Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam;-) Trafiłam na tą karmę przez przypadek, tu jest link: http://www.lauhau.pl/granum-elite-lambrice-15kg.html Podoba mi się skład - moje miśki nie jadły jeszcze barana i chciałabym na chwilę zdradzić barf, bo ostatnio jak rano nie miałam rozmrożonego mięcha i dałam starego totwa to wcinały, jak nigdy. Oczywiście do surowego na bank wrócę, choćby i ze względów finansowych, ale jeden z psiaków to alergik (kontaktówka - nie wiadomo na co) i na odchudzaniu, więc byłoby jak znalazł (bo suchych to on nie bardzo, sam by sobie dietę trzymał:eviltong:)

Pytanie jak zawsze - czy byłby ktoś chętny podzieleniem się doświadczeniami, jeśli karmił tym żarełkiem? Będę wdzięczna okrutnie:loveu:

Edited by doggar
  • 2 weeks later...
Posted

Ryzyk-fizyk, kupiłam 2 paczki, żeby starczyły na miesiąc i sama zdam raport z rezultatów, zwłaszcza w porównaniu z surowizną. Pozdrawiam:p

• 2 weeks later...
Posted

:eviltong:Granum Elite Lamb&Rice: Początek:eviltong:

Od czasu zakupu przez około tydzień żaden z psów nawet nie niuchnął w stronę worka z karmą, co nie nastrajało optymistycznie. Po tym czasie chyba mi w garażu wiatr inaczej zaczął wiać, bo zrobiły dziury w obu worach. Chcąc nie chcąc trzeba było zacząć skarmianie (choć mięsko jeszcze w zamrażarce jest).

Pies, który ogólnie nie przepada za suchym, pierwszą miskę chrupków zeżarł z zapałem wielkim, psica wzięła parę razy do paszczy i odeszła.
Rano obydwa zjadły chętnie (no, ale sucz wygłodzona:diabloti:)

'Produkty uboczne' - bez porównania z barfem - duże, luźnawe, pies 4x kucał, sucz przyuważyłam raz. Na pewno trzeba jeszcze odczekać, bo przejście na suche nastąpiło radykalnie, więc za parę dni się okaże, czy to zmiana na stałe, czy nastąpi unormowanie sytuacji;)

Posted

Po kilku dniach sytuacja się w miarę ustabilizowała. Obydwa psy jedzą dość chętnie, choć apetyt im wyraźnie wzrasta z każdym kolejnym chrupkiem. 'Pozostałości organiczne' zrobiły się bardziej zwarte, ale wciąż spore. Tak czy siak, na razie jesteśmy na plusie:p

Posted

A propos samej karmy, granulki są wielkości mniej więcej centymetrowych sześcianów o zaokrąglonych kantach. Ogólnie chyba niezbyt duże, ale moje molosiaczki potrafią się nawet jednym takim danym jako smaczek zakrztusić:roll: Chrupki dość tłustawe, o specyficznym zapachu, zakładam, że tego barana:razz: No i cały czas niezmienna sytuacja: jak już zaczną wciągać (a zwłaszcza suczydło musi kilka podejść zaliczyć), to tempo wzrasta wprost-proporcjonalnie do znikających chrupków. Dziwne trochę:-o

• 3 weeks later...
Posted

Jesteśmy po pierwszym worku, drugi opróżniony w 1/5 mniej więcej. Karma jest nadal zjadana bez większych grymasów, tyle, że rano dostają mniejszą porcję z olejem rybim, zaś wieczorem większą z kefirkiem, więc niewykluczone, że bez tego byłoby gorzej;) Zarówno sierść, jak i energia psowatych bez zmian, tyle, że odchudzanie samca mało skuteczne, choć daję mu 500gr/dzień, a wg danych z opakowania powinien dostawać minimum 690:crazyeye: Ale te moje ciumroki zawsze były ekonomiczne żywieniowo:diabloti: Istnieje też taka ewentualność, że dawki są zawyżone, chociaż nie wiem, czy aż o tyle by było możliwe:cool3: I jeszcze jedna sprawa, która sugeruje, że to jadło musi "coś" w sobie mieć: nie gardzi nim mój kot, a wierzcie, że lepszego testera ze świecą w biały dzień szukać:lol:

• 3 weeks later...
Posted

Granum Elite Lamb&Rice: Pożegnanie:eviltong:

Drugi worek karmy spałaszowany, wracamy do surowego. Psy do końca jadły dość chętnie, ale pierwsza micha barfu po przerwie to było to:lol:

Podsumowując - zalety i wady:

+ sierść i energia bez zmian
+ smaczna
+ dobry skład i cena
+ alergik się nie drapie, choć o tej porze roku już powinien:evil_lol:

- koopy niezbyt fajne, mało zbite, dość częste
- sporadyczne bączenie
- monotonia żywienia (wiadomo, suche)
- psy częściej szukały czegoś do zjedzenia, zwłaszcza kocia kuweta pachniała niewymownie kusząco:mad:

Nie żałuję podejścia, karma jest ok. To tyle od nas - jeśli komuś ten szarpany monolog stał się pomocny, to się bardzo cieszę. Pozdrowienia dla wszystkich:loveu: