pla22 Posted March 10, 2013 Posted March 10, 2013 Mam małe pytanko. Mam sunię shih tzu, która w chwili obecnej ma równo rok. Za niecałe pół roku (dopiero wtedy mam taką możliwość) chciałabym dołączyć do niej kolejnego pieska (prawdopodobnie szczeniaka około 8-10 tygodni) tej samej rasy. Moja dziewczynka jest bardzo towarzyska i jest przyjaźnie nastawiona do wszystkich psów i kotów, nie jest też o mnie zazdrosna. Od czasu do czasu pomieszkiwały z nami pieski przyjaciół (suczka wyżeł i piesek shih tzu), zostawały na około tydzień, dwa i moja Kora zachowywała się w ich towarzystwie bardzo dobrze. Przejdę w zasadzie do mojego pytania, mianowicie jakiej płci powinien być kolejny shih tzu? Czy macie podobne doświadczenia? Jakie jest najlepsze rozwiązanie?Do Quote
maartaa_89 Posted March 10, 2013 Posted March 10, 2013 [quote name='pla22'][FONT=georgia]Mam małe pytanko. Mam sunię shih tzu, która w chwili obecnej ma równo rok. Za niecałe pół roku (dopiero wtedy mam taką możliwość) chciałabym dołączyć do niej kolejnego pieska (prawdopodobnie szczeniaka około 8-10 tygodni) tej samej rasy. Moja [/FONT]dziewczynka[FONT=georgia] jest bardzo towarzyska i jest przyjaźnie nastawiona do wszystkich psów i kotów, nie jest też o mnie zazdrosna. Od czasu do czasu pomieszkiwały z nami pieski przyjaciół (suczka wyżeł i piesek shih tzu), zostawały na około tydzień, dwa i moja Kora zachowywała się w ich towarzystwie bardzo dobrze. Przejdę w zasadzie do mojego pytania, mianowicie jakiej płci powinien być kolejny shih tzu? Czy macie podobne doświadczenia? Jakie jest najlepsze rozwiązanie?Do[/FONT] Jeśli nie ma problemu z sukami to ja bym brała sukę. Z psem może być problem w sytuacji cieczki- trzeba będzie je izolować i pilnować zeby nie doszło do niechcianego krycia. Chyba że psa/suczkę wysterylizujesz ;) Jeśli suczka jest przyjaźnie nastawiona to płeć nie odgrywa większej roli Quote
Aysel Posted March 10, 2013 Posted March 10, 2013 Sunia jest jeszcze młoda, nie ma jakichś utrwalonych przyzwyczajeń, więc myślę, że druga suczka to byłby najlepszy pomysł ;) U mnie sprawa potoczyła się podobnie i dziewczyny dogadują się świetnie, po prostu się nawzajem uwielbiają. Pamiętaj, żeby druga sunia była z normalnej hodowli, a nie z tych rosnących jak grzyby po deszczu 'pseudo' ;/ Tak gwoli przypomnienia :) Jednak to bardzo ważne, żeby szczeniaczek wychowywał się w dobrej hodowli, to na prawdę ma znaczenie w późniejszym wychowaniu. Quote
Recommended Posts