Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich,
Znajomy szuka od jakiegoś czasu domu dla 8 miesięcznego malamuta. Zdecydowaliśmy się, bo już zapowiedział, że wypuści psa do lasu. Ja jestem wielka fanką rasy, dużo czytam na ich temat i pielęgnuję w sobie chęć posiadania psa od dłuugiego czasu. Pies jest przepiękny, łagodny, nie przejawia agresywnych zachowań i garnie się do ludzi, ale jest jeden problem, jest trzymany na łańcuchu. I teraz podstawowe pytanie: jak wprowadzić go do domu gdzie jest już roczny kot i trzyletnie dziecko? Trochę się boję tego co nastąpi w pierwszych tygodniach w naszym mieszkaniu. Na co się przygotować? Jak pies trzymany na łańcuchu może zareagować na pobyt w mieszkaniu? Dodam, że mieszkanie nie jest małe. Kot jest dobrze wychowany, ale płochliwy, nie lubi wychodzić. Czy izolować kota?
Pomóżcie i podpowiedzcie coś.

• Replies 100
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

przede wszystkim sprawdź, jak psisko reaguje na kota i na dziecko, a także na inne psy, samochody, ludzi, rowerzystów, wózki, sanki, ciężarówki, wchodzenie po schodach i wszystko, co Ci tylko do głowy przyjdzie. weź pieska po prostu na spacer, patrz na jego reakcje i zachowania.
kota z psem sam na sam nie zostawiaj. licz się z tym, ze psa będziesz musiała nauczyć czystości, tak jak szczeniaczka, bo trzymany na łańcuchu załatwiał się "pod siebie". to 8 miesięczny podrostek, więc teraz może mu się zacząć bunt młodzieńczy, próba dominacji każdego napotkanego psa, pokazania co to on nie jest, może jakieś zniszczenia z domu z nudów.
na jak długo psisko będzie zostawało samo? jak dużo czasu w ciągu dnia jesteś w stanie mu poświęcić? Masz w okolicy jakąś sensowną szkołę dla psów, gdzie trener mógłby Cię pokierować w pracy z psem?

Posted

Beatrx napisał(a):
na jak długo psisko będzie zostawało samo? jak dużo czasu w ciągu dnia jesteś w stanie mu poświęcić? Masz w okolicy jakąś sensowną szkołę dla psów, gdzie trener mógłby Cię pokierować w pracy z psem?

Pies nie będzie zostawał sam, ja pracuję w domu. Nasza rodzina dużo czasu spędza na podwórku, pod blokiem wielki park a 10 min pieszo puszcza białowieska :p, co weekend urządzamy sobie wypady na dalsze łono natury wiec myślę, że z wybieganiem psa nie będzie problemów. Niestety do najbliższego miasta w którym są szkoły dla psów i behawiorysta jest prawie 100 km.

Posted

po pierwsze - decyzja podjęta pod wpływem emocji może się zemścić
po drugie - nie można psa bezkarnie wypuścić do lasu, więc niech facet głupot nie gada
po trzecie - podwórkowy nastolatek malamuta w jednym domu z lękliwym kotem i absorbującym dzieckiem to niezła mieszanka wybuchowa, która wymaga wiele pracy
po czwarte - to może się udać, ale zapracować na to muszą dorośli
zaryzykowałabym, ale... dwa tygodnie urlopu minimum, regularne spacery, wyznaczenie w miarę odosobnionego legowiska psa na uboczu (jest do tego przyzwyczajony), od razu nauka konkretnych zasad i pokazanie psu, jaka w tym domu jest hierarchia, pilnowanie kota jak oka w głowie, nie faworyzowanie kota przez wyznaczanie mu specjalnego miejsca a już tym bardziej izolację, zakaz zabawy dziecka z psem bez kontroli dorosłych, kontrola psa bez zbytnich czułości (na to przyjdzie czas później)... oczy dookoła głowy:crazyeye:
jeśli nie jesteście w stanie zapewnić psu takiego startu, proponuję dać sobie spokój... to nie jest dobra rasa na rozpoczęcie przygody z psami, ale jeśli jesteście - to do roboty!

Posted

adziambo napisał(a):
Pies nie będzie zostawał sam, ja pracuję w domu. .

to już bardzo dobrze:multi:

reszta też ok, ale sama obecność parku i puszczy w okolicy nie wystarczy - trzeba się do nich ruszyć dwa, trzy razy dziennie conajmniej po godzinie, żeby wybiegać takiego psa... co weekend to za mało:p witamy w świecie malamuta... z jakiegoś powodu go nie mam:eviltong:

Posted

tylko, ze malamut potrzebuje biegu, ciągnięcie roweru czy canicross, te sprawy. spacery jak najbardziej, tylko dobrze by było, żeby chociaż jedna osoba zdecydowała się zadbać o kondycję właśnie rowerowo czy biegowo.
jak jesteś w domu to z nauczeniem psa czystości problemu nie będzie, bo możesz z nim wyjść o każdej porze. noi dopilnujesz, żeby nie było kocio-psiego problemu;) ale radziłabym nauczyć jednak psa, że czasem są sytuacje, kiedy zostaje sam, np. jak jedziecie do sklepu, z wizytą do kogoś kto psa nie akceptuje, do lekarza czy tego typu sprawy.
możesz też znaleźć forum malamutów, tam z pewnością będziesz miała masę informacji dotyczących tej rasy, wychowania, problemów. a może znajdziesz kogoś z Twojej okolicy na wspólny, malamuci spacer;)

Posted

@Tessi&Tola emocje nie są tu na pierwszym planie, zdaje sobie sprawę, że pracy będzie dużo i jestem gotowa się podjąć tego zadania. To nie jest tak, że to będzie mój pierwszy kontakt z psem. Z poprzednim przeżyłam 17 lat (jamnik) i była to owocna współpraca. Nie jest to też pierwsze zetknięcie z tą rasą, kiedyś przez tydzień opiekowałam się 5 letnią suką kolegi, wiem to nie to samo ale jednak:). Tak jak pisałam wcześniej, mam dużo czasu który mogę poświęcić na przywrócenie ładu w domu i dużo chęci :) a przebywanie w parku i w lesie to nasz codzienny obowiązek, najczęściej w lato do domu wracamy na posiłki, a teraz w zimie jest to przynajmniej kilka godzin. Chyba jest źle? :)

Posted

skoro masz czas i chęci, to próbuj - jamnik to jednak nie to samo, a tydzień z malamutem to za mało, by wiedzieć z czym ma się do czynienia... zresztą każdy pies jest inny, więc nawet miesiąc z malamutem kolegi może okazać się nic nie warty, jeśli psy będą miały inne temperamenty... choć mała szansa, by były inne od hiperaktywności w wieku 8 miesięcy...
mam nadzieję, że nie będziesz musiała przywracać ładu w domu - życzę powodzenia w zachowaniu ładu, który masz teraz:eviltong:
będę do Ciebie zaglądać, bo jestem ciekawa jak sobie poradzisz:p powodzenia!

Posted

Beatrx napisał(a):
możesz też znaleźć forum malamutów, tam z pewnością będziesz miała masę informacji dotyczących tej rasy, wychowania, problemów. a może znajdziesz kogoś z Twojej okolicy na wspólny, malamuci spacer;)

Mals.pl portal miłośników alaskan malamute znam prawie na pamięć. Jestem fanką rasy i dużo o nich czytam już od dawna. Zawsze chciałam mieć takiego psa, ale jakoś nigdy się nie zdecydowaliśmy, a to dziecko za małe, a to za mało miejsca. A teraz jak jest okazja to żal nie skorzystać :). Tylko tak troche niepewności się wkradło. Dzwoniłam do znajomego i okazało się, że pies to suka mająca regularny kontakt z dziećmi (dobrze na nie reaguje, łasi się i chce bawić) a na podwórku są też inne psy i koty. Na łańcuchu jest bo podgryza drzewka i kopie dziury. Ale może to tylko tak mówi bo chce żebyśmy go wzięli- taka reklama :)

Jeśli chodzi o kondycje psa to nie ma problemu, ja co drugi dzień robię 30km rowerem po puszczy :). A co pochwale się :)

Posted

chyba tak trochę z przekory weszłaś na dogo:razz: skoro wszystko już wiesz i jesteś pewna, że dasz radę a przy tym Twoja aktywność nie jest niższa od malamuciej - to nie widzę problemu:multi:
jest też druga strona medalu - skoro dasz radę, to nie będę tu zaglądać, bo nudą zawiewa:eviltong:

Posted

Nie wiem wszystkiego, mam podstawy teorii, pełno sprzeczności i niepoukładanej wiedzy. Praktyka bywa zazwyczaj inna. Szczerze pisząc to strasznie się boję jak to będzie.

Dziś popołudniu jedziemy poznać się z psem, wziąć ją na spacer i się pobawić. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak wszystko będzie ok to zjawi się u nas już w tym tygodniu :)
@Tessi&Tola zaglądnij tu jeszcze dziś wieczorem, napiszę relację z naszego spotkania.
Ale jestem podekscytowana!!

Posted

no to widzę, ze mamut będzie miał super domek;) tylko sprawdźcie wszystkie psie reakcje na własne oczy.
i polecam zakupić furminator, tak na wiosnę wam się przyda:eviltong:

Posted

Dzięki za wszystkie słowa wiary w me siły ;)
@masdamerka zapraszam :) i mam nadzieje, że będę miała co opisywać.
Powiem jedno, mój mąż już tak chce tego psa (on już go widział i sie z nim zapoznał, nie poczekał na mnie :placz: ), że gdyby miał ogon to by nim ze szczęścia merdał :D

Posted

Byliśmy. Kiedy parkowałam samochód z wielkiej kartonowej budy wychynęła głowa, a za nią pies wielkości małego cielaka :). Od razu zaczął merdać ogonem i aż przysiadł ze szczęścia. Niestety była na 2 metrowym łańcuchu więc za dużo nie pokręciła się, ale od razu wylizała moją rękę z każdej strony, a mojego synka wylizała po twarzy i zaczęła się do niego łasić. Widać było, że to wielki wulkan energii i żywe srebro masakrycznie spragnione kontaktu z człowiekiem. Odpięłam ja z łańcucha i przypięłam smycz, co było nielada wyczynem bo wciąż lizała mnie po rękach i ocierała się niczym kot. Dopiero na spacerze pokazała całą swą siłę. Gdyby nie porządna smycz dawno by mi się wyrwała i poleciała gdzie pieprz rośnie, ale udało się. Po popisie siły zaczęła rozumieć czego od niej chcę i szła nawet nieźle. Krótki spacer, trochę zabawy i niestety musiałam z powrotem zapiąć na ten okropny łańcuch. Kiedy odchodziliśmy wyła przeciągle.
Więc podsumowując to była miłość od pierwszego wejrzenia:). Jutro będzie już u nas w domu. To piękny i mądry pies (szybko łapie o co chodzi), ale niestety nikt nie poświęcił jej wystarczająco dużo uwagi. Myślę, że nasza współpraca bedzie bogata w różne ciekawe i śmieszne przygody, ale uda nam się dogadać i stworzyć zgodny zespół :)

Posted

Super :D Jak będzie już u Ciebie, koniecznie załóż jej galerię na forum, chciałabym zobaczyć jak wam idzie :) No i najważniejsze, że będzie miała swoją rodzinę, a nie łańcuch :p

Posted

Przede wszystkim jezeli o relacje psio-kocie. Nie faworyzuj kota. Ale jednocześnie nie pozwalaj suce na zbyt wiele.
Nagradzaj każde spokojne zachowanie się w kociej obecności i koryguj te, które Ci się nie podobaja. Sunia na pewno bedzie zaaferowana taka zmianą, dlatego bardzo wazne, żebyscie juz od pierwszych minut wiedzieli czego chcecie. Jakie zasady beda panowały w domu. I tego musicie konsekwentnie wymagać. Szczególnie w stosunku do jej podejścia względem kota.
Myślę, że kocisko tez samo bedzie wydzielac uwagę poświęconą psu. Często jest tak, że kociaki lękliwe, po pojawieniu się drugiego zwierza w domu robią się bardziej pewne siebie i odważne. ;)

I super ze się zdecydowaliście. Póki co to jeszcze psi nastolatek wiec na pewno da się z niej zrobić sensownego psa. Powodzenia i koniecznie załóż galerię, z przyjemnością będziemy was odwiedzać.

Posted

jak pies do kotów przyzwyczajony to z tej strony nie powinno być problemów. gorzej jak to będzie wyglądało ze strony kota jak taka wielka kula futra będzie się chciała z nim pobawić:eviltong:

Posted

Beatrx napisał(a):
jak pies do kotów przyzwyczajony to z tej strony nie powinno być problemów. gorzej jak to będzie wyglądało ze strony kota jak taka wielka kula futra będzie się chciała z nim pobawić:eviltong:

O kota bym się nie martwiła to są zwierzaki, które mają instynkt samozachowawczy. Także w najgorszym wypadku piesio dostanie pazurami i zacznie respektować przestrzeń osobistą kotka. :diabloti:
Do tego jak dostanie odpowiednie wskazówki od swoich ludzi, to będzie z górki.

Posted

@asiak_kasia dzieki za cenne rady. Co do kota to myślę, że przez pierwsze dni będzie siedział na szafie pod sufitem, bo i teraz to jego ulubiona miejscówka, z której dokładnie widzi całe mieszkanie. Podejrzewam, że pies nie będzie wykazywał agresji do kota bo to taka przyjazna dusza, ale na pewno będzie ciekawy. Kot do 4 miesiąca żył z psami i kotami w niemałej gromadce, może wszystkiego nie zapomniał :)

Posted

dogadają się. Kontroluj tylko ich kontakty. Nie pozwalaj na wyżeranie z miski, i ogólnie pokaz psu, że opłaca się byc delikatnym względem kota. ;) Warto psu na legowisko położyc coś pachnącego kotem. Jakis kocyk, zabawkę.
No i czekamy na relacje :lol:

Posted

wieczorem napiszę jak przebiegło zapoznanie z nowym domem.
Myślicie, że dobrym pomysłem jest przyprowadzenie psa na piechotę, po drodze las i porządne zmęczenie przed zapoznaniem z nowym domem? A może lepiej przywieźć ją samochodem?