Małgoska35 Posted March 17, 2013 Posted March 17, 2013 Dzień Dobry! Moja 4 letnia sunia doga niemieckiego od dwóch lat ma tego typu objawy czyli nawracające guzy na powiekach. Myśleliśmy że to efekt wbijania sie kłosów zboża w trakcie szaleństwa po polach - jednak te guzy pojawiają się w różnych porach roku. Co więcej z górnej powieki przechodzą na dolną. Z jednego oka na drugie. Sączy się z tego ropa z krwią! Dzisiaj ma już na obu powiekach a przerwa między pojawieniami się guzków jest już bardzo mała. Weterynarz nie wie co to jest. Aplikuje Tarze serię zastrzyków (niesterydowe leki przeciwzapalne) a my w domu zakrapiamy jej oczy i smarujemy maścią ( DIFADOL, FLOXAL, TOBREX). Czy to pomaga? Tak na prawdę nie - ponieważ pare razy bez kuracji guzy pojawiały się i po rozdrapaniu przez Tarę - znikały ( zostawiając suche place-blizny). Może po sterydach szybciej wchłaniają się guzy. Nie zauważyliśmy żadnej zależności czy powodu pojawiania się tych guzów - które tworzą się tylko i wyłącznie w okolicach oczu. Nie zmieniłam jej jedzenia ( gotowany kurczak z ryżem i marchewka oraz puszki z animody). Dwie rzeczy mnie zastanawiają- mleko - które uwielbia - ale rzadko dostaje i kiełbasy które dostaje po naszym powrocie z dużych zakupów. Martwi mnie to bardzo - tym bardziej że wydaje mi się że bolą ją te guzy. Mój pies nie chce jadać suchej karmy! Po dwóch dniach głodówki wymiękam jak widzę jej smutna minę. Proszę o pomoc i wskazówki - strasznie mi szkoda tego mojego przyjaciela bo jak widać weterynarz nam nie pomaga inkasując przy tym ogromne pieniądze... http://s1.zmniejszacz.pl/111/dsc09514__234157.jpg Dodam że mieszkam na wsi między Szczecinem a Stargardem Szczecińskim Quote
Małgoska35 Posted March 17, 2013 Author Posted March 17, 2013 gryf80 napisał(a):robiliście testy na Dilofilaria immitis? Nie. Weterynarz nic nie zasugerował. Jak wygląda ten test? I gdzie go można wykonać?? Zdążyłam przeczytać w necie że chodzi o pasożyta - ale nigdzie nie doczytałam o takich objawach... Ps. dziękuje za odpowiedź. Quote
Małgoska35 Posted March 17, 2013 Author Posted March 17, 2013 Jak zobaczyłam dzisiaj swoją sunię po nocy z tak potwornie dużym guzem pod okiem to nie mogłam się uspokoić - jest coraz gorzej. Guzy sa cały czas i sa coraz większe. Quote
gryf80 Posted March 17, 2013 Posted March 17, 2013 gosiu wszstko powinien powiedzieć ci lekarz testy sa dostępne w gabinetach wet Quote
Recommended Posts