tych zakazow takze prac w ogrodku,bo ludzie starsi i chorzy i dzieci odpoczywja i nie chca slyszec chlasow wiertarek szczekania claodziennego psow,bo psy ma prawie kazdy i to nie jednego.ja tez chce sobie na dworze wogrodku pospac i spokojnie wypic kawke.
Nie kazdy TOZ jest rowny tak jak kazdy czlowiek,nie kazdy jest bee. EMIR nie miala podstaw do wniesienia do sadu na TOZ Radlin,stad musial przeprosic ,cos widze czytasz to co ci wygodne .ach maslenie to twoja specjalnosc.

haryzm, raczej donosicielstwo, przepisy i owszem ale madre, trudno zamknac pysk psu pomiedzy godzina 13 a 15, bo taka emerytka jak Ty musi sie zdrzemnac. Dla mnie to jasne ze nie moga psy szczekac do woli jesli mieszkam w bloku i nie musze miec do tego przepisow. Nierealne jest dla mnie ze to spoldzielnia decyduje o tym ze moge miec tylko jednego psa. Nierealne jest dla mnie ze ubezpieczenia za psy sa obowiazkowe, w koncu jesli moj pies wyrzadzi szkode to wiadomo ze jestem za to odpowiedzialna i rozumiem ubezbieczenia dobrowolne. Chyba jestes bardzo bogata, skoro masz kilka psow, stac Cie na placenie ubezbieczenia za nie i podatkow, (chyba nie oplacasz tego z wlasnej renty) no tak, zapomnialam przeciez Ty pomagasz org. niemieckim wiec, to one placa a nie Ty. (a tych namnozylo sie jak grzybow po deszczu w ostatnich latach, miedzy innymi HHP) wskaz mi prosze wyroki ktore zapadly za znecanie sie nad zwierzetami w Niemczech? bo na stronach org w Polsce jest ich calkiem spora ilosc. W przeciwienstwie do Ciebie nie interesuja mnie sprawy jakie zalozyla Emir, lub inne org. interesuja mnie moje sprawy w mojej org. lub zagladam na strony org. ktore walcza o przepisy prawne w Polsce, co zrobily juz a co jest jeszcze do zrobienia. Czytajac wpisy na stronach tych org. mozna sie wiele nauczyc.

Posted

Ada-jeje napisał(a):
haryzm, raczej donosicielstwo, przepisy i owszem ale madre, trudno zamknac pysk psu pomiedzy godzina 13 a 15, bo taka emerytka jak Ty musi sie zdrzemnac. Dla mnie to jasne ze nie moga psy szczekac do woli jesli mieszkam w bloku i nie musze miec do tego przepisow. Nierealne jest dla mnie ze to spoldzielnia decyduje o tym ze moge miec tylko jednego psa. Nierealne jest dla mnie ze ubezpieczenia za psy sa obowiazkowe, w koncu jesli moj pies wyrzadzi szkode to wiadomo ze jestem za to odpowiedzialna i rozumiem ubezbieczenia dobrowolne. Chyba jestes bardzo bogata, skoro masz kilka psow, stac Cie na placenie ubezbieczenia za nie i podatkow, (chyba nie oplacasz tego z wlasnej renty) no tak, zapomnialam przeciez Ty pomagasz org. niemieckim wiec, to one placa a nie Ty. (a tych namnozylo sie jak grzybow po deszczu w ostatnich latach, miedzy innymi HHP) wskaz mi prosze wyroki ktore zapadly za znecanie sie nad zwierzetami w Niemczech? bo na stronach org w Polsce jest ich calkiem spora ilosc. W przeciwienstwie do Ciebie nie interesuja mnie sprawy jakie zalozyla Emir, lub inne org. interesuja mnie moje sprawy w mojej org. lub zagladam na strony org. ktore walcza o przepisy prawne w Polsce, co zrobily juz a co jest jeszcze do zrobienia. Czytajac wpisy na stronach tych org. mozna sie wiele nauczyc.

Ty musisz jako emerytka do uszu wate wkladac jak twoje psy szczekaja ,a ja jako emerytka jem ciasteczko i slucham cwierkania ptaszkow pod drzewkiem bo moje psy maja dobre maniery
Kto powiedzial ze ubezpieczenia wszystkich psow sa obowiazkowe ?obowiazkowe ubezpieczenia sa dla psow ras tzw.niebezpiecznych"znowu czegos nie zrozumialas.Podatki sa obowiazkowe i to w kazdym regione,ale tylko sie placi za swoje psy a nie organizacyjne na DT.Psy schroniskowe w DT nie placa podatku sa zwolnione musza miec jednak zwzolenie od wet powiatowego i musza posiadac 11§ .Ja nie place podatkow , ale moj maz, bo dzieci sie juz z domu wyprowadzily
.Do mnie przybyly do domu 2 nowe psiaki senorzy i bada sie powiekszyla .Zebys wiedziala jakie sa wspaniale .Potrzebuja tylko operacji i leczenia gdyz sa ulomne koslawe ale wspaniale psie anioly i do tego nie szczekaja Mam wspaniale polskie psy ktorych nikt nie chcial w Polsce
Po co mam wskazywac na wyroki za przestepstwa na zwierzetach ,sama jestes czesto w Niemczech mozesz sie wysilic i przekazac ,o ile takowe sa.
Jezeli nie interesuje ciebie EMIR to czemu piszesz na tym watku o Emirze

Posted

xxxx52, jestem na tym watku dlatego ze Ty z swoja pomoca, Emir do piet nie dorastasz. Uratowala tysiace bezdomniakow, to wlasnie za to ze poswiecila kawal swojego zycia, odpowiadala przed sadem, gdyby prowadzia takie zycie jak ty, przy kawusi i ciachu i wziela by sobie kilka psiakow pod opieke nie spotkala by ja kara, przed polskim wymiarem sprawiedliwosci, o ktorym mozna kronike napisac. Nie takiemu zeru jak ty ja osadzac, opluwac, podjudzac, innych zeby jej dokopali, to jest to, czym ty zyjesz na dogo, tylko to Cie interesuje, Afery, uwielbiasz to nad zycie, dlatego jestem na tym watku, i ja w wielu kwestiach sie nie zgadzam z Emirem ale tez nie uratowalam tyle zwierzat co ona. Ty nawet niemieckie prawo naginasz do swoich potrzeb, zachowujesz sie jak dziecko w piaskownicy, poniewaz nigdy nic madrego napisac nie potrafisz. Co mnie twoj maz obchodzi? Ja jestem wolna i nie musze byc na uslugach niemiaszka,nie musialam sie sprzedawac niemiaszkowi ktory nawet nie pozwoli Ci dzwonic do Polski a co dopiero polskie bidy utrzymywac, (raczej to dzieki nim zyjesz, sa na platnym DT u ciebie) a oprocz tego org niemieckie utrzymuja te zwierzaki, brzydze sie takimi jak ty i nie tylko ja. Popatrz jakie to pieski ci sie trafiaja, nie szczekajace, no bo te co szczekaja musisz sie pozbyc, w jaki sposob wiesz tylko ty i ludzie ktorzy z toba wspolpracuja, dlatego musisz sie ukrywac z swoja pseudo pomoca polskim bidom, czego nie musiala robic Emir. A swoja droga to sama nie wiem co chciala osiagnac osoba ktora zalozyla ten watek?

Posted

W przyrodzie wszystko ma swoje przyczyny! Oto powód założenia wątku przez Sforę:

[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD="colspan: 2"]Złożyliśmy zawiadomienie przeciwko W.Gotliboowi i E.Stachowicz- Zarządowi Fundacji SFORA o podejrzeniu popelnienia przestępstw: łamaniu ustawy o ochronie zwierząt,znęcania się na zwierzętami,doprowadzenia do śmierci psów ,brak nadzoru,poświadczania nieprawdy, wyłudzania darowizn. sprzeniewierzania środków przakazywanych na rzecz zwierząt bezdomnych.
Dochodzenie prowadzi Komenda Powiatowa Policji ; Zespół do Walki z Przestępczością Gospodarczą i Korupcją, pod nadzorem Prokuratury Rejonowej w Żyrardowie.
Trwają przesłuchania świadków.

Fundacja złożyła jednocześnie wniosek o nadanie statusu oskarżyciela posiłkowego w przedmiotowej sprawie.

Warto poczytać o Sforze i ich opiece nad psami! [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 2"]_________________[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Posted (edited)

Ada-jeje napisał(a):
xxxx52, jestem na tym watku dlatego ze Ty z swoja pomoca, Emir do piet nie dorastasz. Uratowala tysiace bezdomniakow, to wlasnie za to ze poswiecila kawal swojego zycia, odpowiadala przed sadem, gdyby prowadzia takie zycie jak ty, przy kawusi i ciachu i wziela by sobie kilka psiakow pod opieke nie spotkala by ja kara, przed polskim wymiarem sprawiedliwosci, o ktorym mozna kronike napisac. Nie takiemu zeru jak ty ja osadzac, opluwac, podjudzac, innych zeby jej dokopali, to jest to, czym ty zyjesz na dogo, tylko to Cie interesuje, Afery, uwielbiasz to nad zycie, dlatego jestem na tym watku, i ja w wielu kwestiach sie nie zgadzam z Emirem ale tez nie uratowalam tyle zwierzat co ona. Ty nawet niemieckie prawo naginasz do swoich potrzeb, zachowujesz sie jak dziecko w piaskownicy, poniewaz nigdy nic madrego napisac nie potrafisz. Co mnie twoj maz obchodzi? Ja jestem wolna i nie musze byc na uslugach niemiaszka,nie musialam sie sprzedawac niemiaszkowi ktory nawet nie pozwoli Ci dzwonic do Polski a co dopiero polskie bidy utrzymywac, (raczej to dzieki nim zyjesz, sa na platnym DT u ciebie) a oprocz tego org niemieckie utrzymuja te zwierzaki, brzydze sie takimi jak ty i nie tylko ja. Popatrz jakie to pieski ci sie trafiaja, nie szczekajace, no bo te co szczekaja musisz sie pozbyc, w jaki sposob wiesz tylko ty i ludzie ktorzy z toba wspolpracuja, dlatego musisz sie ukrywac z swoja pseudo pomoca polskim bidom, czego nie musiala robic Emir. A swoja droga to sama nie wiem co chciala osiagnac osoba ktora zalozyla ten watek?

Poniewaz lubie steniorow, w kazdym wydaniu to i ciebie, poniewaz do tej grupy nalezysz, odpowiem moze bez kompleksow starosci przy KAWUSI I CIACHU nie chce z nijaka organizacja konkurowac (,to slow jest dla mnie obce)bo ten co sie chwali malo czyni.A poza tym jak jako org EMIR moze ratowac uwierzeta ,ci biedacy nie maja czasu, gdyz tylko siedza od nocy do rana na roznych forach i plodza piszac banialuki.ta statystyke mozna bardzo naciagnac.Poza tym gdzie je przetrzymuja,bo schroniska nie maja, te tysiace psow,co z nimi robia?Hmm
Ci co naprawde ratuja nie pisza ,nie chwala sie ,nie robia statystyki dla ogolu nie uzywaja nie parlamentarnych slow ,z szacunki odnosza sie do innych org,wspolpracuja.na pisanine i wloczenie sie po sadach ,zeby dokopac innym org( z powdu chorej urazonej dumy).nie maja czasu ,zajmuja sie tylko ratowaniem zwierzat
Podlizywanie widze to twoja specjalnosc,tym czym sie pasjonujesz
Afera goni afere ,nie trzeba ich daleko szukac
Co do piaskownicy masz racje chetnie bawilam w piachu z wnuczka no i z piachem ogrodkowym ma do czynienia codziennie
Widze ze samotnosc emerytalna ci doskwiera ,bo nie masz sie komu pozalic ,ale ja nic nie poradze, moge tylko na ciebie spojrzec z przymroznym okiem i podzielic sie ze Ty SPRZEDAJAC sie POLACZKOWI i bedac na jego uslugach nic dobrego tobie nie przynioslo widzac twoj frust i zacietrzewienie.
Ach z tym telefonowaniem,znasz kobiety jak moga godzinymi flirtowac ,poza tym mam tyle prosb o ratowanie zwierzat ,ze kabael telefoniczy byly pazacy.Wole na co inne rzeczy spozytkowac pieniadze bo 500 euro miesiecznie to mysle ze tyci za duzo
Od kiedy to DT w Niemczech sa platne.ze ty kazesz sobie placic w Berlinie za DT to mnie nie inetresuje ,musisz jakos do renty dorobic.
No widzisz ,jak cie zrzera zadrosc ,ze mam w domu pieski malo szczekajace i to z mojej kochanej ojczyzny
O pozbyciu sie psow maloszczekajacych to ci pomysl,na to bym nie wpadla.Widze ,ze masz doswiadczenie ,z jakiego powodu psy sie na zamowienie usypia.(glodnemu chleb na mysli)juz mialam podobny przypadek .mam ju 7 lat psa agresywnego(byl agresywny)to chciala specjalnie przyleciec org.polska zeby go uspic.moj maz mnie powiedzial ze jak ktos z Polski przyleci zeby psa uspic zlozy doniesienie do sadu.Pies jest 7 lat psem mojego niemiaszka z ktorym wsplnie sabie dogadzamy i uslugujemy tak jak w malzenstwach jest normalne,bo jak nie to stanie sie jak u ciebie.
Moja droga nie porownuj mnie do EMIRA bo ja sie do tej organizacji nawet nie przyznalabym sie ,bym sie spalila ze wstydu ,a oni nie maja wstydu,jak oni sie wypowiadaja wulgarnie i jak traktuja po macoszemu rownych sobie i to ludzi.Juz sobie moge tez te zwierzeta w ich rekach wyobrazic.nie nie prosze!
Ach z tym pseudo ,to takie modne slowo obecnie czesto uzywane tj alergia na psa-oddac ,pies agresywny-uspic,pseudo-zniszczyc,nowonarodzone zwierzta -wybic w pien,no i modnym slowem -infekcyjnym sa afery
Przykro mnie ale wpisze ciebie na liste ignorowanych gdyz odpowiadnie na twoje pytania zabiera mnie duzo drogocennego czasu ,ktory wole poswiecic na piscie kawusi jedzenie ciach ,no spacerek z psiakami.To pisanie z twoje strony nic nie wnosi jest malo konstruktywne
Jak lezy cos na watrobie pisz na PW
pozdrawiam

Edited by xxxx52
Posted

.Poza tym gdzie je przetrzymuja,bo schroniska nie maja, te tysiace psow,co z nimi robia?Hmm

xxxx52 skąd masz informację , ze Emir nie ma schroniska ???

Posted

Uważam że nie ma co zawracać sobie głowy handlarami.Trzeba robić swoje ,pomagać ,pomagać ,pomagać.A handlarom przyjdzie zaplacić za ich haniebne czyny na tym świecie albo gdy przyjdzie sąd ostateczny.Wtedy pójdą do tego "raju" gdzie psy nie maja wstępu i będą się smażyć dlugo w garze ze smołą.

Posted

epe napisał(a):
W przyrodzie wszystko ma swoje przyczyny! Oto powód założenia wątku przez Sforę:

[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD="colspan: 2"]Złożyliśmy zawiadomienie przeciwko W.Gotliboowi i E.Stachowicz- Zarządowi Fundacji SFORA o podejrzeniu popelnienia przestępstw: łamaniu ustawy o ochronie zwierząt,znęcania się na zwierzętami,doprowadzenia do śmierci psów ,brak nadzoru,poświadczania nieprawdy, wyłudzania darowizn. sprzeniewierzania środków przakazywanych na rzecz zwierząt bezdomnych.
Dochodzenie prowadzi Komenda Powiatowa Policji ; Zespół do Walki z Przestępczością Gospodarczą i Korupcją, pod nadzorem Prokuratury Rejonowej w Żyrardowie.
Trwają przesłuchania świadków.

Fundacja złożyła jednocześnie wniosek o nadanie statusu oskarżyciela posiłkowego w przedmiotowej sprawie.

Warto poczytać o Sforze i ich opiece nad psami![/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 2"]_________________[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

A wiec tu jest pies pogrzebany, kolejna org. ktora jest zalozona dla zysku.

Posted

xxxx52 napisał(a):
...Moja droga nie porownuj mnie do EMIRA bo ja sie do tej organizacji nawet nie przyznalabym sie ,bym sie spalila ze wstydu ,a oni nie maja wstydu,jak oni sie wypowiadaja wulgarnie i jak traktuja po macoszemu rownych sobie i to ludzi.Juz sobie moge tez te zwierzeta w ich rekach wyobrazic.nie nie prosze!...

Już dawno powinnaś to więc zrobić, bo niewiele od Emira się różnisz. W ubliżaniu ludziom jesteś lepsza od nich, a w pomocy psom, biorąc tylko ilość, którym uratowali życie lub poprawili byt, faktycznie nie dorastasz do pięt.
Z uwagi na mnóstwo błędów tak ortograficznych, interpunkcyjnych, jak i stylistycznych czyta się Twoje posty z trudem, a biorąc pod uwagę ich treść, z obrzydzeniem :shake: Wszystko to co zarzucasz Emirowi, możesz powiedzieć do siebie.
Nikogo nie uszanujesz i nie docenisz z wyjątkiem siebie i dwóch organizacji, co do których wszyscy mają zastrzeżenia.
Zarzucasz innym, że tracą czas klikając w klawiaturę, a Ty trwonisz go najwięcej, bo wszędzie pełno Twoich bluzgań na wszystko i wszystkich w Polsce, tak jakby w innych krajach był raj dla zwierząt. Zły ten ptak, co własne gniazdo kala.
Reasumując powiem - przyganiała motyka gracy, a oba jednacy.
Już od dawna czytając interesujące mnie wątki omijam Twoje posty i nie podejmuje polemiki (i tak będę czynić nadal), bo dyskusja w Twoim wydaniu, to "dowalenie" adwersarzowi. Sendo sprawy dla Ciebie się nie liczy.

Posted

Iwona mrówka napisał(a):
Uważam że nie ma co zawracać sobie głowy handlarami.Trzeba robić swoje ,pomagać ,pomagać ,pomagać.A handlarom przyjdzie zaplacić za ich haniebne czyny na tym świecie albo gdy przyjdzie sąd ostateczny.Wtedy pójdą do tego "raju" gdzie psy nie maja wstępu i będą się smażyć dlugo w garze ze smołą.

Mrowka-ale musisz byc pracowita jak mroweczka ,od rana do wieczora.Widze jak pomagasz pomagasz pomagasz ,siedzac nosem w komputerze.
Co do zyczen moge na uszko doradzic, ze oprocz smazenia w smole sa ,stosy ,gilotynki,dyby do wyboru i koloru z roznego drewna,cwiczonka z wudu.Ach jakie mysli mozesz miec wspaniale odprezajace i satysfakcjonujace.
No co do handlowania to jestesmy narodem niczego sobie,przodujacym,ale ten kogo oskarza siebie ma na mysli bo" kazdy po sobie osadza"
tak wiec ja pije kaweczke ,a ty pomagaj pomagaj pomagaj no ale komu?Hmm:diabloti::evil_lol:

Posted (edited)

elik napisał(a):
Już dawno powinnaś to więc zrobić, bo niewiele od Emira się różnisz. W ubliżaniu ludziom jesteś lepsza od nich, a w pomocy psom, biorąc tylko ilość, którym uratowali życie lub poprawili byt, faktycznie nie dorastasz do pięt.
Z uwagi na mnóstwo błędów tak ortograficznych, interpunkcyjnych, jak i stylistycznych czyta się Twoje posty z trudem, a biorąc pod uwagę ich treść, z obrzydzeniem :shake: Wszystko to co zarzucasz Emirowi, możesz powiedzieć do siebie.
Nikogo nie uszanujesz i nie docenisz z wyjątkiem siebie i dwóch organizacji, co do których wszyscy mają zastrzeżenia.
Zarzucasz innym, że tracą czas klikając w klawiaturę, a Ty trwonisz go najwięcej, bo wszędzie pełno Twoich bluzgań na wszystko i wszystkich w Polsce, tak jakby w innych krajach był raj dla zwierząt. Zły ten ptak, co własne gniazdo kala.
Reasumując powiem - przyganiała motyka gracy, a oba jednacy.
Już od dawna czytając interesujące mnie wątki omijam Twoje posty i nie podejmuje polemiki (i tak będę czynić nadal), bo dyskusja w Twoim wydaniu, to "dowalenie" adwersarzowi. Sendo sprawy dla Ciebie się nie liczy.

ach kobieto ,ta duma duma chora duma,bo ja nikomu nie ublizam ,mowie prawde,a prawda koli w oczy..
,podlizywanie maslenie to wybacz.jezeli chodzi o emiara to wybacz juz pisalam wczesniej ,ze obojetna ilosc psow mnie podasz co emirowcy uratowali nie usprawiedliwia ich do tak traktowania z lekcewazeniem innych org,i ludzi tam dzialajacych.To ze ktos ratuje zwierzeta(tak mysle albo tylko pod plaszczykiem ratowanai) niszczy inne organizacji a siebie na piedestal stawia.to nie jest zadna organizacja prozwierzeca.To jest organizacja mobingowa.otworz oczy i czytaj dogomanie to osiwiejesz Wszystkich nie krytykuje czy Emir i podobni ,to jest cala Polsa? ?
Jak smiem konkurowac z GURU?ja to pioneczek w tej machineri spraw podjazdowych ,klotni ,oskarzen innych organizacji.ja to taka prywatna osoba jak ty cz inni.
Super ,ze nie czytasz moich postowHMMMM??,a jednak czytasz Ha Ha!
Szkoda czasu na czytanie moich postow ,jest tyle bledow ze HO Ho ,nawet nie wiesz co pisze BRRRR Jest cos takiego jak lista osob ignorowanych,ja sobie ja bardzo chwale bo mam komfort psychiczny poniewaz z jej uslog skorzystalam,lepiej pomagaj pomagaj pomagaj,bo ja sie nudze i nie mam komu pomagac i sie martwic.
A EMIR no coz ,to organizacja ,to naprawde organizacja?
ps pamietam ,ze od nich kilka lat temu dostalam e-mail z prosba o pieniadze na jakis spalony dom(tam bylo zdjecie domu czesciowo spalonego) wlasnoscia byl czyis syn emirowki,tak wiec widze ,ze nie zawsze i psy ratuja To wtedy byl dobry zwiastun ze nie tylko psom beda pomagac ale i ludziom,ale stalo sie inaczej.
Nie daje pieniedzy nikomu juz teraz ,bo tak jak powiedzialas handlarskie nasze uzdolnienia sa widoczne w organizacjach DT ,
np.znany mnie toz otrzymal odemnie i kolezanki pieniadze i chcial wiecej ,coraz wiecej ode mnie na remont,kojce itd,a drugi raz naciagl na ta same cele centrale No widzisz jak to nie psioczyc.Moze w krakowskim sa sami z haryzmem co wszystkie pieniadze oddaja na sierocince,domy samotnej matki z dzieckiem ,domy dla emerytow czy psy.Bo w wielkopolsce niestey nie jest tak idealnie.
ach mysle ,ze nie czytaj moich postow tj sie deklarowalas powyzej bo szkoda czasu ktorego nie masz ,a ja mam pod dostatkiem
Nie zsmiecajmy(ja tylko odpowiadam tobie i innym milym osobom) watku ktory dla przypomnienia brzmi "Fundacja -emir-kompromitujace -fakty

Pozdrawiam

Edited by xxxx52
Posted (edited)

xxxx52 napisał(a):
(..)
A EMIR no coz ,to organizacja ,to naprawde organizacja?
ps pamietam ,ze od nich kilka lat temu dostalam e-mail z prosba o pieniadze na jakis spalony dom(tam bylo zdjecie domu czesciowo spalonego) wlasnoscia byl czyis syn emirowki,tak wiec widze ,ze nie zawsze i psy ratuja To wtedy byl dobry zwiastun ze nie tylko psom beda pomagac ale i ludziom,ale stalo sie inaczej.(...)

Na poczatek odpowiem na to. Nigdy fundacja Emir ani prywatnie K.S. nie wysyłała do nikogo żadnych maili z prosba o pomoc po spaleniu domu. Może wejdż w swoje archiwa i sprawdz zanim coś zaczniesz znowu wypisywac.Dorosły człowiek powinien umiec wziac odpowiedzialnosc za swoje słowa i to nie te czasy, że granica może kogos od odpowiedzialności uchronic.Bo ja pamietam i nasza wymiane korespondencji,( z czasów gdy jeszcze w Emirze nie byłam) w której bardzo sobie chwaliłas kontakty z Emirem.Potem ci sie zmieniło, gdy okazało sie ze bliżej ci do pana G.B. z Trzcianki i W.Jerzyk.Rozumiem, że w Niemczech mozesz nadal czuc sie obywatelem drugiej kategorii i potrzebujesz jakos sie dowartościowac na polskich portalach społeczonościowych ale to naprawde jest tylko twoj problem. Chodzisz powatkach i szkodzisz. Gdzie wieksze szambo tam wieksza pewnosc,ze wypłyniesz. Zupełnie jak g...

Edited by Szamanka
dane osobowe
Posted

A teraz co do innych zarzutów - Emir publikujac pewne informacje dot działań niektórych organizacji kieruje sie uzyskana wiedza i czyni to w dobrze pojetym interesie zwierzat. Przykładem niech bedzie Sfora:

Oświadczenie

Oświadczam, że byłam wolontariuszką przytuliska w Siestrzeni (koło Nadarzyna) należącego do Fundacji Na Rzecz Opieki Nad Bezdomnymi Zwierzętami Sfora, przez 8 lat. Głównym moim zajęciem była adopcja przebywających tam psów (sporadycznie kotów), a także pielęgnacja zwierząt i ich socjalizacja. W chwili rozpoczęcia tej współpracy zastrzegłam, że zajmuję się tylko i wyłącznie szukaniem domów dla psów wysterylizowanych i wykastrowanych. Na powyższe otrzymałam zgodę od zarządu oraz kontakty do współpracujących z Fundacją lecznic wykonujących te zabiegi. Większość lecznic znajdowała się w Warszawie do której musiałam psa zawieźć a później odwieźć do Siestrzeni, natomiast w ciągu ostatnich dwóch lat zabiegi wykonywała lecznica w Grodzisku Maz.– na żądanie udostępnię dane lekarzy).

Mimo licznych nieprawidłowości jakie tam widziałam wciąż wierzyłam w dobre intencje zarządu Fundacji do czasu (połowa sierpnia br., było wtedy ok. 60 psów) kiedy zostałam okrzyknięta złodziejką i oszustką z zakazem wstępu na teren przytuliska.

Przyczyną tych oskarżeń było zlecenie wysterylizowania 2-ch suk i wykastrowanie 8 samców siestrzeńskich (w wieku ok. od 5 do 10 lat) oraz zabranie ich z przytuliska (pełna dokumentacja medyczna znajduje się w lecznicy). Moja troska o te najsłabsze psy powodowana była zbliżającą się zimą i stale pogarszającymi się warunkami bytowania zwierząt.

W środę, 5 grudnia br. dowiedziałam się, że pani Elżbieta S. (viceprezes Fundacji) kontaktuje się z różnymi organizacjami prozwierzęcymi, prosząc o przyjęcie kilku psów z Siestrzeni w ciężkim stanie zagłodzenia. W dniu 2 grudnia zwizytowała przytulisko i zastała w nim padłe zwierzęta, wychudzone psy i psy z połamanymi łapami. Winą obarczyła opiekuna, który rzekomo sprzedawał mięso (ten argument słyszałam wielokrotnie, zawsze kiedy pojawiały się moje zastrzeżenia co do wyglądu psów).

Szukając informacji na temat zaistniałej tragedii, weszłam w posiadanie maila którego treść cytuję, bez stosownych poprawek, w całości poniżej:

> > Dziś z rana razem z panem Stefanem tam pojechaliśmy. Psy są bardzo

> > wygłodzone, a na dodatek zapanowala jakaś zaraza. Typ, który opiekował

> > się schroniskiem zamiast karmić psy podobno sprzedawał mięso. Zanim

> > przyjechaliśmy został wy****** na zbity ryj,a schroniskiem zajęli się

> > Paulos i jakiś chłopak (nowy opiekun chyba). Nakarmili psy i docieplili

> > budy. Po drodze kupiliśmy wapno do odkażania boksów. Ja musiałem wracać

> > do pracy i się zawinąłem. Pan Stefan i chłopaki tam zostali, także

> > będzie dobrze. Potrzebna będzie pomoc przy przetawianiu bud najlepiej w

> > ten weekend. A psy są tam megafajne.

Informacja pochodzi od pana Grzegorza Korentza.

W przytulisku był stały deficyt jedzenia (szczególnie podczas corocznych wyjazdów zagranicznych pana Wiesława G. - prezesa Fundacji). Psy karmione były odpadami z supermarketów (jedzenie III kategorii niezdatne do spożycia przez ludzi). W pełni zbilansowany pokaram w postaci suchej karmy, przywoziłam sama. Moje uwagi dotyczące zbyt małej ilości pożywienia dla tylu psów, zgłaszane do zarządu Fundacji praktycznie po każdej wizycie, były ignorowane.

Psami w przytulisku na ogół zajmował się jeden opiekun ze stosunkowo słabą kontrolą jego działania . W większości kojców budy są mocno zniszczone i z dziurami, jest to ważne nie tyle ze względów estetycznych co wręcz niebezpieczne przy silnych wiatrach i mrozach zimą, do tego braki słomy i brak ruchu (psy nie mają wybiegów) powodowały, że zwierzęta zwłaszcza z krótkim włosem marzły lub wręcz zamarzały (przypadek psa o imieniu Neron w typie amstaffa, którego znalazłam zamarzniętego w budzie). Podobnie się miała sytuacja latem gdy psy w kilku kojcach bez osłon przeciwsłonecznych prażyły się w pełnym słońcu (jedynym moim działaniem było wtedy polewanie kojców wodą aby choć w ten sposób obniżyć temperaturę dokoła). Zagęszczenie w kojcach tzn. zbyt mała liczba bud do liczby psów, powodowało, że część psów nie miała możliwości schronienia się przed zimnem czy upałem (na przykład kojec z 6 psami wielkości owczarków niemieckich z malutką i drugą większą budą lub kojec z 7 psami i jedną budą – na żądanie dokumentacja zdjęciowa). Kojce robią wrażenie prowizorycznych, słabo zabezpieczonych zarówno w górnej jak i w dolnej części, co powodowało przedostawanie się zwierząt do innych kojców i aktów pogryzień lub wręcz zgryzień (przypadek śmierci dwóch szczeniaków czy jamniczka). Wstrząsającym było zdarzenie przypięcia psa smyczą w kojcu, jako formy zabezpieczenia przed wydostaniem się, w efekcie czego pies się powiesił – na żądanie zdjęcie psa przypiętego smyczą w kojcu).

W przytulisku zdarzały się także przypadki zaciążenia suk i rodzenia szczeniąt a także tajemnicze zniknięcia psów a moje pytania o ich losy pozostawały bez odpowiedzi (na żądanie zdjęcia psów „widmo”).

Fatalne warunki sanitarne, powodowały częste biegunki. Ograniczony dostęp do środków odrobaczających i do zwalczania pasożytów zewnętrznych jak pchły czy kleszcze, powodował istną plagę. U części psów (przebadanych przez nowych właścicieli) stwierdzono także tasiemce, lamblię i włosogłówkę.

Brak stałego nadzoru weterynaryjnego skutkował niemożnością szybkiej interwencji w ciężkich przypadkach (choroby, pogryzienia, okaleczenia w skutek wydostania się z kojca),

Również w przypadku zgłaszania przez mnie niepokojących objawów, zarząd Fundacji nie reagował (przypadek martwej suczki prawdopodobnie chorej na raka gałki ocznej, suczki z guzami na listwach mlecznych zoperowanej na koszt własny koleżanki, suczki rottweilera zabranej przez Fundację Rottka z wpadniętą macicą, suczki z guzem na grzebiecie w okolicy ogona zabranej przez wolontariuszkę ze schroniska w Milanówku itp.)
Warunki bytowania zwierząt ulegały sukcesywnej degradacji, moja pomoc w stosunku do psów przebywających w przytulisku od dłuższego czasu była już niewystarczająca a stan ten pogłębiał jeszcze fakt, że do przytuliska wciąż napływały nowe zwierzęta.

Dodam, że oświadczenie opatrzone jest imieniem, nazwiskiem, data itp.

Posted (edited)

Tu podam link do naszej strony, gdzie jasno i wyraznie opisane sa wyroki dot. K. S. Każdy może się z nimi zapoznac i wyrobic własne zdanie. Moje jest takie: Mało kogo stac na to, by poświecic sie na tyle , żeby zaryzykowac ukaranie przez sad w imie dobra zwierzat. Do tego potrzebna jest odwaga, a mało kto ja najwyrazniej posiada. Lepiej jest obrazic sie na Emira, popisac o "Atakach" itp niz zastanowic sie na spokojnie, czy aby Emir nie ma jednak racji.Atakowanie innych organizacji? Jasne. Krzyczki tez były fundacją, Mrunio jest fundacja, Wojtyszki założyły swoja. Wszystki sa fajne?
http://fundacja-emir.pl/schronisko/ARCHIWUM/NEWS/2012/oswiadczenieEMIR04082012.htm

I drugi link, dot. "Sfory":
http://fundacja-emir.pl/schronisko/forumEmir.htm

Piszą,że mamy "nielegalne schronisko" - co to znaczy wg np xxxx52? psy też sa nielegalne? Jest to sprawa administracyjna a działalnosc statutowa fundacji to mi in opieka nad bezdomnymi zwierzętami; wiele org. tym sie zajmuje NIE MAJĄC SCHRONISK? To jest zarzut czy chodzi,żeby dołożyc EMIROWI, bo jest niewygodny dla wielu? Sprawa dot. odebrania nam po 10 latach numeru wet jest w sądzie i czekamy jaki wyrok zapadnie. PIW nie jest bogiem a jego decyzje nie sa ostateczne; warunek 150 m - nie dotrzymuje go wiele schronisk. Ten sam wet, który odebrał nr Emirowi nadał go ciepła raczka SFORZE, gdzie odleglośc od siedzib jest znacznie mniejsza niz 150 metrów, że o reszcie nie wspomne.
Acha, i ostatni wyrok o nielegalnosci jest NIEPRAWDZIWY - sąd okregowy odrzucił wszystkie stawiane eMIROWI zarzuty i uznał fundację za niewinną.

Przepraszam za braki w interpunkcji ale tu, gdzie teraz jestem, raczej trudno o komputer.

Edited by Szamanka
dane osobowe
Posted

gagata, piszac swoje pierwsze posty, nie wiedzialam o znecaniu sie nad zwierzetami przez Fundacje Sfora, (nie wchodze na strone Emira) epe pokazala w czym jest sedno sprawy. Popieram doniesienie Emira na Sfore, i na kazda org. ktora dopuszcza sie znecania nad zwierzetami, ale podkreslam na kazda, i nie bronie rowniez tej gdzie byla moja kolezanka. Ja jestem bezwzgledna i bezkompromisowa, przestaje byc dla mnie kazdy kto dopuszcza sie znecania nad zwierzetami, przestaje byc moja kolezanka, przyjacioka, staje sie dla mnie wrogiem numer 1. Nie musisz odpowiadac na moj post, lepiej nie dawac pozywki trolom i zadymiarom. Nie musisz rowniez tlumaczyc dlaczego schronisko Emir zostalo skreslone w PIW, kazdy kto obserwowal, od lat Emira wie ze nie jest doskonaly, ale tez nigdy nie mozna bylo zarzucic Krystynie znecania sie nad zwierzetami. Jestem zdania ze tlumaczy sie winny. Walczcie o swoje prawa a nikomu nic do tego.

Posted (edited)

Fakt nikt nie jest doskonały ale akurat Emirowi trudno jest zarzucić stronniczość (także przy sprawie MS bo rozumiem że o niej piszesz). Denerwuje mnie jednak to. że o Emirze najwięcej mają do powiedzenia ci.którzy nigdy w nim nie byli.nic o nim de facto nie wiedzą. Nie pofatygowali się by przeczytac choćby statut fundacji.że o ustawie o fundacjach itp nie wspomnę. A potem dowiaduję się że ponoć Emir nie może przyjmować psów.że sprawy w sadach toczą się za pieniądze przeznaczone dla zwierząt że jakieś zwierzęta zniknęły że brud bieda i wyłudzanie. A ja tam od dawna bywam.systemetycznie i często. Znam wszystkie psy- powtarzam - wszystkie i rachunki zawsze mi się zgadzały. Gdyby było inaczej.gdybym miała jakiekolwiek wątpliwości to bym z fundacji Emir po prostu odeszła. Owszem jest skromnie.przydałyby się jakieś remonty itp ale psy mają wszystko co potrzebne. Są socjalizowane.porządnie karmione.leczone w razie potrzeby. Mają budy.posłania i miski. Oraz wodę zmieniana 2x dziennie a nie tylko dolewaną. I człowieka w każdej chwili . Trzeba mieć ogromne pokłady złej woli lub być kompletnym ignorantem by zarzucić K.S. jakąkolwiek działalność na szkodę zwierząt

Edited by Szamanka
dane osobowe
Posted (edited)

gagata napisał(a):
Fakt nikt nie jest doskonały ale akurat Emirowi trudno jest zarzucić stronniczość (także przy sprawie MS bo rozumiem że o niej piszesz).Trzeba mieć ogromne pokłady złej woli lub być kompletnym ignorantem by zarzucić K.S. jakąkolwiek działalność na szkodę zwierząt

Nie tylko mialam na mysli M.S. ale to nie jest wazne. Natomiast jestem tego pewna ze Emir nigdy nie dzialala na szkode zwierzat i dlatego bylam bardzo zbulwersowana, jak czytalam niektore wpisy.
Podany przez Ciebie drugi link dotyczacy Sfory, nie moglam znalezc tam tematu Sfory.

Edited by Szamanka
dane osobowe
Posted

gagata-wybacz ale nie przczytalam tej zapierajacej dech samoreklamy(tak mysle ,ze sie nie myle bo tyle tekstu jest napisane)reklamy samouwielbiajce wrzucam do kosza.
tylko tak lezac na sloneczku do gory brzuchem ,zastanwaim jaka to z was emirowek jest bogata organizacja,bo te wszystkie sprawy sadowe nie tylko czas pozeraja ale duzo pieniedzy .Czy nie szkoda wam tego 1 % wydawac na sady,pieniazki otrzymane z gmin za wylapywanie zwierzat itd(nie wiem czy wam wogole wolno kobiety zbierac pieniazki?)Ale mnie to nie interesuje
chyba ze macie tyle spadkow ,ze pokryja nie tylko utrzymanie rodzin ,waszych psow no i te ogromne koszty sadowe.jak tak dalej pojdzie to z powodu tych nocy nieprzespanych na pisaniu wszedzie gdzie tylko wlezie,na tego kto sie podniosl nos troche wyzej i sie nie "poklonil wam"pojdziecie z torbami"ja niestey wam nie doloze pieniazkow tj nie dolozylam bo czulam ze pieniadze gdzies tam sie roztopia w atmosferze no i jeszce oberwie po partyzancku.
wracam na lezanke na sloneczko
pozdrawiam ciebie bardzo serdecznie i wybacz ,ze nie analizuje twoich "wypocin"

Posted

Chyba wolę komary niż Twoje wpisy!! Na dodatek komar ma tą przewagę nad Tobą, że jego "działalność" ma uzasadnienie, a Twoja??
Czas przemyśleć swoje wpisy proszę pani! Czasem lepiej nie zabierać głosu, bo może się okazać, że i w Twoim przypadku sprawdza się powiedzenie o przyczynach. Ze "Sforą" nie współpracowałaś przypadkiem?

Posted

Ada-jeje, wybacz nie jestem w stanie wkleic prawidlowego linku. Ze strony głównej forum, do którego link podałam trzeba wejśc w dziale Prawo-afery- w rozdział "organizacje w dzialaniu" i tam poszukac bezposrednego linku do Sfory. Jesli po niedzieli cos sie poprawi to postaram sie link wkleic.

xxxx52 - oczywiście że nie analizujesz moich "wypocin ", bo analizowac trzeba umiec. Twoje umiejetności widac wypociły sie na tym leżaczku o którym wspomniałas. Cała reszta to prymitywne pomówienia - zupełnie jak bym czytała wypowiedzi W.Gotlieba.... Zacznij może liczyć swoje pieniązki a nie emirowe, bo sie okaże że za pare lat i na leżaczek nie będziesz miała i na ciasteczka, gdy HHP nie będzie mogla juz żadnych pieskow dawac ci na płatny DT.
Papa, Romo.

Posted

gagata napisał(a):
Ada-jeje, wybacz nie jestem w stanie wkleic prawidlowego linku. Ze strony głównej forum, do którego link podałam trzeba wejśc w dziale Prawo-afery- w rozdział "organizacje w dzialaniu" i tam poszukac bezposrednego linku do Sfory. Jesli po niedzieli cos sie poprawi to postaram sie link wkleic.

Znalazlam.