Bimber Posted August 26, 2004 Posted August 26, 2004 Jestem tu nowy i niewiem czy taki temat był ale możecie napisać jak nauczyć spa takich sztuczek jak :Siad, Daj łapke, Zdech pies i jeszcze jakiś innych. Quote
Ola&Kika Posted August 26, 2004 Posted August 26, 2004 Kika potrafi :) : Siad, Leżeć, Zostań, Zostaw, Puść, Obrót (inaczej-turlaj się :wink: ) Dodawać 8) :lol: Zdechł pies Lecieć :lol: (przed rzuceniem zabawki mówię zostań, ona siedzi "jak na szpilkach",a potem "lecisz"! i pies radośnie "leci" do zabawki :wink: ) Przechodzić przez ulicę (najpierw siad, potem "idziemy"), Na znak (pokazanie palcem) przechodzi z lewej na prawą (na spacerze, gdy idzie przy nodze), Biegnij, Odejdź, Hop (przez przeszkodę, np hulaj-hop) -pancia coś da- idzie za mną merdając ogonem i czeka żeby mu coś dać To również potrafi (i chyba wychodzi jej to najlepiej :lol: :wink: ) Wiewióra( jej ulubiona zabawka, gdy mówi się przynieś wiewiórę, czy też gdzie wiewióra przynosi zabawkę :wink: ) Pozdrawiamy Ola i Kika :) Quote
Kati Posted August 26, 2004 Posted August 26, 2004 Raprus umie: - siad - waruj - stój - zostań - daj łapę i dać cześć (drugą łapę) - noga - aport - przynieś buta - ukłon - szukaj - daj głos - zostaw - przeszkoda (lub hop) - do mnie - góra (wdrapanie się na palisadę w agility) - koło (przeskok przez obręcz) - slalom - ciągnij (ale to nie sprawia mu przyjemności) To chyba wszystko, ale zawsze chętnie uczymy się nowej sztuczki, to nam sprawia wiele radości (chyba mnie więcej :wink: ) Quote
madzior_ka Posted August 28, 2004 Posted August 28, 2004 heyka Saba Mój Denis tak samo nie umie aportować, ma on dopiero 9 m-cy ale jakos innych rzeczy go nauczyłam a tego nie moge, na czym polegsa Metoda Fischera? on anpisał jakąs ksiazke o tejmetodzie (cos mi swita ale nei wiem gdzie)? jaki tytuł? pomóżcie.....moze Den też nauczyłby sie apportowaniua tą metodą.....:D ja sie nie poddam! Quote
madzia_11 Posted August 29, 2004 Posted August 29, 2004 moj piesio umie dać buzi , czekać , prosić , tańczyć makarene,przytulać ,i budzić wskazaną osobe Quote
madzia_11 Posted August 29, 2004 Posted August 29, 2004 Proponuje żeby bawić sie z psem tylko w aportowanie i nic innego zaskoczy szybko .Najpierw zinteresuj go zabawką zaczepiaj go nią ale nie daj złapać, póżniej rzuć i wołaj możesz klaskać albo udeżać ręką w podłoge żeby pies przybiegł z zabawką , wołaj tak żeby sie cieszył i chciał przybiec. Kiedy przybiegnie powiedz oddaj i czekaj. Jak nie oddaje to sie nie schylaj i nie szarp z nim tylko stój prosto i nie zwracaj chwile na niego uwagi tylko mów oddaj, jak położy to weż, możesz przytrzymać psa żeby nie wzioł pierwszy :P wtedy poszarp sie znim lekko zabierz i rzuć znowu . Niewiem czy to dobra metoda ale ja tak sie z moim bawiłam i aportuje ładnie. Quote
Kamak Posted September 7, 2004 Posted September 7, 2004 siad leżeć ukłon obrót łapka czołganie daj głos wskocz (na krzesło np) Quote
betty_labrador Posted October 16, 2004 Posted October 16, 2004 aportowania latwo nauczyc tylko wymaga to troche czasu, a zwlaszcza dla psa ktory nie jest aporterem z natury:) ja uczylam z tego [Tu był wstawiony długi tekst skopiowany z linku, podanego poniżej. Takie kopiowanie po pierwsze narusza prawa autorskie, a po drugie, jest niepotrzebne, bo każdy zainteresowany może sobie kliknąc na link i przeczytać tam. Tak więc tekst usuwam, a zainteresowanych zapraszam na poniższą stronkę - Mod Flaire] http://www.kliker.pieski.eu.org/Praktyka/aport.html pozdrawiam Quote
zakla Posted November 27, 2004 Posted November 27, 2004 Mój malutek(nie mylic z moim grubaskiem:P) umie kilka fajnych rzeczy, a jeszcze bardziej jestem z nas dumna wiedząc, ze alaskan malamuty raczej trudno sie uczą, chociaz są obrzydliwie inteligente(przykladem jest moj grubasek- ojciec malutka). Wiec rzeczy, które Żwirek umie to: -siad -łapa/przybij piątke -waruj -daj brzunia(tj. poloz sie na plecki) -noga -do mnie -zostaw -proś -hop -tunel, góra, slalom(prawie), niedlugo kolo dojdzie:P -daj głos(co uważam za fenomenalny sukces u AMka) -czołgaj sie -przejdz pod spodem -zostan -wejdz na to -idz do budy -idz na miejsce -zjedz to(czasem wezmie i wypluje jak mu wyjąkowo nie pasi) -szukaj -idz na przod -idz we wskazaną strone -zatrzymaj sie -zwolnij -idz w prawo/w lewo Kilka polecen jeszcze dopracowywujemy ;) Quote
Angie_ Posted December 14, 2007 Posted December 14, 2007 Angie ciągle się uczy i już nie umiem zliczyć rzeczy i poleceń które potrafi xD Andzia umie: siad -lezeć -zostań stój -aport -podaj łape -podaj druga łape -slalom do przodu i w miejscu -chodzenie do tyłu( cołanie między nogami, gdy stoi zwrócona w moja strone i przy mojej nodze) -piątka -ukłon -czołgaj się -zdechł pies -obiegac mnie -obroty wokół własnej osi -głos -różne rodzaju skoki(przeze mnie i przez przeszkody) -turlaj się -czołgaj się -poproś(siada i wyma****e łapkami lub opiera je na moich nogach) Reaguje też na różne słowa np."spacerek" "idziemy" , "kot", "koń", "pies"(na te trzy ostatnie biegnie do płotu i przybiera postawe obronną, "micha" "ktos") A ostatnio nauczyła się przynoszcznie różnych żeczy na komędę. Mówie jej "przynieś buta" i już merdając zjawia się z moim kapciem:) Później"przynieś 2 kapcia" i przynosi:) Jak mi coś spadnie na ziemie to pokazuje palecem mówie"podaj" i za chwilkę mam to już w ręce. Podaje wszystko od telefonu przez bielizne skarpetki po plecaki i portfele. Andzia nauczyła się także noszenie koszyczka w pysku i rozdawania różnych przedmiotów np. cukierki(czasam jest problem bo sama by je chciała zjesc:)) Umie na komende zanieść do różnych członków rodziny różne przednioty np"zanieś mamie skarpetke" Quote
mindgame Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 jak nauczyć czołgania się? moja sunia umie mało rzeczy porównując co do niektórych forumowiczów. siad aport waruj do mnie noga hop do auta hop na zgieta reke przy tlowiu daj glos daj lape wyjdz bierz go ( w formie zabawy ;) ) zostan stoj rownaj nie ciagnij ;) ... Quote
Angie_ Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Ja uczyłam najpierw pod stołkami ogrodowymi:) Kazałam jej przejść pod nim, a ona się przeczołgiwała, bo nie miała innego wyjścia:D Quote
Olusia Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 Dianuśka umie: - siad - waruj - głos! - hop - przez nogę - hop - przez prowizoryczną hopkę - hop - przez rękę - daj łapę na siedząco - daj łapę na leżąco - targetowanie - slalom pomiędzy nogami - slalom pomiędzy tyczkami/krzesłami - siad - zostań - do mnie - waruj - zostań - do mnie - puść - do budki/legowiska Quote
Atkaaaa Posted January 3, 2008 Posted January 3, 2008 A moj Dzekuś potrafi: Siad Waruj Zostan Stój Głos Turlaj się Czołgaj się Aport Wroc Do mnie Zostaw Przynies np. piłke, kapcia Cicho Posc Daj łape prawa/lewa Noga Równaj Wskakiwać na plecy na komende Przeskakiwac przez nogi ułożone w litere "V" kiedy leze na plecach Obudź( wtedy wchodzi do łózka i...budzi ;] tj. liże drapie wali łapkami po głowie...;] Wyjdź Hop Szukaj(danej osoby lub rzeczy) Zdechł pies Kiedy zaczynam grać na flecie Dzeki zaczyna "spiewac" :D Na zdanie: "Mama zawołaj Dzekiego" biegnie do mamy :D zanim zdązy go zawołac. A tak pozA tym to biega za frisbee i coś co ma zwiazek z agility np, przeskakiwanie ławek/ rur , przeskod. No, to chyba wszystko Aha i jestesmy w trakcie uczenia slalomu pomiedzy nogami Quote
Cichociemna Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Misia umie: -skręcić uszko -siad -leżeć -podaj łapkę jedną i drugą :) -poproś ( daje łapkę ) - daj buzi ( komuś też ) - turlaj się - pod nogą - zostań - hop - podaj ( kapcie najczęściej :) ) - chodź ( to przychodzi do mnie ) + automatyczne ranne budzenie, reaguje jak ktoś podnosi rękę na kogoś skacząc i szarpiąc oraz obgryza pazurki :loveu: Quote
ladygab Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 moj nie umie tylu rzeczy, ale opanowal jedna sam bezblednie: gdy slyszy budzik zaczyna mnie ciagnac/szczypac zabkami za koszulke, a gdy to nie pomaga podgryza wlosy- najlepszy budzik na swiecie!!!! oprocz tego zbiera tez butelki po piwie- dzis to odkrylam, ma skryjowke za krzeslem, a pozatym: siad, lezec, zostan, wroc, biegaj, lapa, popros, czekaj,zostaw, nie gryzaj, nie lizaj, spokoj. od dzisiaj uczymy sie szukac miski Quote
AjriszZona Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 niedawno nauczyłam Irish zamykać szuflady nosem, na różnych wysokościach - od takiej przy ziemi, do takiej ze musi stanąć na tylnych łapach, od razu nauczyła się zamykać szafki Quote
Olusia Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 Diana ostatnio nauczyła się: opierania o ścianę, turlania się i skakania w górę. :) Quote
WŁADCZYNI Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 -siad -waruj -do mnie -turlanie -proszenie/stójka -przybijanie piątki -wskakiwanie na ręce -bieg w moją stronę i obrót z wpadaniem między moje nogi zadkiem -żebranie -skrobanie łapką w miskę -równaj -lewo/prawo - wybieranie wskazanej ścieżki w parku itd -obroty na czterech łapach -obrót na tylnych łapkach -chodzenie do tyłu na dwóch -skakanie przez hula hop -slalom między nogami -wchodzenie między moje nogi obrót wyjście obrót -skakanie przez plecy/rękę/nogę -przynoszenie wskazanej zabawki -po nazwie -buda - idzie do klatki -łapka jako uniesienie łapy do szelek -zostaw - przerwanie ataku -cśśśś - aktywne szukanie ofiary i polowanie (moja mama cśśiała na koty żeby uciekały i sucz skojażył) -darcie japy -zostawanie -chodzenie do tylu (do doprowacowania) na czterech -wyskok i obrót o 180 stopni w powietrzu -odbicia od nog -pukanie do drzwi - wskakuje i przebiera łapkami po drzwiach plus jakieś dziwne rzeczy z frisbee/agility jak o czymś zapomniałam napisze Quote
AjriszZona Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 a czy teraz na spacerach nie póbuje polować na koty? Quote
WŁADCZYNI Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 i tak i nie - jeśli zauważy kota to nawet się zainteresuje czasem, ale przeważnie łypie kątem oka czy widzę i czy dam ciacho. Wystarczy ostrzegawcze ee albo suuu. Tak samo mijamy kaczki w parku są kuszące, ale ciastka/zabawki bardziej. Ja wiem że ona chce i ją kusi, ale nie wpada już w amok pod tytułem "nie ważne co się stanie ja to chcę dogonić" kontaktuje ze światem. Quote
gops Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 baster umie : siad lapa druga lapa lezec aport noga zdechl pies zostaw stoj przynies czolgaj sie daj glos popros :p a kella : siad daj lape :roll: ale jeszcze sie uczy :) Quote
dunia77 Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 WŁADCZYNI napisał(a):przeważnie łypie kątem oka czy widzę i czy dam ciacho. :lol: Spyker ma tak samo, jeśli chodzi o padlinożerstwo. Jeśli usłyszy "leave it" - "zostaw" w kontekście czegoś jadalnego na spacerze, to zaraz dobiega do mnie i patrzy wyczekująco... Coś na zasadzie: "mamusiu, zrobiłem jak chcesz, a teraz daj smaczka" :evil_lol: Quote
Bonni Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 No to i my się pochwalimy co umiemy... Z tych ciekawszych to: -przybić piątke -podawać łapy na zmiane (prawa lewa) prawie jak step hiszpański... -cofać ale tak jak stoii przodem do mnie to ode mnie przy nodze i między nogami do przodu i do tyłu... - stać do mnie przodem obrucić się i wjechać tyłem między moje nogi wyjechać odwrócić się i od tyłu wjechać i stanąć tak jak na początku... slalom między nogami do przodu Uczymy się i nawet nam wychodzi: -obchodzić mnie tyłem w kółko tak -slalom do tyłu czyli, że pies idzie do tyłu ;p No i narazie tyle wszystko nauczone dzięki klikerowi oczywiście ;) Quote
snikops Posted March 9, 2008 Posted March 9, 2008 no to i my napiszemy co umiemy :) a więc: siad waruj łapa piątka obrót (w okół własnej osi) zap (obrót w okół mnie) zip (obrót w okół mnie tyłem) głos zdechł pies step hiszpański cofaj (przede mną, koło mnie) roll ukłon slalom pomiędzy nogami slalom do tyłu skip (tylne łapki na ścianę) obrót na dwóch łapkach kiss (wlot pomiędzy nogi tyłem) wskok na moje plecy wskok na ręce i różnego typu przeskoki np. przez ręce czy nogi ;) Quote
Recommended Posts