Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy stosował ktoś z Was suchą karmę firmy Grau? Szczególnie interesuje mnie jagnięcina z ryżem dla psów mających problemy ze skórą i sierścią.
Proszę o opinie.

Posted

Karma wydaje się być produkowana z fajnych składników- nie ma dużo chemii, skoro okres przydatności wynosi kilka miesięcy od daty produkcji.
Natomiast..
-jeśli w składzie jest podane mięso przed obróbką, to jego zawartość w karmie jest bardzo niska. 40% mięsa, po odjęciu wody, da nam kilkanaście procent mięcha w suchej masie - to bardzo mało, tym bardziej jak na produkt z taką ceną
-zastanawia mnie też dawkowanie - dla psa 30 kg pół kilo karmy dziennie..? Być może to wynik tego, że karma jest słabo przetworzona - i to by było in plus. Gorzej,jeśli jest to zależne właśnie od małej ilości składników odżywczych..

Szczerze mówiąc - ja bym się na Grau nigdy nie zdecydował, ale to oczywiście moja opinia. Jeśli miałbym wybrać karmę o małej ilości składników dodatkowych, niepotrzebnych psu, o niewielkiej zawartości zbóż (a tutaj jest to sprawa dyskusyjna), o wysokiej przyswajalności, świeżą i bez konserwantów..Wybrałbym się na wycieczkę do znajomego rzeźnika i kupiłbym zapas mięcha by karmić BARFem, jak to robię obecnie :eviltong: I wydałbym tam 4-krotnie mniej, niż na zakup Grau.

Posted

Evodish, masz całkowitą rację, świeże mięso jest z pewnościa doskonałe dla psa i tańsze niz suche karmy, przynajmniej te lepszej jakości. Ale jest "ale" :-) mianowicie niektóre wyjazdy z psem. Warto przyzwyczaić psa tez do czegoś innego niz tylko surowe mięsko, jeśli np. chodzi sie po górach od schroniska do schroniska. Moja suńka je świeże mięso, je gotowane, ale tez "potrafi" zjeść puszke i suchą karmę, własnie po to, żeby nie bylo kłopotu z wyjazdem z domu, klopotu dla mnie, ale tez kłopotów żołądkowych dla niej. ...To tak trochę nie na temat, tak bardziej ogólnie... :-)

Posted

Poczytałam trochę i BARFem to można karmić tylko raczej zdrowe psy. Mój ma 14 lat, jest po zapaleniu trzustki, ma problemy z wątrobą i do tego refluks. Najprawdopodobniej ma również alergię pokarmową na kurczaka i zboża, dlatego szukam jakiejś karmy hipoalergicznej, bez zbóż, kurczaka i jego pochodnych o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 10%( z uwagi na wątrobę). Jakbym zaczęła karmić BARFem to chyba nie dożyłby Wielkanocy.

Posted

Niekoniecznie ;) Ale lepiej tego nie sprawdzać. Na Twoim miejscu zastanowiłabym się, skąd wzięły się takie problemy Twojego psa.
Ciężko Ci będzie znaleźć karmę odpowiadającą Twoim wymaganiom, może:
Happy Dog Supreme Africa ze strusiem?

Przy wymaganiu tak małej ilości tłuszczu większość karm odpada, upewnij się też, czy na pewno pies musi jeść karmę o takich parametrach. Może konieczna jest któraś z diet weterynaryjnych, np. Purina EN Gastroenteric (wg opisu jest przeznaczona dla psów z takimi problemami jak Twój, niby jest kurczak, ale w karmach wterynaryjnych często jest to przetworzone białko, więc może warto spróbować).

Grau moim zdaniem odpada, ma różne zboża, prawdopodobnie nie tylko jagnięcinę, ale spróbować możesz, nigdy nie wiadomo.

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Faktycznie ta karma Happy Dog Africa też jest ciekawa i odpowiada wszystkim parametrom. Co do karm weterynaryjnych to wcześniej jadła właśnie tę Purinę EN, a teraz je Eukanubę Intenstinal Dog, ale strasznie drapie uszy, pysk, oczy i łapy i weterynarz stwierdził, że to może być uczulenie, może nawet nie tyle na kurczaka co te wszystkie zboża, które tam są.
Natomiast ten Grau jagnięcina z ryżem ma w składzie: mięso i podroby (jagnięcina), zboża (ryż), oleje i tłuszcze, substancje nieorganiczne, więc myślisz że mogą tam dokładać jeszcze jakieś inne zboża.
Jak tam dzwoniłam to Pani mi się zarzekała, że w składzie jest tylko to co wypisane i żadnych innych zbóż, tłuszczy zwierzęcych, ani rodzajów mięsa, bo to jest właśnie karma dla psów alergików.
No nic jak nie spróbuję to nie będę wiedzieć, zamówię na razie mniejszy worek na spróbowanie i zobaczymy.

Tak jak pisałam kupiłam tą karmę na spróbowanie i jestem bardzo zadowolona. Już w ciągu pierwszego tygodnia pies przestał się drapać, sierść się wyraźnie poprawiła, nie było żadnych problemów ze strony układu pokarmowego, bardzo chętnie zjada swoją porcję i jeszcze czeka na więcej. Właśnie skończyła worek karmy jagnięcina z ryżem, a teraz je Seniora z wołowiną.
Szczerze polecam te karmy.

Edited by horka90