Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam takie szczęście, że moi znajomi rozmnażają sobie zwierzęta, a w sąsiedztwie mieszkają ludzie, którzy prawdopodobnie zaniedbują swojego psa (zwykły burek, ale może coś tam ma z podróby Owczarka Niemieckiego). Otóż pies w zeszłym roku całą zimę przeleżał na podwórku, a temperatura sięgała -20*C. Brak budy, psisko spało w wykopanych przez siebie dołach. Nie wiem czy ktoś to zgłosił, ale w tym roku sytuacja nieco się poprawiła i są dni, że psa nie widać, prawdopodobnie jest zamykany w domu. Jednak jeszcze są sytuacje, że na dworze -10*C, a pies ląduje wieczorem na dworze i wyje z godzinę, albo dwie. Właściciele psa, mieli wcześniej inne czworonogi. Babcia opowiadała mi, że jednego zagłodzili, a drugiego przy wyjeżdżaniu autem z podwórka potrącili. :shake: Teraz, Scooby (bo tak wabi się owy pies) możliwe, że także jest głodzony, albo przynajmniej żywiony resztkami z obiadu. Wydaje mi się, że jest za chudy, ale trudno mi to określić - ostatnio rzadko go widuję. Nie mam możliwości zrobienia zdjęcia, gdyby mnie zobaczyli miałabym krótko mówiąc przechlapane. Zaznaczę, że nie chodzi mi tu o sam fakt trzymania psa na dworze. Scooby ma po prostu bardzo krótką sierść, więc uważam, że przy mrozie w granicach -10*C, -20*C na dworze być nie powinien. Interesuje mnie głównie fakt czy można swoje podejrzenia skierować przykładowo do Straży Miejskiej, schroniska? I czy można to zrobić anonimowo? Właściciele tego psa to dalecy krewniacy mojej mamy, więc sytuacja byłaby niesympatyczna, gdyby dowiedzieli się, że to my nasłaliśmy na nich SM/schronisko. Może dla niektórych ta sytuacja to "nic takiego", ale z jego oczu bije smutek. Wiem, idiotyczne wytłumaczenie, ale to po prostu widać... :oops:

Posted

oczywiście, ze już dawano powinnaś wezwać SM. a jak nie to zgłosić to do TOZu w Twojej okolicy, albo innej organizacji prozwierzęcej działającej na Twoim terytorium.

Posted

Zastanawiam się nad tym już dłuższy czas, ale jestem osobą niepełnoletnią, więc zgłosić sprawę musiałaby moja mama. Dziękuję za odpowiedź, jeszcze z nią na ten temat porozmawiam. ;)