Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

nie mogę się doczekam informacji że ta Mała Mi /Piękna Mi jedzie do domku, co chwile tu zaglądam...patrzę w te jej oczka jak zaczarowana, parę tygodni temu tak podziałał na mnie jednooki Lakuś..:cool3:

Posted

Widziałam ją dzisiaj jest malusi, drobniusia i nadaje się tylko pod kocyk na kanapę....dla niej każdy dzień to trudny dzień zwłaszcza przy minusowej temperaturze :(
Moje zdanie jest takie jak macie propozycję dt to nie czekajcie...

Posted

Hałabajówka napisał(a):
Widziałam ją dzisiaj jest malusi, drobniusia i nadaje się tylko pod kocyk na kanapę....dla niej każdy dzień to trudny dzień zwłaszcza przy minusowej temperaturze :(
Moje zdanie jest takie jak macie propozycję dt to nie czekajcie...

Całym sercem popieram:)

Posted

Jest duży odzew z chętnymi DT, DS. Muszę dokładnie z każdym porozmawiać i coś ustalić. Wszystkie domki są daleko, więc to nie jest takie hop siup ;).
Na razie nie ma chętnego domku, który by przyjechał sam po Małą.

Jesli chodzi o DT to wiadomo, że psiaka trzeba dostarczyć, natomiast do DS - niekoniecznie ;).

Posted

kolejna kobietka napisał(a):
Asiu, masz zajete, a malenka moglaby dzisiaj wyjsc ze schronu, tylko ze biuro do 16.00, czy zdarzymy? :sad: jestes?

Ta pani ma 12-letniego niewykastrowanego samca i chce koniecznie ją wysterylizować, ewentualnie stosować antykoncepcję hormonalną. Psa nie wykastruje, bo za stary. Równie dobrze Mi może być w tym samym wieku, a sterylizacja to znacznie poważniejszy zabieg od kastracji.

Ja jestem absolutnym zwolennikiem sterylizacji, ale nie w przypadku staruszki.

Posted (edited)

Jednak pani nie chce kastrować swojego 12 lletniego psa, bo jest za stary i się boi, a tej staruszki nie waha się położyć pod nóż. Co innego swój pies, a co innego obcy...

Za to ja pochowałam swoją Pusię 20 lutego, żyła u mnie niecały rok i dziękuję Bogu, że wetka wybiła mi jej sterylizację z głowy, bo może odeszła by wcześniej na stole: http://www.dogomania.pl/forum/threads/223766-Pusia-w-DS-)-Pusia-umarła-w-nocy-na-moich-rękach-(((((((((

Nie - dziękuję !

Edited by toyota
Posted

Jeszcze wątek Żabki, którą wzięła rok temu Żaneta: http://www.dogomania.pl/forum/threads/221575-Okruszek-we-wspaniałym-DS-! Żabka właśnie umiera na nowotwór złośliwy.

Jestem przeciwna sterylizacji straruszek, uważam, że to jest zbyt duże ryzyko. Całe szczęście, że ani Pusia, ani Żabka nie zostały wysterylizowane. Niepotrzebne zadawanie bółu i cierpienia na starość i ryzyko, że nie wybudzi się z narkozy.

Mała mi wygląda na starszą od Pusi i od Żabki. Mogę się mylić, ale tak wygląda.

Posted

toyota napisał(a):
Jeszcze wątek Żabki, którą wzięła rok temu Żaneta: http://www.dogomania.pl/forum/threads/221575-Okruszek-we-wspaniałym-DS-! Żabka właśnie umiera na nowotwór złośliwy.

Jestem przeciwna sterylizacji straruszek, uważam, że to jest zbyt duże ryzyko. Całe szczęście, że ani Pusia, ani Żabka nie zostały wysterylizowane. Niepotrzebne zadawanie bółu i cierpienia na starość i ryzyko, że nie wybudzi się z narkozy.

Mała mi wygląda na starszą od Pusi i od Żabki. Mogę się mylić, ale tak wygląda.

Wydaje mi się że wszystko zależy od danego psiaka w jakiej jest kondycji itp....ale nie wiem po co w ogóle chce sterylizować sunię przecież jak ona jest taka stareńka to i tak już pewnie nawet cieczki nie dostaje. To trochę bez sensu....co boi się że szczeniaki będą czy o co chodzi?

Posted (edited)

tak o tym Panstwie wypowiada sie wolontariuszka:
------
cyt.:

"Dzwoniłyśmy do Pani od soboty Jestem wolontariuszem VIVY - MIAU ADOPCJE zaręczam za dom u Joli i Wiesława! Jeśli Pani potrzebuje mojej pomocy w związku z adopcją Mii służę czasem, umowami adopcyjnymi , wizytami przed i po adopcyjnymi, ewentualnie transportem...

Współpracuję z kilkoma lecznicami w Trójmieście. Sama mam samca przybłęde niekastrowanego- 13 latka( będzie kastrowany w najbliższych tygodniach). Są w tej chwili różne metody narkozy. W zależności od wyników wątrobowych przy standardowych badaniach krwi można wybrać najlepszą. Sczególnie blisko współpracuję z gabinetem weterynaryjnym Państwa Kasprzyków. Sądzę że kastracja jest tak łatwym zabiegiem , że samca Joli można temy zabiegowi poddać bez problemu. Jola i Wiesiu są ludźmi światłymi i zapewniam że nie mają nic wspólnego z typem bezmyślnych rozmnażaczy. Za 3 tygodnie biorę do kastracji ich kota , który się do nich przybłąkał w zimę. Psa możemy "zrobić " za jednym zamachem . Zadzwonię do Joli i zapytam który z samców jest jeszcze "jajeczny". Poza tym w zasadzie nawet bez sterylizacji są w stanie zapanować nad zwierzętami. Mają wielki ogród , dzielony siatkami , duży dom cały dla zwierzaków. Poza tym jak wspomniałam Mia ma dopiero 10 lat i sterylka jeśli wątroba okazałaby się ok też mogłaby wejść w rachubę- tym bardziej by chronić listwy mleczne i malutka przed ropomaciczem. Co Pani uważa w tym temacie Pani Asiu?"
------
ja mysle, ze to calkiem fajny domek...

Edited by kolejna kobietka
Posted

Gabi79 napisał(a):
Czemu dopiero teraz tu trafiłam???

Jeśli nie będzie chętnych bliżej to ja ją chętnie wezmę na DT za karmę i koszty weta

cioteczki co Wy na to?

Posted

Gabi79 napisał(a):
Czemu dopiero teraz tu trafiłam???

Jeśli nie będzie chętnych bliżej to ja ją chętnie wezmę na DT za karmę i koszty weta

Zakochalas sie od pierwszego spojrzenia?......:):)

Posted

Aimez_moi napisał(a):
Zakochalas sie od pierwszego spojrzenia?......:):)

Tak, a w dodatku ona jest mniejsza od mojego Kajtunia, więc jest spora szansa, że Kajti nie będzie się bał.

Miałam już nie brać tymczasów.....

Posted

Gabi79 napisał(a):
Tak, a w dodatku ona jest mniejsza od mojego Kajtunia, więc jest spora szansa, że Kajti nie będzie się bał.

Miałam już nie brać tymczasów.....

Oj tam.....:) Ona jest taka wyjatkowa......

Posted

Hej! Dołączam do wątku dopiero teraz. Rozmawiałam cały dzień z kolejna kobietka i wie wszystko. Zorganizowaliśmy wspólnymi siłami transport. Teraz wszystko zależy od Toyoty i kolejna kobietka czy już jutro Mii'a będzie grzała pupę w raju na kanapie u tych Aniołów czy rzucana między domami tymczasowymi. Sama bym chciała żeby Jola z Wiesiem mnie adoptowali. Jestem u nich często i mam pełen wgląd w sytuację. Mii'a nawet nie wie jak cudowny dom na nią czeka.

Posted

"jednak pani nie chce kastrować swojego 12 lletniego psa, bo jest za stary i się boi, a tej staruszki nie waha się położyć pod nóż. Co innego swój pies, a co innego obcy..." -Jola i Wiesiu zbieraja najbiedniejsze bidy , kalekie, nierokujące i KAŻDE, powtarzam KAŻDE traktuja jak własne dziecko a nie ten nasz a tamta obca. Mają kota bez dolnej szczęki którego pewnie większość brzydziłaby się dotknąć. Oni nie patrzą na urodę, wiek "rasę" . To akurat ludzie , których los zwierząt obchodzi bardziej niz cokolwiek innego . Proszę nie wypowiadać się w ten sposób po jednym chaotycznym telefonie , bo Jola nie powiedziała nie dla kastracji. Nie była żadna z Pań u nich w domu i nie wiecie że spokojnie psy mogą być odseparowywane na ten okres i indywidualnie wyprowadzane gdyby ewidentnie wyniki wątrobowe były złe i kastracji nie możliwa do przeprowadzenia u Dudusia. Poza tym rozmawiałam z Jolą i uznała ,że pojedziemy do moich weterynarzy fundacyjnych jak tylko wyjdę ze szpitala. Przed chwila rozmawiałam z mężem i miałam taką smutną refleksję , że rozumiem dbałość o wybór dobrego domu ( sama również przeprowadzam wizyty przedadopcyjne etc),ale nastawiając się w ten sposób wiele psów traci szansę na wspaniałe życie. Mój mąż podsumował to krótko- że ona miałaby tam RAJ. Proszę się na mnie nie obrażać ale uważam że będzie to z dużą krzywdą dla Malutkiej jeśli będzie przerzucana po domach tymczasowych nie dając jej szans na dożycie w królewskich warunkach.