Mała_Tybetanka Posted April 18, 2007 Posted April 18, 2007 Mam pytanie czy na wystawie moze być oceniana suka ktora jest w ciązy Quote
cockermanka Posted April 18, 2007 Posted April 18, 2007 We wczesnej ciąży zapewne tak,pytanie tylko czy psica lubi wystawy i cały ten rozgardiasz....bo jeśli nie,to zdecydowanie trzeba wystawę odpuścić... Quote
karenina Posted April 18, 2007 Posted April 18, 2007 Wg regulaminu wystaw nie moze byc wystawiana suka w widocznej ciązy i karmiaca. Ja uwazam, ze jesli suka dobrze wygląda i dobrze sie czuje ( nie tylko fizycznie ale i psychicznie) to mozna w pierwszych 3-4 tygodniach ja wystawiac. Ale trzeba naprawde dobrze znac swoją suke. Moja była wystawiania na początku ciązy w katowicach, była we wspaniałej formie, wzieła CACIB i BOB, ale na druga wystawe na jaka była zgłoszona juz jej nie zabrałam bo wyraznie zmieniła sie jej psychika, i nie chciałam jej meczyc i dodatkowo stresowac. Quote
Mała_Tybetanka Posted April 18, 2007 Author Posted April 18, 2007 Suka byla 2-3 tygodnie przed rozwiazaniem i wygrala rase na wystawie miedzynarodowej Quote
karenina Posted April 18, 2007 Posted April 18, 2007 Mała_Tybetanka napisał(a):Suka byla 2-3 tygodnie przed rozwiazaniem i wygrala rase na wystawie miedzynarodowej No, jesli nie było po niej widac ze jest szczenna.. To juz tylko od hodowcy zalezy. Ja bym suki nie męczyła, ale to tylko moje zdanie .. Quote
Mała_Tybetanka Posted April 18, 2007 Author Posted April 18, 2007 karenina napisał(a):No, jesli nie było po niej widac ze jest szczenna.. To juz tylko od hodowcy zalezy. Ja bym suki nie męczyła, ale to tylko moje zdanie .. Nie bylo!! nawet w zachowaniu nic Wielkie dziekuje wam za odpowiedź. Quote
Diana14 Posted April 18, 2007 Posted April 18, 2007 Ja wystawiałam raz sunię w mniej więcej 3-4 tyg ciąży. Nie był to dla niej wielki problem i wysiłek, wystawa w dodatku w naszym mieście i na znajomym terenie (chodziłyśmy tam na szkolenie). Pokazala się przepięknie i dostała cudowny opis. Maluchy urodziły się zdrowe i bez chorób psychicznych;) :evil_lol: Quote
karenina Posted April 18, 2007 Posted April 18, 2007 Diana14 nie chodzi o to, zeby maluchy sie urodziły bez chrob psychicznych, chodzi o samopoczucie suki. Moja w 4 tygodniu juz sie nie nadawała na wystawe, zwłaszcza ze wystawa była zagranicą, wiazała sie z dłuższą podrózą i pobytem poza domem. Moze gdyby była na miejscu to bym zaryzykowała ale.. Badzmy szczerzy, wystaw jest duzo, jak nie ta to inna, jak nie teraz to pozniej .. Quote
Mała_Tybetanka Posted April 18, 2007 Author Posted April 18, 2007 To ta suczka przyjechala do nas z zagranicy :evil_lol: Mi nie chodzi o to ze szczeniakom czy suce cos bedzie ale o to ze taka suka (w bądź co bądź zawansowanej ciąży ) dostaje wniosek na intera. Quote
Diana14 Posted April 19, 2007 Posted April 19, 2007 karenina napisał(a):Diana14 nie chodzi o to, zeby maluchy sie urodziły bez chrob psychicznych, chodzi o samopoczucie suki. Moja w 4 tygodniu juz sie nie nadawała na wystawe, zwłaszcza ze wystawa była zagranicą, wiazała sie z dłuższą podrózą i pobytem poza domem. Moze gdyby była na miejscu to bym zaryzykowała ale.. Badzmy szczerzy, wystaw jest duzo, jak nie ta to inna, jak nie teraz to pozniej .. Z tymi chorobami psychicznymi to żart był:evil_lol: Ja też obserwując moje dwie suki i ich zachowanie w ciąży widzę, że dużo zalezy od indywidualnych cech pieska. Za granicę nie odważyłabym się wziąść suki w połowie ciąży choćby nawet świetnie się czuła. Jednak akurat suńka o ktorej pisałam bardzo dobrze przechodziła ciążę i wystawa ta jej w żadnym wypadku nie zaszkodziła. Zwłaszcza jeszcze, że nie mieliśmy na nią daleko bo odbywała się w naszym mieście. Quote
Saskja Posted April 19, 2007 Posted April 19, 2007 Ja myślę, że także nie bez znaczenia jest, czy to sunia długo- czy krótkowłosa. Ja sobie mojej Grzanki nie wyobrażam na wystawie w drugiej połowie ciąży, bo taki goły, różowy brzuch z sutkami jak dzwonki nie wygląda estetycznie. Natomiast u kudłatej suni ciąża mogłaby wcale nie przeszkadzać. Co do psychiki, to chyba co suka, to inna historia. Moja sunia akurat teraz dopiero stała się śmielsza i sądzę, że wystawę zniosłaby lepiej niż zwykle - bo normalnie to jest dla niej ogromny stres. Teraz stała się odważniejsza, psy jej trochę zwisają, no i nawet warknąć na natręta potrafi. Kiedyś - nigdy w życiu. Quote
daga10011 Posted April 19, 2007 Posted April 19, 2007 a mi nasza hodowczyni odradzila wystawe nawet swiezo po kryciu-bo kiedys miala suczke ciezarna i ja wystawila,przywlokla jakies chorobsko z wystawy i poronila.....Ale nawet gdyby nie poronila to przeciez mogloby to miec wplyw na szczeniaki.Ja kiedys przywloklam kaszel kennelowy z wystawy,teraz szczepie na to psy ale kto wie co mozna jeszcze innego przywlec:-( ...Dlatego ja osobiscie nie wystawilabym suki w ciazy czy to zaawansowanej czy nie-wystarczy jakis wirus i potem sa problemy.... Quote
McDzik Posted April 20, 2007 Posted April 20, 2007 Ehh czyżby historia SUPRICE? Ta sunia wygladała tak: http://img54.imageshack.us/img54/9364/yotihg2.jpg Ani po wygladzie, ani po zachowaniu nie było widać, że za 2-3 tyg miałaurodzić 4 szczenięta ;] .. Aa, jeszcze ponoć przed wejsciem na ring mój tata z nimi rozmawiał jak się okazało.. sami mu powiedzieli, ze sunia jest w ciąży i się boją, czy sędzina sie nie zorientuje po.. futrze! Ehh.. teraz mu się przypomniało ;] Sam się dziwił, ze tak otwarcie się przyznali..... Quote
Recommended Posts