Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich szanownych użytkowników.

Mam problem z suką. Jest to owczarek szkocki Collie (długowłosy). Aktualnie ma 17 miesięcy. Mieszkamy w Anglii.

Od paru miesięcy zawzięcie gryzie się w okolicach krzyża, głównie przy ogonie - powstają płytkie czerwone rany. Wygryza sobie nawet sierść.
Weterynarz przepisał kilka razy sterydy i tabletki na 7 dni, które miały pomóc..
Po jakichś 2 miesiącach pojawił się ten sam problem - Freja nadal się gryzie.
Następny weterynarz (inny, niż poprzedni) też nie umiał pomóc. Zrobił to samo, co jego poprzednik - zastrzyk i tabletki na 7 dni.
Najgorsze jest to, że oni nie wiedzą, co dolega mojemu psu : ( Te rany nie wyglądają dobrze..
Znowu muszę iść do weterynarza i znowu mam przeczucie, że nikt mi nie pomoże.
Może to jakaś alergia, a może AZS.. tak naprawdę sama nie wiem co już mam myśleć. Wiem na pewno, że moje zwierzę nie posiada łupieżu, pcheł itp.

Czy ktoś z Was miał kiedyś podobny problem? Co moglibyście mi doradzić?

Z wyrazami szacunku,
Dorota.

Posted

pchła może byc jedna i mozna jej wcale nie dostrzec,a będzie gryzła psa powodujac uczulenie.generalnie zaczyna sie od najłatwiejszych rzeczy,w miare jeśli to nie pomaga szuka sie "głebiej".niektórzy robia na odwrót:roll:
p.s.pamietaj-bo nie wim jaki prep bys zastosowała-że na bardzo ofutrzone zwierzaki bierze sie podwójna dawke środka p/pchłom.i pamietaj że to collie,więc nie wszystko mozna zastosowac

Posted (edited)

Fakt. Nie pomyślałam o tym w ten sposób. Dziękuję pięknie za odpowiedź i czekam na następne teorie : )
edit: mam całą listę tego, czego nie mogę stosować na tego futrzaka, ale dzięki za przypomnienie.

Edited by boska kreatura
Posted

A czym dziewczyna jest karmiona ?
Kolaczki często mają problemy ze skórą przez jedzenie.
I czy używałaś do czesania/kąpieli w ostatnim czasie jakiś nowych kosmetyków ?Może jest na jakiś uczulona.

Posted

Od szczeniaka karmiona jest Royal Canin. Od jakichś 4 miesięcy nie podaje jej karmy dla Juniorów, tylko przeznaczoną dla psów od 12 miesiąca życia. Mam pewne obawy, że to zaczęło się wraz z tą zmianą, ale niestety nie mam 100% pewności. Nie używałam nowych kosmetyków. Może spróbować wyeliminować teraźniejszą karmę? Spróbować z czymś innym..

Posted (edited)

boska kreatura napisał(a):
Od szczeniaka karmiona jest Royal Canin. Od jakichś 4 miesięcy nie podaje jej karmy dla Juniorów, tylko przeznaczoną dla psów od 12 miesiąca życia. Mam pewne obawy, że to zaczęło się wraz z tą zmianą, ale niestety nie mam 100% pewności. Nie używałam nowych kosmetyków. Może spróbować wyeliminować teraźniejszą karmę? Spróbować z czymś innym..

Ja bym spróbowała zmiany na inną karmę,najlepiej z jagnięciną.Collie dobrze ją tolerują.
Royal ma(podobno)w składzie jakieś konserwanty które nie wszystkie psy tolerują.Na kolakiwym forum było opisywanych kilka przypadków alergii,łupieży i innych problemów u Collie właśnie na tej karmie.
Moja młodsza suczka też jadła Royala do roku i wiecznie miała łupież.Jak zmieniłam karmę to problem zniknął.

Edited by Mona
Posted

Wiele psów pozbyło się alergii po karmie TROVET RRD z królikiem
[TABLE="align: center"]
[TR]
[TD="class: rcC"][/TD]
[TD="class: rcTR"] [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: mainpage, width: 100%, colspan: 3"]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Posted

Zastosować dobry środek p/pchelny (tak jak pisze gryf80, jeżeli sunia jest uczulona wystarczy jedna pchła do wystąpienia reakcji), w otoczeniu suni również (posłanie itp.).
Oczyścić porządnie u weterynarza gruczoły okołoodbytowe - często dyskomfort i ból z tym związany powoduje, że psy wygryzają sobie sierść w okolicach ogona.
Jak będziesz u weterynarza, niech pobierze zeskrobinę ze zmienionych miejsc.

Posted

[quote name='gryf80']gdyby to była jakakolwiek alergia świąd by ustapił po lekach p/zxapalnych,które pies zapewne dostał

boska kreatura pisała że problem ustąpił po podaniu leków,po czym pojawił się znowu:

Weterynarz przepisał kilka razy sterydy i tabletki na 7 dni, które miały pomóc..
Po jakichś 2 miesiącach pojawił się ten sam problem - Freja nadal się gryzie.

Posted

Witam wszystkich życzliwych użytkowników! : ))

Co za radość : D hahaha
Wypsikałam zwierzaka Frontline dość obficie i jak na razie od dwóch dni nie widzę ataku psa na własną skórę! Bardzo mnie to cieszy : ) Mam nadzieję, że już tak zostanie.
Przy okazji zmieniłam też karmę z Royal Canin na Orijen.

Bardzo dziękuję za cenne rady.
: )