Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzień Dobry!
Moja 4 letnia sunia doga niemieckiego od dwóch lat ma tego typu objawy czyli nawracające guzy na powiekach. Myśleliśmy że to efekt wbijania sie kłosów zboża w trakcie szaleństwa po polach - jednak te guzy pojawiają się w różnych porach roku. Co więcej z górnej powieki przechodzą na dolną. Z jednego oka na drugie. Sączy się z tego ropa z krwią! Dzisiaj ma już na obu powiekach a przerwa między pojawieniami się guzków jest już bardzo mała. Weterynarz nie wie co to jest. Aplikuje Tarze serię zastrzyków (niesterydowe leki przeciwzapalne) a my w domu zakrapiamy jej oczy i smarujemy maścią ( DIFADOL, FLOXAL, TOBREX). Czy to pomaga? Tak na prawdę nie - ponieważ pare razy bez kuracji guzy pojawiały się i po rozdrapaniu przez Tarę - znikały ( zostawiając suche place-blizny). Może po sterydach szybciej wchłaniają się guzy. Nie zauważyliśmy żadnej zależności czy powodu pojawiania się tych guzów - które tworzą się tylko i wyłącznie w okolicach oczu. Nie zmieniłam jej jedzenia ( gotowany kurczak z ryżem i marchewka oraz puszki z animody). Dwie rzeczy mnie zastanawiają- mleko - które uwielbia - ale rzadko dostaje i kiełbasy które dostaje po naszym powrocie z dużych zakupów. Martwi mnie to bardzo - tym bardziej że wydaje mi się że bolą ją te guzy.
Mój pies nie chce jadać suchej karmy! Po dwóch dniach głodówki wymiękam jak widzę jej smutna minę.

Proszę o pomoc i wskazówki - strasznie mi szkoda tego mojego przyjaciela bo jak widać weterynarz nam nie pomaga inkasując przy tym ogromne pieniądze...

http://s1.zmniejszacz.pl/111/dsc09514__234157.jpg

Dodam że mieszkam na wsi między Szczecinem a Stargardem Szczecińskim

Posted

gryf80 napisał(a):
robiliście testy na Dilofilaria immitis?

Nie. Weterynarz nic nie zasugerował. Jak wygląda ten test? I gdzie go można wykonać??
Zdążyłam przeczytać w necie że chodzi o pasożyta - ale nigdzie nie doczytałam o takich objawach...
Ps. dziękuje za odpowiedź.