Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam małe pytanko. Mam sunię shih tzu, która w chwili obecnej ma równo rok. Za niecałe pół roku (dopiero wtedy mam taką możliwość) chciałabym dołączyć do niej kolejnego pieska (prawdopodobnie szczeniaka około 8-10 tygodni) tej samej rasy. Moja dziewczynka jest bardzo towarzyska i jest przyjaźnie nastawiona do wszystkich psów i kotów, nie jest też o mnie zazdrosna. Od czasu do czasu pomieszkiwały z nami pieski przyjaciół (suczka wyżeł i piesek shih tzu), zostawały na około tydzień, dwa i moja Kora zachowywała się w ich towarzystwie bardzo dobrze. Przejdę w zasadzie do mojego pytania, mianowicie jakiej płci powinien być kolejny shih tzu? Czy macie podobne doświadczenia? Jakie jest najlepsze rozwiązanie?Do

Posted

[quote name='pla22'][FONT=georgia]Mam małe pytanko. Mam sunię shih tzu, która w chwili obecnej ma równo rok. Za niecałe pół roku (dopiero wtedy mam taką możliwość) chciałabym dołączyć do niej kolejnego pieska (prawdopodobnie szczeniaka około 8-10 tygodni) tej samej rasy. Moja [/FONT]dziewczynka[FONT=georgia] jest bardzo towarzyska i jest przyjaźnie nastawiona do wszystkich psów i kotów, nie jest też o mnie zazdrosna. Od czasu do czasu pomieszkiwały z nami pieski przyjaciół (suczka wyżeł i piesek shih tzu), zostawały na około tydzień, dwa i moja Kora zachowywała się w ich towarzystwie bardzo dobrze. Przejdę w zasadzie do mojego pytania, mianowicie jakiej płci powinien być kolejny shih tzu? Czy macie podobne doświadczenia? Jakie jest najlepsze rozwiązanie?Do[/FONT]

Jeśli nie ma problemu z sukami to ja bym brała sukę. Z psem może być problem w sytuacji cieczki- trzeba będzie je izolować i pilnować zeby nie doszło do niechcianego krycia. Chyba że psa/suczkę wysterylizujesz ;)

Jeśli suczka jest przyjaźnie nastawiona to płeć nie odgrywa większej roli

Posted

Sunia jest jeszcze młoda, nie ma jakichś utrwalonych przyzwyczajeń, więc myślę, że druga suczka to byłby najlepszy pomysł ;)
U mnie sprawa potoczyła się podobnie i dziewczyny dogadują się świetnie, po prostu się nawzajem uwielbiają.

Pamiętaj, żeby druga sunia była z normalnej hodowli, a nie z tych rosnących jak grzyby po deszczu 'pseudo' ;/
Tak gwoli przypomnienia :)
Jednak to bardzo ważne, żeby szczeniaczek wychowywał się w dobrej hodowli, to na prawdę ma znaczenie w późniejszym wychowaniu.